Swipe to the left

Тиково дърво – от корабостроенето до градинските мебели

6 март 2019 г. 12207 прегледa

Хубавото време се задава, съответно трябва да помислим за освежаване на градинския екстериор. Това ще внесе слънчево настроение на офисната тераса, дори през облачните дни и ще създаде една прекрасна атмосфера на уют и позитивизъм. Ако изберете мебели от тиково дърво, си гарантирате спокойствие, сигурност и удовлетворение от добрата инвестиция.

Малко история…

Тиковото дърво (Tectona Grandis) расте предимно в тропическите гори на Южна и Югоизточна Азия. То произхожда от мусонните гори на Лаос, Бирма и Тайланд. Среща се и в Африка, популярно с името „Ироко“. Когато първите колонизатори забелязват качествата му и започват да го внасят в Европа, започва масово да се използва за строеж на кораби и изработка на висококачествени мебели. Материалът е бил подходящ за производство на лодки и други плавателни съдове, имено заради качествата си здравина, якост, устойчивост на гниене и всякакви климатични условия.


Незаменимите качества на тиковата дървесина

Именно специфичните почви и екстремните климатични условия на тези райони са предпоставка за уникалните качества на този вид дървесина. Тиковото дърво например може да вирее както в по-сухи, така и в много влажни гори.

Дървесината е плътна, твърда и изключително устойчива (свикнала) на атмосферни условия и вредители. Има невероятна здравина и издръжливост на всякакви атмосферни условия - дъжд, слънце, сняг, студ. А това прави материала подходящ за изработка на мебели за употреба на открито или градински маси и столове, шезлонги, пейки и други. Почти не поема външна влага и химикали, трудно се поддава на изкривяване, а лесно се обработва. Има прекрасни характеристики - висока плътност и твърдост (5,9 по Бринел). Материалът не се поддава на гниене, гъбички и плесен. Отделно тиковото дърво е устойчиво на атаки от термити и други видове насекоми.

С годините мебелите от тиково дърво стават по-красиви, тъй като придобиват специален старинен ефект, без това да влияе на качеството им. Лесно се реновират и поддържат само с масла, но дори и оставени без поддръжка, те няма да загубят свойствата си, които са природни.

Много от производителите на мебели стандартно дават 10 години гаранция за мебели от тик.

Разгледайте нашите предложения за мебели от тиково дърво тук.


Публикувано в: Полезни статии
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"