Грижа и дезинфекция на любимите мебели

Грижа и дезинфекция на любимите мебели

Постепенно все повече бизнеси премахват задължителния хоум офис и се завръщат към строго корпоративната работна среда. Това е и моментът, в който трябва да се обърне специално внимание на стриктното спазване на всички мерки срещу разпространението на COVID-19, а и на други опасности за здравето. Това включва редовна дезинфекция на офис мебелите.

Важно е да се има предвид, че тъканите не са опасни за разпространение на вируса. За разлика от всички пластмасови повърхности като клавиатури, екрани, плотове, не го задържат и съответно разпространяват.

Не трябва да забравяме, че редовното почистване си е част от цялото „здравословно битие“ на вашето работно място, независимо дали има вирусна епидемия. То е гаранция за продължителната употреба на вашите мебели.

Преди да започнете, е хубавo да тествате!Най-добре е да го направите върху незабележима част от материала. По този начин ще се избегне повреда на текстила в три основни области - устойчивостта на цвета, запалимостта и отслабването на материала. Важно е дамаските да не бъдат мокрени обилно с вода, защото това ще ги повреди.

Експертите от ChairPro обобщиха универсалните методи, подходящи както за дома, така и за офиса, препоръчани от водещи европейски производители.

Почиствайте редовно!

Поддържането на тъканите може да става или всеки месец или всеки сезон. Не е добре да се прекалява, за да се избегне захабяване. Съществуват няколко значително прости трика, които са една ръка разстояние.

  • Използването на прахосмукачка предотвратява натрупването на прах и мръсотия върху тъканта, които могат да действат като абразив и да доведат до преждевременно износване на материята. Не забравяйте и за моментното обработване на новообразували се петна. Важно е излишната течност да бъде почистена преди да има време да се впие в материята или да изсъхне. Използвайте препарат за тапицерия или топла вода с течен сапун! Внимавайте да не навлажнявате прекалено тъканите, особено вълната!
  • За по-дълбоко почистване вълната и полиестерът могат да бъдат сухо обработени или почиствани с пара. Полиестер може също да се пере машинно, ако тапицерията е подвижна. Не забравяйте, че полипропиленът не може да се пере или обработва с химически субстанции, а също така и с пара (но е възможно да се използва белина, както и при полиестера).

Дезинфекциране на тъкани и винили

Обърнете внимание, че третирането с различни препарати има отделни специфики, свързани с различните видове влакна и материали. Експертите съветват тъканите да се почистват, преди да бъдат дезинфекцирани според подходящ метод.

  • Сапунът и водата са най-добрият начин да почистите ръцете си и да парирате разпространението на всякакви вируси. Този микс е и много ефективен метод, който може да се използва за почистване на тапицерия от плат и винил. За бързо попиване, използвайте чиста кърпа и внимавайте да не намокрите тапицерията. Като алтернатива се препоръчват почистващи препарати за инжектиране, които едновременно дълбоко почистват, изплакват и отстраняват излишната вода. Оставете тапицерията да изсъхне!
  • Алкохол/Спирт. Дезинфектантите на базата на алкохол и етанол са бързо ефективни срещу бактерии, вируси и гъбички. Препоръчват се за полипропилен, полиестер и винил. Важно е винаги да следвате указанията на конкретния производител.
  • Антибактериалните спрейове и кърпички обикновено се основават на разтвори на бензалкониев хлорид (0,4 g на 100 g) и са бързо действащи биоцидни агенти, ефективни срещу бактерии, някои вируси и гъбички. Те са подходящи за полипропилен, полиестер и винил. Използвайте ги, за да избършете тапицерията за дезинфекция или нанесете като спрей и избършете!
  • Почистване с пара и белина: Белината е много разпространен метод за почистване. Произвежда се от разтвор на натриев хипохлорит и е мощен окислител. Когато влезе в контакт с определени вируси, бактерии, мухъл или гъбички, той окислява молекулите в клетките на микробите и ги убива. Белина се продава навсякъде, в различни концентрации, и обикновено се разрежда допълнително преди употреба. Използвайте върху полипропилен, полиестер и винил! Не използвайте върху естествени влакна, като вълна, лен или коноп (вълнена лапа)!

 Обща търговска дезинфекция - за нея се използва домакинска белина (съдържаща ~ 4,5 g на 100 g натриев хипохлорит), която след това трябва да се използва в разреждане 1:10. Следвайте инструкциите на марката, която използвате: измерете необходимата доза спрямо количеството вода, намокрете бяла или леко оцветена кърпа в разтвора, изцедете всяка излишна течност и внимателно избършете тъканта, преди да оставите да изсъхне!

 Дезинфекция на високо ниво - когато е необходима по-висока концентрация на белина, например според протоколи за контрол на инфекциите в здравеопазването, е възможно да се използва разреждане на белина във вода 1:4. Този разтвор ще съдържа ~ 1% натриев хипохлорит и е високоефективен дезинфектант. Нанесете, както по-горе, върху тъкани, оценени като подходящи в дезинфекционната матрица, при разреждане 1:4! Спазвайте всички указания за безопасност на производителя и носете подходящи ЛПС!

  • Почистването и дезинфекцията с пара не съдържа химикали, като се използва комбинация от температура и налягане за премахване на мръсотия и петна и за убиване на микроорганизми. Температурите на парата обикновено достигат до 180 ° С и налягането до 150 psi, като парата прониква в повърхността на тъканта, а след това като вакуум, който прилага налягане за отстраняване на влагата, заедно с микробите.

Прочети следващата

Комфорт и защита, щом сме на открито

Комфорт и защита, щом сме на открито

Няколко полезни препоръки за създаване на стилна, удобна и безопасна градина на Вашия ресторант или хотел.   Лятото вече е тук, а с него и топлите и дълги вечери навън с близки и приятели. А какво ...

Подлакътиците – ключът към перфектната ергономия

Подлакътиците – ключът към перфектната ергономия

Какво трябва да знаете за подлакътниците на офис столовете?   Истината е в детайлите! Тази известна сентенция важи с пълна сила в света на ергономията. Подлакътниците са едни от най-важните и често...