Офис столовете, предназначени за работа, използват амортисьори, чрез които се настройва височината на седалката от пода. Амортисьорът има функция и на важно звено, свързващо седалката в основата на механизма с основата, която посредством колелца или статични стойки стъпва на пода. 

Смяната на изпуснал амортисьор или повредена основа на стола не е трудна, но има определени тънкости, които е добре да знаете, преди да започнете.

  1. Повдигнете седалката до най-високата възможна позиция, така че амортисьорът да е максимално разтегнат.
  2. Обърнете стола на обратно и го поставете на бюро или нещо меко като възглавница, за да предотвратите повреда и да Ви е по-удобно.
  3. Вземете чук и здраво хванете основата на стола
  4. Удряйте с чука по металната планка до мястото, където амортисьорът влиза в основата на механизма на седалката, като гледате да сте максимално близо до мястото, където амортисьорът влиза в нея. За да не нараните метала, може да ползвате гумен чук или подложка, върху която да удряте с метален. След няколко удара проверете дали амортисьорът се е разхлабил. Ако да, опитайте да го издърпате. Ако не, трябва да ударите още няколко пъти. Амортисьорът е вклинен в механизма и за да се освободи, изисква резки и силни удари.
  5. Издърпайте амортисьора заедно с кръстачката.
  6. След това премахнете пластмасовата обвивка на амортисьора.
  7. Здраво хванете основата на стола и с чука удряйте около ръба на амортисьора, който излиза от основата. Най-добре е да поставите малко парче дърво пред амортисьора, за да не го нараните. Опитайте да не удряте по самата кръстачка, а върху ръба на амортисьора (парчето дърво).
  8. Може да поставите новия амортисьор и да сглобите стола.

 

За повече информация, вижте това кратко видео:

 

 

Ако и Вашият амортисьор има нужда от смяна, можете да закупите нов от тук.