Създайте здравословен работен процес с ChairPro

Изпитвате ли дискомфорт след дълги часове пред компютъра? Вероятно сте усетили как с хода на работния ден гърбът, вратът или китките започват да наболяват, а нивата Ви на енергия се падат.

Ако и при Вас е така, не сте сами. Всеки човек се сблъсква с тези предизвикателства в своето ежедневие и често виновник за това е неправилната организация на работното място.

Какво е ергономия? 

Смисълът на ергономията е в проектиране и изработване на продукти и системи, които целят да подобрят човешкото благосъстояние и продуктивност. Тази наука се фокусира върху разбирането за това как си взаимодействаме със заобикалящата ни среда, с идеята да се създаде комфортно и предразполагащо работно място. По този начин се намалява и рискът от травми и се увеличава производителността. 

Проблеми при работата в нездравословни условия

Напрежението, което се натрупва от работата, докато сме в неправилно настроен стол или пред бюро не по нашия размер, води до евентуалното развитие на хронична болка, мускулно-скелетни проблеми, и по-ниска продуктивност вследствие на дискомфорта и болката.

70%

От офис служителите страдат от повишено напрежение в очите или синдром на компютърното зрение.

80%

От често използващите компютър имат мускулно-скелетни нарушения.

$100 милиарда

годишно се харчат за лекуване на болки и различни здравословни проблеми с гърба и кръста.

Нека това не Ви притеснява! От ChairPro сме тук, за да Ви помогнем да ходите гордо изправени. По-долу сме оставили някои съвети за най-оптималната динамика на тялото през работния ден, както и начини да намалите риска от болка и нараняване в гърба, врата или раменете.

Променяйте позата си често

Освободете се от продължителното седене, като включите кратки правостоящи интервали за около 15-30 минути на всеки час. Тези кратки почивки ще енергизират тялото Ви и това ще повиши производителността Ви.

Разговаряйте в движение

Ако Ви се случи да сте в среща или разговор, използвайте възможността да се разходите из офиса или навън, докато говорите.

Седете активно

Раздвижвайте долната част на гърба си, като прехвърляте тежестта си на облегалката и избягвате да оставате в една и съща позиция твърде дълго. Колкото и удобно да се чувствате, едно леко раздвижване ще подобри тонуса на тялото Ви.

Как да заемем ергономична позиция на тялото

Подравнете горната част на ръцете и торса

Уверете се, че горната част на ръцете Ви е в една линия с торса. Тази проста настройка насърчава естествената позиция на тялото Ви, позволявайки на ръцете да работят в синхрон с тялото.

Наместете удобно ръцете си

Дръжте предмишниците си успоредно на пода. Тази позиция поддържа китките Ви и помага за предотвратяване на дискомфорт по време на продължителни периоди на работа.  

Поддържайте удобен ъгъл от 90 до 120 градуса в лактите. Настройте подлакътниците на стола на височината на лактите ви. Правейки това, ще се сбогувате с всяко напрежение в раменете и мускулите на ръцете, а тялото Ви ще се чувства отпуснато.

Не забравяйте за здравето на очите

За да предотвратите напрежението в очите, дръжте екрана на една ръка разстояние от Вас. Дайте на очите си пространството, от което се нуждаят, за да останат свежи през целия ден.

За да поддържате очите си на правилното ниво на екрана, което се намира в горната третина от дисплея, и да предотвратите напрежението във врата, разгледайте възможността за употреба на рамо за монитор. Тази удобна добавка повдига екрана на правилната ниво, като Ви позволява да работите без да извивате врата си.

Придържайте се към правилото 20-20-20

Използвайте правилото 20-20-20 като допълнителна грижа за очите. Взимайте си почивка на всеки 20 минути, като гледате към обект на поне 20 метра разстояние за 20 секунди. Тези малки почивки правят чудеса, поддържайки очите свежи през дългите часове работа.

Правилната поза в седнало положение

Намерете идеалната за Вас позиция, като облегнете целия си гръбнак плътно на стола, което ще даде нужната опора на бедрата Ви. Дръжте коленете си свити на 90 градуса, така че да може ходилата Ви да стъпват добре на пода и подбедриците да се движат. Тази позиция помага за поддържане на естествена и спокойна поза на тялото Ви и стимулира раздвижването на крайниците.

Идеалното разстояние между Вас и седалката

Старайте се да има поне 5 см (или 3 пръста) пространство между края на седалката и краката Ви. Избягвайте седалки, които са твърде къси или прекалено дълги, защото това може да доведе до дискомфорт и да възпрепятства правилния приток на на кръв към краката Ви.

Стъпете здраво на земята

Избягвайте да оставяте краката си да висят или да почиват върху основата на стола твърде дълго. Тези позиции могат да нарушат правилния кръвен поток и циркулация, водейки до болки в краката и скованост. Вместо това се стремете да стъпите здраво на пода и същевременно да можете да движите краката си.

Ергономичният стол е Вашият съюзник в комфорта

Създаването на идеално ергономично работно пространство започва с пилотската Ви кабина, откъдето всекидневно превземате света стъпка по стъпка, а именно - стола Ви. 

Инвестирайте във висококачествен ергономичен стол, който да е проектиран: 

  • да се адаптира към Вашето тяло
  • да улеснява движението
  • да осигурява стабилна лумбална опора 
  • да има правилен диапазон на регулиране на височината му
  • да е с регулируеми подлакътници 

Това ще Ви позволи да намерите перфектната, здравословна и балансирана поза на Вашето тяло.

Достигнете нови върхове с височинно регулируемо бюро

Бюрото с регулируема височина Ви дава гъвкавостта да редувате седнала и изпревена позиция през целия ден, което насърчава по-добрата циркулация на кръвта, подобрява фокуса и намалява риска от здравословни проблеми, свързани със заседналия начин на живот. Това е чудесен начин да добавите повече движение към деня си.

А ето един професионален съвет: ние обичаме да използваме бюра с регулируема височина за нашите вдъхновяващи срещи. Обменът на идеи е просто по-забавен и качествен, когато можеш да се движиш свободно.

Направете ергономията част от деня си за по-добро здраве

След като вече сте наясно със значението на ергономията и как тя може да трансформира работния Ви ден, значи е време за действие. 

С малки промени в навиците на работа и инвестиция в ергономично работно място успешно ще създадете пространство, което поставя доброто здраве и продуктивността на първо място.

Свалете нашия гид за офис обзавеждане

Предоставете ни Вашия имейл и ние ще Ви изпратим нашият ергономичен гид, за да Ви помогнем да обзаведете офиса си по най-добрия начин.