Офисите, които все повече се „отварят“

Тенденцията отворените офиси да се налагат все повече в дизайна на модерните бизнес сгради е все по устойчива. Това са помещения, при които служителите работят на едно място, а не в отделни кабинки или разделени от преградни стени. Макар и по-нестандартно, това решение за организация на пространството има много предимства.

По-добра комуникация между работниците

Когато в офиса липсват физически бариери, служителите са по-склонни да общуват помежду си и да работят като екип. Подобрената комуникация засилва и сътрудничество между различни нива в организацията, включително и на управленско ниво, с което дистанцията намалява. Отворените офиси също са чудесни за фрийлансъри, които търсят нови контакти.

Ефективност на разходите

Отворените офиси са по-изгодни от традиционните от финансова гледна точка. С по-малко режийни разходи можете да гарантирате, че всеки служител разполага с необходимото пространство и оборудване за осъществяване на бизнес. Помислете само колко можете да спестите, когато не е нужно да обособявате отделни помещения. По този начин няма да се налага пространството да се разраства, ако служителите са повече. Все пак най-важната инвестиция е тази за здравето – заложете на ергономични столове и бюра, както и аксесоари, за да намалите негативния ефект от часове в продължително седене.

Многофункционален дизайн

Ако разполагате с отворен офис не е нужно да се ангажирате с едно оформление. Отворените работни пространства са проектирани, за да увеличат гъвкавостта. Можете също да поставите повече служители в добре структурирани сетове, а с разрастването на бизнеса си можете да пренареждате оформлението. Имате и лукса да изберете атрактивни мебели, които ще придадат стил на цялото пространство, докато се възползвате максимално от повече простор и светлина.

Ако изберете такъв тип офис като работодател или служител, е важно да намалите и някои негативни ефекти. На първо място това е разсейването от непрестанния шум и разговори. За тази цел може да изпробвате шумоизолиращи панели.