Болки в китката при писане на компютър: Как да се справите с тях?
Ергономия

Болки в китката при писане на компютър: Как да се справите с тях?

Как да предотвратите болката в китката при работа на компютър?


Все повече професии са свързани с активно писане на компютър. Продължителната работа на клавиатурата неусетно може да доведе до различни травми. Най-често срещани болки от дългото седене в офиса са тези в гърба, кръста и врата. Не са редки обаче и случаите, при които служителите се оплакват от болки в китките.


Много често продължаваме да използваме клавиатурата и след работа. Всички тези часове в една и съща позиция няма как да не започнат да се отразяват на тялото в даден момент. Така че ако ви се налага да пишете продължително време, не се учудвайте, ако започнете да изпитвате болки в китките. 


В тази статия ще се опитаме да анализираме най-честите причини за болки в китките. Ще ви дадем и съвети как да ги избегнете или да ги облекчите, ако вече са се появили. 

.

Често срещани причини за болки в китката


Основната причина за болката в китката се дължи да продължителната работа в една и съща поза. Процесът може да се подсили, ако седите в неправилна поза и не разполагате с подходящо оборудване. 


Като цяло е добре да обърнете внимание дори на леките болки, защото те могат да са сигнал за заболяване. Ако реагирате навреме можете да избегнете по-сериозните състояния, които ще споменем тук. 


Синдром на карпалния тунел

Това е едно от най-честите състояния при офис служителите и при хората, които пишат продължително време на клавиатура. Признаци за него са болки и изтръпвания в китките. 


Болката се дължи на това, че сухожилията започват да се подуват и да притискат нервите на китките. При по-тежките състояния e възможно да се наложи хирургическа намеса. Можете да се предпазите от такива състояния с определени мерки, които ще споменем.


Синдром на кубиталния тунел

Това състояние е много сходно на синдрома на карпалния тунел. Отново се изпитват болки в областта на китките. Разликата е, че то започва да се проявява, когато подутите сухожилия притискат нервите на лактите. 


Артрит

Това е по-сериозно състояние от вече споменатите. То може да засяга не само китките, но и други части на тялото. Признаци за него са болка, скованост и подуване. Ако имате съмнение, че имате такъв проблем, незабавно се свържете с вашия лекар. 


Как да се справите с болката в китката при писане?

Добрата новина е, че дори да имате хронични болки в китките, има какво да направите, за да облекчите състоянието си. Този процес може да отнеме време, но със сигурност ще усетите резултат. 


Ще ви предложим следните мерки, които да предприемете:


  • Снабдете работното си място с ергономични аксесоари
  • Важно е как ще държите периферните си устройства. Разположете ги така, че да не се налага да се пресягате към тях, но и да не са прекалено близо. Докато работите с мишката или клавиатурата не трябва да усещате никакво напрежение.


    Все по-популярни стават ергономичните аксесоари. Те не само са  много издръжливи и стилни, но и помагат за нашия комфорт и здраве. Регулириемата стойка за монитор ще ви помогне да настроите екрана на монитора си по подходящ начин, така че да няма напрежение в тялото ви по време на работа. 


    За проблемите, свързани с болка и възпаление на сухожилието на китката, можете да използвате подложки и подходящи мишки за работа. Те помагат за това нивото на работа на ръката ви да е такова, че да не се притискат китките. 


  • Упражнения за ръце и китки
  • Както вече споменахме, главна причина за тези болки в ръцете по време на работа е обездвижването. За да помогнете на циркулацията на кръвта и да предотвратите възпалението, правете упражнения през определено време.Те са лесни за изпълнение и отнемат няколко минути, но мога да ви помогнат да си спестите много проблеми. 


  • Седнете подходящо на бюрото си
  • Позата, в която седим, докато работим, също е много важна. Ето какво е добре да спазвате, докато сте пред компютъра си:


    • Главата, раменете и гърба ви трябва да са изправени и оборудването ви да е централно разположено пред вас. Така ще избегнете напрежението в тялото и хроничните болки, включително и тези на ръцете. 

    • Екранът на мониторът ви трябва да е разположен на нивото на очите ви и на една ръка разстояние от вас. 

    • Китките не бива да се притискат в плота или да са прекалено нагоре. Също така ръцете ви трябва да са в права линия. За това ще ви помогнат регилуращите се подлакътници на стола, които да се изравнят с плота.

    • Давайте си почивка през 30-40 минути. Най-добре е да станете и да се разходите. 

    Регулируемото бюро ще ви даде възможност да определите подходящото ниво на работния плот и също така да работите и в изправена позиция. 


    Ергономичен стол е много добро решение за вашата правилна стойка. Той ще ви позволи да седите в най-удобната за вас позиция и да не се изгърбвате или надвесвате над клавиатурата. 


    Ако поддържате тези изисквания за правилна стойка, ще се чувствате много по-енергични и фокусирани. Ще се предпазите и от болки в китките и други части на тялото. 


    Можете да разгледате нашите предложения за ергономични столове, бюра и офис аксесоари, които ще направят работата ви много по-приятна и ефективна. Свържете се с нашия екип, ако имате нужда от професионална консултация.

    Прочети следващата

    Стол според професията ти

    Стол според професията ти

    Изберете най-подходящия стол за професията Ви.   Голяма част от хората, които прекарват с часове, работейки в седнало положение, не осъзнават колко важно е какъв стол използват. Всъщност, за да бъд...

    Офис столове за тежки хора

    Офис столове за тежки хора

    Как да изберете стол за потребител с наднормено тегло? Седящите професии се превърнаха в едни от най-търсените и високоплатените през последните години. Въпреки всичките им предимства обаче повече...