Зимна свежест в офиса

Зимна свежест в офиса

Освежете офиса си с няколко растения и вижте положителното им въздействие върху екипа.

 

Знаете ли, че колкото повече цветя има в един офис, толкова повече се увеличава продуктивността на служителите? Това е един чудесен начин да допринесете за положителното настроение на екипа, тъй като е доказано, че растенията успокояват, тонизират и премахват хроничната умора. Всичко това важи в още по-голяма степен през зимния сезон, когато страдаме от недостиг на витамин D.

 

Ето някои от предимствата на това да имате растения във Вашия офис:

 

  • Подобряване на здравето

Растенията имат непосредствен ефект върху здравето на служителите и това може лесно да се забележи, тъй като ще установите, че болничните дни на служителите Ви ще намалеят. Причината за това е, че растенията са естествен филтър, който пречиства въздуха от вредните токсини и в същото време освежава помещението.

Забелязва се, че служителите, които работят в недобре проветрена среда, често страдат от симптоми като главоболие, гадене, загуба на концентрация и дори някои грипоподобни симптоми. Растенията, разбира се, не могат да заместят добрата вентилация, но могат значително да облекчат последиците от липсата й.

 

  • Повишаване на производителността

Специалисти твърдят, че офисите, които нямат никакви растения са едни от най-токсичните помещения за хората. Също така, се твърди, че наличието на цветя и зелени растения подобрява представянето на служителите с около 15%. Действително наличието на стайни растения допринася за фокуса и по-доброто настроение на хората на работа.

 

  • Някои растения могат да засилят креативността

Дори да не го осъзнавате, ярките цветове на растенията и свежите аромати, които отделят, влияят на човешката психика. Откривайки това, много хора се снабдяват с различни по вид и размери стайни растения, за да се вдъхновяват.

Помислете за това, че човешките сетива реагират на мирис и цвят, и наличието на естествена зеленина в едно помещение може да Ви зареди с много нови идеи и творческо настроение.

 

  • Офисните растения могат да помогнат за усвояване на фоновия шум

Един най-налагащите се дизайни на офис помещения са отворените офиси, които благоприятстват за комуникацията между служителите. Отворените планове на този тип помещения дори вдъхновяват хората, които работят в тях, защото им дават усещането за свобода и споделеност.

За сметка на това обаче, част от служителите, може трудно да се концентрират, заради високия шум. В такива случаи растенията също могат да помогнат, като усвояват част от фоновия шум. Това може да се наложи най-вече, ако офисът има твърди повърхности като открити бетонни стени или подове.

Позиционирането на по-големи саксии за растения в краищата и ъглите на помещението е най-добрият начин да отстраните част от шума. Ако все пак искате да вземете мерки за това, Ви препоръчваме да се снабдите с акустични мебели, които са специално създадени за офис среда и са шумоизолиращи..

Разгледайте предложенията ни за шумоизолиращи мебели на страницата на ChairPro.

 

  • Офисните растения могат да помогнат за намаляване на стреса

Дори и да обичате работата си, понякога стресът е неизбежен. Доказано е, че след поставянето на растения в офиса, нивата на стрес спадат драстично. Според изследване на UTS, може да се забележат следните предимства за екипа, който работи в офис, декориран с растения:

 

  • 37% намаляване на тревожността.
  • 44% намаление на враждебността в офиса.
  • Намалена хронична умора с близо 40%.
  • 58% намаления на случаите с депресия.

 

  • Растенията могат да помогнат за привличане на нови служители

Знаете ли, че близо 50% от служителите нямат естествена светлина на работното си място? Освен това всеки един от петима души казва, че няма никакви естествени елементи в офиса си. Това означава, че много от нас работят в недобре осветени офиси, без наличието на живи растения, а това никак не е привлекателно и здравословно. Забелязва се, че все повече служители, взимат решение къде да започнат работа според пространството и обзавеждането.

Затова предприемете мерки и създайте впечатляващ естествен декор в офиса, който ще привлече нови кадри и да повиши общото настроение на екипа. За целта може да се снабдите и със удобни мебели с креативен дизайн, които да накарат служителите Ви да се чувстват удобно и комфортно на работа.

Вижте нашите предложение за удобни офис мебели, които да привлекат нови служители, а настоящите да идват с удоволствие на работното си място.

 

  1. Растенията могат да помогнат за намаляване на разходите за електроенергия

Да, точно така! Може да не сте подозирали, но нашите зелени приятели могат да бъдат изключително полезни и по отношение на месечните разходи за енергия. Когато растенията дишат, те понижават нивата на влажност в сградата и освен че осигуряват по-комфортна среда, те помагат и за по-доброто отопление или охлаждане на помещението. Благодарение на големите стайни растения може да намалите употребата на климатика. Това няма да отмени използването на уреда, но ще допринесе за по-малкото му потребление и ще направи средата по-екологична.

 

Какви растения са подходящи за офиса?

Има чудесни видове растения, които са подходящи и за зимата и определено ще придадат свежест на помещението.

Класика в жанра е коледната звезда. Други подходящи растения за зимния период са японска камелия, циклама и орхидея.

 

Ето и няколко лесни критерия, по които да подберете цветята за офиса си.

На първо място е цветът. Лилавото например, има успокояващо действие, укрепва вътрешното равновесие и стимулира мисловната дейност. Червеното се отразява положително на имунната система.

Жълтото подобрява настроението и действа стимулиращо. Розовото е доказан източник на ведра обстановка. Като цяло разноцветните растения оказват много добро въздействие върху хора, които ежедневно са облъчвани от компютър.

При избора на растения за работното място трябва да се съобразим с количеството светлина и дали тя е пряка, естествена или изкуствена. За по-малко осветен офис се препоръчват растения като бегония, папрат, циперус. Ако работното ви помещение е по-светло, изберете алое, жасмин, кактус, иглика, фикус.

Друг критерий, по който може да направите Вашия избор, е пространството и неговите параметри. Ако то е ограничено, интериорните дизайнери съветват да използвате растения с вертикален растеж. Ако разполагате с голям и просторен офис – заложете на по-пищни цветя, които свободно могат да се разпростират по хоризонтал.

 

Заключение

Това са само няколко от многото начини, по които офис растенията помагат за справяне със стреса на работното място и подобряват производителността, креативността и цялостното здраве на Вашия екип. Ако искате максимално да се погрижите за здравословната работна среда в офиса, снабдете го с някои от изброените растения по Ваше желание и не забравяйте да осигурите подходящо обзавеждане. Това включва ергономични мебели, подходящо осветление и функционално оборудване. На страницата на ChairPro може да откриете всичко необходимо за Вашето офис обзавеждане. Свържете се с нас при нужда от консултация.

Прочети следващата

Офисите, които все повече се „отварят“

Офисите, които все повече се „отварят“

Научете какви са предимствата на отворените офиси и как може да ги адаптирате спрямо нуждите на Вашите служители.   Налагането на отворените офиси в дизайна на модерните бизнес сгради се превръща в...

Перфектната гейминг стая

Перфектната гейминг стая

Според скорошно проучване на ЕЕDAR - кoмпaния зa изcлeдвaнe нa гeйм индycтpиятa, манията към видеоигрите не само не залязва, но и нараства. Според данните от миналата година, 67% oт населението в Щ...