Съвети за хармонична и здравословна офис среда

Съвети за хармонична и здравословна офис среда

Създаването на креативна, позитивна и здравословна работна среда е ключово за продуктивността и лоялността на служителите. За щастие, все повече работодатели започват да осъзнават това и да търсят начин как да подобрят благосъстоянието на екипа си. В тази статия ще разгледаме какви са основните причини за нарушаването на спокойствието и концентрацията в офис средите и какво може да направите, за да повишите хармонията и да направите работното пространство здравословно и приветливо. 


Какви са основните фактори за токсична офис среда?

Като цяло предпоставките за създаване на напрежение в офисите са комплексни и взаимносвързани. Ако служителите не се чувстват ценени, комуникацията между тях не протича гладко и условията, в които работят, не са достатъчно добри за тяхното психическо и физическо здраве. Това неминуемо се отразява и на тяхната работоспособност, а от там и на резултатите на компанията. Основните фактори за намаляването на продуктивността на служителите са:


  • Липса на комуникация в екипа.
  • Ръководители, които не предоставят достатъчна и ясна информация
  • Компанията дава приоритет на фирмените резултати пред благосъстоянието на екипа.
  • Компанията не осигурява достатъчно добри работни условия.

 

 

Как да създадете хармонична и здравословна работна среда? 


Осигурете приветлива и здравословна среда

Ще започнем от обзавеждането и интериора на Вашия офис. Ако той е мрачен, сив и неудобен, то как бихте искали от служителите си да са ведри, креативни и продуктивни. 


Уверете се, че офисът е достатъчно светъл, като най-добре е по-голямата част от осветлението да е естествено. Доказано е, че естествената светлина има положителен ефект върху физическото и  психично здраве и настроение.


Осигуряването на удобни ергономични столове и регулируеми бюра, както и подходящи офис аксесоари не само ще направи офиса по-приветлив и модерен, но и ще подобри физическото здраве на екипа Ви. Доказано е, че работата с неподходящо оборудване води до по-голяма степен на разсеяност поради усещането за дискомфорт и евентуални здравословни проблеми. 

 


ChairPro e лидер на пазара за ергономични мебели. Ние предлагаме не само висококачествени ергономични решения, но и професионална консултация, за да Ви помогнем да направите най-добрия избор за работната среда и Вашия екип. 


Относно цветовете, които преобладават в офиса - нашите експерти препоръчват какъвто и нюанс да изберете, да не прекалявате. Известно е, че ярките и наситени цветове са стимулиращи, докато по-малко наситените цветове са по-успокояващи. Пастелните цветове са подходяща опция, когато искате да внесете спокойствие в работната атмосфера. 


Уверете се, че всеки от екипа разполага с достатъчно работно пространство, в което се чувства удобно. Добра практика за ангажираност е да се допитате до хората от екипа си как биха предпочели да обзаведете и разположите работните места. 


Не забравяйте за зоните за отдих. Осигурете уютни и комфортни офис мебели за почивка, в синхрон с останалата част от интериора.


Насърчете социалната дейност

Има много ползи от насърчаването на взаимоотношенията в екипа. От една страна, служителите ще станат по-сплотени и ще идват с желание на работа, където знаят, че освен колеги, ще срещнат и приятели. От друга страна, позитивната атмосфера ще повиши тяхното настроение и енергичност, а от там и тяхната креативност. 


Как може да постигнете това? Един от начините е, като организирате кратки почивки през работния ден, които да прекарвате заедно. Друг начин е, като отделите бюджет за извънработни социални дейности, чрез които екипът да се забавлява и опознава. 


Дайте шанс за развитие на екипа си

Много често причина за демотивацията на служителите е невъзможността за надграждане и чувството за недооценяване. Затова можете да предприемете следното: анализирайте постиженията на екипа си и възнаградете онези, които го заслужават. Друга ползотворна за развитието на фирмата стъпка е да обявите възможностите за развиете и съответно да осигурите курсове за допълнително обучение. 


Бъдете добър пример

Вземете инициативата и създайте положителна работна атмосфера, като дадете личния си пример. Ако искате екипът Ви да работи с пълния си потенциал и да е сплотен, бъдете активна част от всичко това. Покажете на служителите си, че могат да разчитат на Вас, да Ви имат доверие и да се допитат до мнението Ви при нужда. По-този начин действате като лидер, а не просто като работодател. 


Прилагането на всички тези съвети ще допринесе за създаването на една хармонична и здравословна работна среда. В случай, че желаете да направите промени в интериора и обзавеждането на офиса си, може да се допитате до експертите на ChairPro, които с удоволствие ще Ви предложат подходящи за  Вас решения.

Прочети следващата

Разликите между ергономични и геймърски столове
Ергономия

Разликите между ергономични и геймърски столове

Дали да изберете геймърски стол или ергономичен стол за работа пред компютър? Какви са разликите между ергономичен стол от висок клас и геймърски стол от висок клас?

Как да предпазим зрението си при работа с компютър?
Съвети

Как да предпазим зрението си при работа с компютър?

Създаването на креативна, позитивна и здравословна работна среда е ключово за продуктивността и лоялността на служителите.