Swipe to the left

Седни ергономично

21 октомври 2014 г. 2127 прегледa

 

Множество статистики и проучвания показват, че ергономията на работното място е тема, върху която работодателите и служителите трябва да се замислят. В тази статия ние ще се опитаме да ви дадем основни насоки свързани с ергономията на офис стола.

Сигурно се питате защо пък ергономията при седене да е толкова важна. Отговорът е, защото тя влияе пряко на продуктивността и здравословното състояние. Случаите на заболявания свързани с опорно двигателната система стават все по-често явление, което рефлектира върху трудоспособността на служителите. Необходимостта от предоставяне на здравословна и ергономична работна среда е очевидна,тъй като това може да спомогне за намаляване на разходите и повишаване на продуктивността. Експертите са единодушни, че офис столът е един от най-важните компоненти, ако не и най-важният за постигане на такава среда. В тази статия ще ви посочим някои от функциите на офис стола, които допринасят за повече комфорт и подобряват концентрацията и работоспособността. 

Да се проектира офис стол, който се адаптира спрямо човешкото тяло е огромно предизвикателство, тъй като той трябва да е съобразен спрямо височината и формата на тялото. В резултат на това един офис стол може да е удобен за един и напълно неподходящ за друг. Дрехите например се предлагат в различни размери, така че да отговорят на нуждите на различните хора, защо това да не е прилижимо и за стола. Правилната форма на офис стола става все по-важна, тъй като човек прекарва  средно по 8 часа на ден в седнало положение и съответно той трябва да е удобен. Целта  на ергономичния офис стол е не просто да функционира правилно, но преди всичко да превърне седенето в приятно изживяване.  Хората, които седят на удобни офис столове е по-вероятно да са продуктивни и концентрирани по-дълго време. Офис столовете, които не осигуряват опора на гръбначния стълб и не предлагат различни опции за регулиране, могат да доведат до дискомфорт и повишаване на риска от гръбначни и мускулни увреждания.

Лумбалната опора

Смята се, че формата на гръбначния стълб е също толкова уникална, както и пръстовите отпечатъци. Възможни са разлики в изкривяването и дължината на отделните прешлени. Облегалката на офис стола играе много важна роля за здравословната позиция на гърба, тъй като тя осигурява опора на гръбнчния стълб. Оптималното решение е лумбалната опора да се регулира спрямо размера и формата на тялото.

Един много важен фактор за повишаване на комфорта при седене, както и за подобряване на  превенцията на увреждания на гръбначния стълб, е лумбалната опора. Тя е задължително изискване, когато става дума за ергономия на офис стол. Съществуват няколко опции за лумбална опора.

Фиксирана лумбална опора – тя е проектирана така, че да осигурява подкрепа в долната част на гръбначния стълб. За съжаление тази лумбална опора не е подходяща за всеки тип телосложение.

  • Регулируема в една посока лумбална опора – тя е по-доброто решение, тъй като позволява регулиране на височината.
  • Регулируема в две посоки лумбална опора – това е най-доброто решение, тъй като позволява регулиране не само във височина, но и в дълбочина. По този начин се постига максимална опора в областта на кръста, гарантирайки удобство и комфорт при седене през целия ден.

Подлакътниците

Ръцете представляват приблизително 10,2% от теглото на човек, което води до значително усилие на мускулите в горната част на гърба, раменете и врата. Натоварването свързано с продължително седене в статична поза е причина за повишаване на риска от мускулна умора, което пък е предпоставка за последващи по-сериозни увреждания. Сигнали за такава умора са чувството за дискомфорт и болка в мускулите.

Осигуряването на опора за ръцете води до намаляване на натоварването на гръбначния стълб и напрежението в мускулите. За да се сведе до минимум усещането за дискомфорт е желателно да се използват и подложки за подлакътниците. Опциите за регулиране пък позволяват подлакътниците да се адаптират спрямо нуждите на потребителите.

  • Регулируеми във  височина подлакътници – използването на подлакътници спомага за намаляване на напрежението на мускулите в горната част на гръбначния стълб, раменете и врата. Те са основно изискване за поддържане на правилната поза при седене, поради което е особено важно да се регулира тяхната височина, така че да отговарят на индивидуалните харакатеристики на всеки човек.
  • Регулируеми в дълбочина подлакътници – тези подлакътници позволяват регулиране не само спрямо индивидуалните характеристики на потребителя, но и спрямо особеностите на работната среда и в частност на бюрото.  Регулирането в дълбочина води до подобряване на обсега и комфорта.
  • Регулируеми в ширина подлакътници – корекцията на ширината на подлакътниците позволява по-прецизно адаптиране, така че седящия да се чувства комфортно и удобно.

Дълбочината на седалката

Столовете, които не позволяват регулиране на дълбочината на седалката, ограничават броя на хората, които биха се чувствали комфортно в тях, тъй като по-високите хора имат нужда от по-дълга седалка и обратно, по-ниските имат нужда от по-къса седалка. Ако един по-нисък човек седи на по-дълбока седалка, усеща напрежение в коленете или ако седи по-напред не усеща опора в областта на кръста и гърба. От друга страна, ако по-висок човек седи на седалка, която не отговаря на ръста му, то той не усеща опора в областта на бедрата.

Дълбочината на седалката е много важен елемент в подобряването на ергономичността на офис стола, като се препоръчва минимум 5 см реулиране в дълбочина.

Ергономичният дизайн се отличава преди всичко с високо ниво на приспособимост и интуитивност. Седящият трябва да може лесно и бързо да регулира функциите на офис стола, така че той да отговаря оптимално на неговите потребности.

Механизмите

Движението е здраве. Движението по време на седене подобрява кръвообръщението и намалява напрежението в областта на гръбначния стълб. Чрез регулирането на наклона на облегалката само с 20% (от 90° на 110°) се намалява напрежението в прешлените с приблизително 40%.

Съществуват различни механизми позволяващи регулиране на наклона на седалка и облегалка, като в някои случаи има опция за заключване в различните позиции, както и регулиране спрямо теглото на седящия. Ето и кратко обобщение на различните видове механизми:

  • Tilt механизъм – този тип механизъм е минималното изискване при подбора на ергономичен стол. При него облегалката се накланя с около 20° по отношение на седалката. При този тип механизъм предната част на седалката се повдига в синхрон с облегалката, като при това движение е възможно да възникне натиск в областта на бедрата.
  • Синхронен механизъм – при този тип механизъм движението на облегалката е свързано с частично движение и на седалката, като по този начин се осигурява постоянна опора в областта на кръста. При всеки 2° наклон на облегалката, седалката се понижава в задната си част с 1°. По този начин се предотвратява повдигането на предната част на седалката и по тази причина е по-добро решение от обикновения Tilt механизъм.
  • Асинхронен механизъм – този механизъм превъзхожда синхронния с това, че дава възможност за по-фина настройка, така че да се адаптира максимално спрямо нуждите на тялото. Той позволява по-дълбок наклон на облегалката, така че да се намали напрежението в гръбначния стълб, осигурявайки постоянна лумбална опора. Асинхронния механизъм дава възможност за независимо регулиране на седалка и облегалка.

Познаването на тези основни принципи е изключително важно, когато става дума за избор на ергономичен офис стол. Тялото е създадено да се движи, за тази цел то има предупредителна система, която дава сигнали, че е нужна промяна. Болката и дискомфорта са такива сигнали, с които тялото ви предупреждава да промените навиците си. Ако игнорирате тези сигнали на тялото, последствията за здравето ви могат да бъдат сериозни. Добрата новина е, че промяната на вредните навици е възможна. Ергономичните столове ще ви помогнат да поддържате правилна поза на тялото и същевременно ще ви даде и достатъчно свобода на движение.

Всички ергономични столове на ChairPro можете да видите тук

Източник: www.haworth.com

Публикувано в: Полезни статии
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"