Рецепта за следпразничната треска в офиса

Тревожност, раздразнение, умора без видими причини, в първите седмици от новата година... Най-вероятно страдате от следпразнична депресия, която може да се отключи от стреса при недоспиване, прекаляване с храната и алкохола покрай празниците, в комбинация с резкия контраст между свободното време и работното натоварване.

Това състояние може да продължи от няколко дни до седмици, но съществуват няколко прости трика, с които е възможно от нея да няма и следа. Ето и кои са те:

1.Не се втурвайте ударно в прекалено много работни задачи, въпреки че най-вероятно те са се понатрупали. Поставяйте си малки ежедневни цели, по които да се движите докато навлезете напълно в работния ритъм. Важно е да се фокусирате върху нещо ново.

2.Освен вътрешната ни нагласа, фактор за това как се чувстваме, е заобикалящата ни работна среда. Ето кои са елементите ѝ, които ще ни помогнат да избегнем лошата нагласа.

Подходящо осветление

Слабата светлина е причина за по-слабото производство на серотонин – хормона на щастието. Падне ли нивото му, концентрацията страда, а умората и общата отпадналост се увеличават. Затова се погрижете да осигурите качествено осветление.

Ергономични мебели

Човек прекарва средно 8 часа в офиса. Няма нищо по-неприятно от неудобно бюро или стол през цялото това време. Осигурете си мебели, които имат максимално много опции за регулиране, които да се адаптират към нуждите ви. Идеални в тази ситуации са работни маси, които позволяват превключване между пози в седнало и изправено положение и разбира се – ергономични столове, за да си осигурите максимален физически комфорт - фактор, който без съмнение ще повлияе и на цялостната ви психологическа нагласа.

Подходящо място за съхранение

Хаосът е сред факторите, които пречат на продуктивността, а при някои хора предизвиква и лоша психологическа нагласа. Всеки офис трябва да има достатъчно шкафове и стелажи, в които нещата могат да се съхраняват с лекота и после лесно да се откриват. Не ги пренебрегвайте!

Заредете и себе си с лекота и оптимизъм - най-добрите средства срещу депресията и потискащите, мрачни мисли.