Swipe to the left

Как ергономията повлиява продуктивността?

By Lilyana Dimova 5 years ago 20 Views No comments

Във време, в което конкуретноспособността е от особено голямо значение, ергономията в офиса се оказва важен фактор, който не трябва да се пренебрегва. Ергономичното офис обзавеждане спомага за създаването на здравословна работна атмосфера и по този начин се превръща в предпоставка за повишаване на продуктивността на служителите.

Нездравословната офис среда води до редица неблагоприятни последствия, включително и влошаване на здравословното състояние на служителите. Ето и някои от признаците, с които свързваме липсата на ергономия в офиса: неправилна височина на стола и бюрото, недостатъчно пространство, липса на опора за гърба и лакътните стави.

Как можете да подобрите ергономията в офиса си?

Изберете си ергономичен стол, който позволява регулиране на наклона на облегалката, така че да си осигурите постоянна опора на гръба. Важно е наклонът да се регулира индивидуално спрямо теглото на седящия, а ширината на облегалката да гарантира цялостната опора на гърба и талията. Лумбалната опора пък ще осигури максимална стабилност в областта на кръста, така че да се предотвратят последствията от дългото седене. За да може вашият офис стол да отговаря на индивидуалните ви нужди, той трябва да предлага възможно повече опции за регулиране на различните функции. Препоръчително е да си изберете офис стол с регулируеми подлакътници и меки подложки, тъй като по този начин спомагате за намаляване на напрежението във врата и раменете. Височината на стола също трябва да се регулира, така че във всеки един момент да усещате краката си удобно стъпили на пода, като е желателно те да са под ъгъл 90° с пода.  Офис столът е може би най-важната част от офис оборудването и затова е изключително важно да не се прави компромис при избора му. Ергономичният офис стол ще ви гарантира не само комфорт, но преди всичко здравословна позиция на тялото.

Настройте яркостта и контраста на монитора си, за да създадете максимален комфорт за очите. Избягвайте да използвате много ярки цветове на черен фон, тъй като те натоварват очите. Не забравяйте да настроите и височината и отстоянието на монитора, така че горният ръб на монитора да е на нивото на очите. Регулирайте и наклона на монитора, за да избегнете отражения от осветлението или от прозорците. Важно е да се регулира околното осветление, то не бива да е много ярко, тъй като по този начин се увеличава контраста между околната среда и яркостта на дисплея.

Мишката и клавиатурата също са важни елементи от офис оборудването, тъй като и те са пряко свързани с ергономията. Пръстите върху мишката трябва да са отпуснати и леко извити, а самата мишка трябва да е на удобно разстояние и лесно достижима. Височината на клавиатурата и стола трябва да са така регулирани, че лактите да са сгънати под ъгъл най-малко 90°, раменете да са отпуснати, а китките да са изправени. При необходимост можете да използвате и подложка, която спомага за правилната позиция на китките.

И не забравяйте най-важното правило – взимайте си кратки почивки на всеки час, отделете поглед от монитора дори за 20 секунди, така че очите ви да си отпочинат. А може и да направите няколко полезни упражнения.

Повлиява ли ергономията наистина продуктивността?

Според различни проучвания е налице повишаване на продуктивността , намаляване на грешките при работа, както и подобряване на удовлетвореността на служителите в следствие на въвеждането на ергономични принципи  в работната среда. Според доставчици на бързооборотни стоки подобна промяна е довела до 20% повишение на производителността. 90% от запитаните 200 души отговорни за вземането на решения в различни фирми са на мнение, че ергономичният офис дизайн е оказал положителен ефект върху продуктивността. Проучване в Северна Америка показва, че прилагането на ергономичен офис дизайн е довел до спад на отсъствията на служителите, като е довел до спад на мускулно-скелетните заболявания. Продуктивността на служителите също е оценена като значително по-добра.

Основната цел на ергономията е да създаде максимално удобство, комфорт и здравословни и безопасни условия на работното място, като по този начин повиши продуктивността  на служителите. Ефективното прилагане на принципите за ергономичен дизайн в офиса спомага за постигането на баланс между способностите на служителя и поставените му задачи. Осигуряването на безопасни работни условия, както и благоприятна работна атмосфера по отношение на физическото и психическо състояние на служителите води неизменно до повишаване продуктивността, а по този начин и до по-добри финансови резултати за компанията.

Така че дали си струва да се замислим за нов качествен ергономичен стол?

*Източници:

ridiculouslyefficient.com
elementalergonomics.files.wordpress.com
www.business2community.com
www.humanscale.com

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"