Как да изберете подходящ стол за ученика и студента?
Съвети

Как да изберете подходящ стол за ученика и студента?

Новата учебна година наближава. Това означава, че скоро ще започнете да подготвяте учебници, чанти и всички останали пособия. Все повече хора отделят внимание и на учебното оборудване, тъй като то е определящо за удобството и продуктивността на учащите. 


Без значение дали търсите стол за ученик или студент, има няколко фактора, които е добре да вземете предвид.  


Какво е значението на учебния стол?

Учащите от всички възрасти прекарват много часове в седнала позиция и столът е основно учебно оборудване, което играе важна роля за комфорта, здравето и концентрацията. Неподходящият учебен стол може да доведе до изкривявания, натоварване на гърба и раменете, бърза умора. Според проучвания сред студентите около 60% от анкетираните са заявили, че са изпитвали болки в тялото. Изследванията показват, че основно тези болки се дължат на неудобното седящо място и часовете на работа пред компютъра. 


Ергономичните столове са проектирани така, че да поддържат врата, раменете и гърба и насърчават правилната стойка, като в същото време разпределят равномерно тежестта на тялото. За учениците и студентите удобният стол е необходимост, за да учат ползотворно в продължение на часове. 

Как да изберете подходящ стол за ученици и студенти?

За да изберете подходящ учебен стол, трябва да имате предвид няколко основни характеристики. 


Размер и възможност за регулиране

Размерът на стола е основна характеристика, която е определяща за удобството на учащия. Експертите по ергономия препоръчват да се използва стол за бюро, който да позволява на потребителя да седи с крака, стабилно стъпили на земята и с колене, сгънати под ъгъл 90 градуса. 


Ако учащият работи на компютър, столът трябва да е достатъчно висок, за да може да пише с китки, успоредни на клавиатурата. Широчината и дълбочината на седалката също са важни. Седалката трябва да е достатъчно голяма, за да е удобна, но не прекалено дълбока или широка, за да се насърчи правата стойка.


Вземайки всичко това предвид, най-добрият и разумен избор е стол с регулируема височина и дълбочина на седалката. По-този начин може да се адаптира спрямо тялото на ученика или студента и да му служи дълго време. 


Ергономично проектираните столове обикновено имат S-образна извивка, както и лумбална опора, за да паснат на извивките на гръбначния стълб. Подплатената облегалка прави стола по-удобен, а някои облегалки предлагат възможност за регулиране, което увеличава вероятността за постигане на идеална стойка.


Накланянето на седалката позволява на учащите да сменят позата си, без това да води до изкривяване на стойката.


Вградената подложка за крака е удобно допълнение за малки ученици, които все още растат и могат да повдигнат стъпалата си за допълнителен комфорт.


Материал

Най-популярните видове столове според материала са с мрежеста облегалка или с тапицирана дамаска. Всеки материал си има своите предимства. 


Мрежестите столове предлагат повече проветрение и еластичност. Освен това те са лесни за поддръжка и почистване. 


Дамаската предлага приятна и мека опора и обикновено се предлага в много цветови варианти. 


Материалът, от който е изработена седалката, също е много важен. Най-добрите модели имат мемори пяна, осигуряваща комфортно седене дори при многочасово седене. 


Комфорт

Нивото на комфорт, който предлага един стол зависи от наличието на достатъчно функции за регулиране, устойчиви и адаптивни материали. Раменете на ученика или студента трябва да са естествено отпуснати, докато седи на бюрото, а подлакътниците помагат за постигането на това положение, ако са регулирани на правилната височина.


Особено по-малките ученици нямат навик да стоят в една поза много дълго време, затова е най-добре за тях да изберете възможно най-адаптивни и подвижни столове, които могат да “растат” заедно с тях. 


В онлайн магазина на ChairPro можете да разгледате предложенията ни детски регулируеми столове за бюро. 


Естетически качества

Ергономичните столове имат модерен и елегантен дизайн, като голяма част от тях се вписват чудесно както в училище, така и в офис или вкъщи. Те не натоварват естетически интериора, а го освежават и го правят по-приветлив. 


За малките деца и тийнейджърите се проектират много забавни и ярки модели, които са привлекателни и лесно могат да се превърнат в любимите им столове. 

 

За по-големите ученици и студенти са по-подходящи елегантните и изчистени стилни модели с повече функции, които се регулират интуитивно.  


На сайта на ChairPro може да изберете модерни ергономични столове за студенти и офис служители. 


Свържете се с нашия екип, който е готов да Ви асистира в избора на подходящи мебели за Вашите нужди.

Прочети следващата

Правилната стойка при децата? По-важна от всякога!

Правилната стойка при децата? По-важна от всякога!

Правилната стойка на седене трябва да се практикува още в ранна детска възраст. Макар в началото това да е предизвикателство, с времето е много по-вероятно да се превърне в естествен навик. В тази ...

Разликите между ергономични и геймърски столове
Ергономия

Разликите между ергономични и геймърски столове

Дали да изберете геймърски стол или ергономичен стол за работа пред компютър? Какви са разликите между ергономичен стол от висок клас и геймърски стол от висок клас?