Подлакътиците – ключът към перфектната ергономия

Подлакътиците – ключът към перфектната ергономия

Какво трябва да знаете за подлакътниците на офис столовете?

 

Истината е в детайлите! Тази известна сентенция важи с пълна сила в света на ергономията. Подлакътниците са едни от най-важните и често най-подценяваните компоненти от офис столовете.

Независимо дали работите от хоум офис или традиционен офис, подлакътниците на офис столовете са един от най-съществените елементи, допринасящи за здравето на тялото и продуктивността на ума.

 

Но какво трябва да знаем за този елемент от офис стола?

 

Подлакътниците позволяват на седящия да намали натиска върху седалката, като по този начин се избягва болката в седалището.

Освен това при използване на компютърна клавиатура или при все по-честото използване на смартфони/таблети подлакътниците намаляват мускулното напрежение на раменете и врата.

 

Подложка на подлакътниците

 

Що се отнася до подложката, има два вида: мека подложка, от материали като полиуретан, или твърда подложка, от пластмасов или стоманен материал. Меката подложка очевидно предлага по-голям комфорт.

Структурата на подлакътника може да бъде изцяло от пластмаса или метал (обикновено от алуминий или стомана).

По отношение на здравината двете решения често са еднакви, но металната структура позволява полиран или хромиран ефект, който е естетически по-ценен.

 

Видове подлакътници

Що се отнася до функционалните характеристики на подлакътника, можем да разграничим следните видове:

 

Фиксирани подлакътници

Фиксираните подлакътници за офис стол осигуряват нерегулируема опора за ръцете на потребителя.

Този тип подлакътници обикновено се използват в базови продукти или в мениджърски столове, които често са предназначени за не особено интензивна употреба и при които значението на имиджа често надделява над техническите характеристики.

 

Регулиране във височина

Регулируемият по височина подлакътник ви позволява да регулирате височината на точката за опора на ръката.

Тази настройка е много важна както при използването, така и при неизползването на подлакътника.

Това означава, че добрата регулируема подлакътница трябва да е в правилната позиция под ръката, когато е необходима, и същевременно да не пречи на движението на стола, особено под бюрото, когато не е необходима.

 

2D, 3D, 4 D подлакътници

Подлакътниците 2D, 3D и 4D са компоненти, които могат да имат съответно 1, 2 или 3 независими регулировки в допълнение към регулирането на височината.

D означава DIMENSION (размер) или регулиране.

Тези допълнителни "размери", т.е. тези независими регулировки могат да бъдат:

 

- Регулиране на ширината

- Завъртане на подложката

- Преместване на подложката

 

Тези регулировки дават възможност този компонент за офис стол да се позиционира по оптимален начин в зависимост от физическите характеристики на потребителя и обхвата на стола.

 

Например човек с широки (или много тесни) рамене може да се възползва от регулирането на ширината на подлакътника, което ще му позволи да държи ръката си в естествена позиция. Друг пример: когато използвате клавиатурата, подложката, която се върти и премества, ви позволява ефективно да опрете лакътя си на подлакътника и да намалите умората на раменете и врата.

 

5D подлакътници

5D подлакътниците са регулируеми във височина, ширина, дълбочина, ъгъл по хоризонтала и позволяват въртене в равнина на падовете. Те позволяват максимална подвижност и възможност за настройка, което подобрява значително изживяването на потребителя.

 

Премахнете напрежението!

 

Без съмнение регулируемите подлакътници осигуряват един от най-важните елементи при правилното седене – позицията на лактите в 90 градуса. Това помага за превенцията на напрежението и схващанията в горната част на тялото и защитават здравето. Ако ръцете и съответно китките са позиционирани неправилно, това може да породи болки в шията и да доведе до цялостна липса на концентрация и чувство за умора. Китките не трябва да бъдат под ъгъл, а за тази цел подлакътниците трябва да са позиционирани така, че да са на нивото на бюрото.

 

Правилно конфигурираните подлакътници могат да намалят натоварването на гръбнака ви с около 10%, сочи проучване на Journal of Physical Therapy Science. Освен това при изправяне подлакътниците на стола могат да служат като опора, която облекчава напрежението в бедрата с 50%.

 

Регулируемост – фактор, който не е за подценяване!

 

Изберете такъв стол, който да може да се регулира във височина. Така можете лесно да постигнете необходимия ъгъл от 90% в лактите, независимо от естествения си ръст. Подлакътници, които имат опция да се регулират по хоризонтал, могат да образуват и формата „v“, която много хора имат навика да заемат с ръцете си по време на седене. Подлакътниците, които са с възможност да се плъзгат напред и назад, увеличават възможностите за „разтоварване“ на напрежението в подмишниците при различни пози. Този тип регулиране отнема напрежението в ръцете и когато се навеждате назад или напред.

 

Облекчавайки напрежението в горната част на тялото ще Ви помогне не само да се чувствате по-здрави, но и да бъдете по-ефективни и свежи по време на работа. Ще ограничите стреса и ще се радвате на комфорт, който веднъж, щом усетите, ще се зачудите защо сте си причинявали онова неприятно неудобство преди това.

 

На страницата на ChairPro ще намерите разнообразие от ергономични столове с различни по вид подлакътници. Посъветвайте се с нашите специалисти по ергономия, за да откриете перфектният офис стол за Вас.

Прочети следващата

Грижа и дезинфекция на любимите мебели

Грижа и дезинфекция на любимите мебели

Постепенно все повече бизнеси премахват задължителния хоум офис и се завръщат към строго корпоративната работна среда. Това е и моментът, в който трябва да се обърне специално внимание на стриктнот...

Инструкции за оцеляване в хоум офиса

Инструкции за оцеляване в хоум офиса

Вижте нашите практични съвети за постигане на ефективен и комфортен хоум офис.   През последните месеци хоум офисът или работата от разстояние вече се превърна в незаобиколим фактор в ежедневието н...