Подлакътиците – ключът към перфектната ергономия

Истината е в детайлите! Тази известна сентенция важи с пълна сила в света на ергономията. Независимо дали в хоум офиса или в традиционния, подлакътниците на офис столовете са един от най-съществените условия за здраве на тялото и ума. Но какво трябва да знаем за този често подценявам елемент?

Премахнете напрежението!

Без съмнение подлакътниците „регулират“ един от най-важните елементи при правилното седене – позицията на лактите в 90 градуса. Това помага за липса на напрежение и схващане и щади здравето ни. Ако ръцете и съответно китките са позиционирани неправилно, това може да породи болки дори в шията и да доведе до цялостна липса на концентрация и чувство за умора.

Ръцете – важната тежест!

Правилно конфигурираните подлакътници могат да намалят натоварването на гръбнака ви с около 10%, сочи проучване на Journal of Physical Therapy Science. Освен това, по време на изправяне, подлакътниците на стола могат да служат като опора, която облекчава напрежението в бедрата с 50%.

Регулируемост – фактор, който не е за подценяване!

Изберете такъв стол, който да може да се регулира във височина. Така можете свободно да постигнете необходимия ъгъл от 90% в лактите, независимо от естествения си ръст. Подлакътници, които имат опция да се регулират по хоризонтал, могат да образуват и формата „v“, която много хора имат навика да заемат с ръцете си, по време на седене. Някои подлакътници се плъзгат напред и назад и по този начин увеличавате възможностите за „разтоварване“ на напрежението в подмишниците при различни пози. Този тип регулиране отнема напрежението в ръцете и когато се навеждате назад или напред.