Защо все повече компании избират ергономични мебели

Защо все повече компании избират ергономични мебели

Ергономията все повече навлиза в офис пространствата и това не е случайно. Тя може напълно да преобрази начина, по който изглежда едно работно място и начина, по който работещите се чувстват. 


С развитието на „седящите професии” се увеличиха офисите, както и нуждата от подходящо обзавеждане за тях. Все повече компании инвестират в здравето и благосъстоянието на служителите, тъй като разбират, че успехът се постига чрез правилната грижа за екипа. 


В тази статия ще разгледаме как ергономията може да Ви помогне да изградите позитивна и продуктивна работна среда, в която служителите да са здрави и да се чувстват щастливи.


Защо ергономията е важна на работното място?

Благодарение на ергономията едно работно място може да стане по-приветливо, по-комфортно и модерно, да се намалят нивата на стрес и да се увеличи производителността. Ако офисът е обзаведен със стандартни мебели, които не са ергономични, това с времето вероятно ще предизвика здравословни проблеми и умора у служителите. 


Ако все още не сте въвели ергономията във Вашето работно място, може да останете изненадани от позитивния ѝ ефект върху атмосферата и служителите.


Ефектите на ергономията върху здравето

Статичните офис мебели не предоставят подходящата опора на тялото за повечето потребители. Това става осезаемо при продължително седене. Затова и хората, които прекарват по-голямата част от работния ден седнали, могат да усетят бързо разликата, когато започнат да използват ергономични мебели.


Най-честите здравословни проблеми, които се срещат при повечето офис служители, са свързани с мускулно-скелетни нарушения, като например тендинит, напрежение в долната част на гърба и врата и възпаление на карпалния тунел. Ергономичните мебели и оборудване могат да предотвратят тези проблеми. Има и много други значими ползи от този тип офис обзавеждане. 


Ефектите на ергономията върху продуктивността

Ергономичните мебели насърчават ефективната работа, като по този начин се увеличава производителността. Служителите са по-малко уморени, тъй като се намалява количеството стрес от точките на натиск и определени области на тялото. 


Освен това, служителите знаят, че сте инвестирали в тяхното здраве и удобство, което ги кара да се чувстват ценени и важни като личности. А ценените служители са щастливи служители.


Ергономични мебели

Ергономичните мебели са проектирани, така че да осигурят удобно седене или работа за продължителни периоди от време. Те разполагат с редица опции за настройка, за да могат да бъдат адаптирани към тялото на потребителите и да насърчат здравословната стойка.


Ергономичен стол

Една от най-разпространените ергономични мебели е офис столът. Ергономичните столове често се отличават с лумбална опора, която поддържа гърба и следва естествената извивка на гръбначния стълб. Съществуват модели със статична и с регулируема лумбална опора. 


Друга характеристика, която е често срещана при ергономичните столове, е възможността за регулиране на височината на стола. Благодарение на това може да откриете перфектната височина, която да поддържа раменете и врата. Освен тези, има и други опции за настройка като регулируема дълбочина и височина на седалката, регулируеми подлакътници, подглавник и т.н. Колкото повече опции за регулиране име един стол, толкова по-адаптивен е той и може да предложи по-голям комфорт. Научаването на това как точно трябва да седите на стола ще помогне да намерите и точните настройки.

 

 

Как правилно да ползвате ергономичен стол?

Когато седите на ергономичен стол, е важно стъпалата ви да са на пода. Коленете да са в една линия или малко под бедрата. Бедрата трябва да са в задната част на седалката, така че да седите изправени. Тялото трябва да бъде под ъгъл от 90° - регулирайте облегалката на седалката с още 10 до 20 градуса, ако искате да се наклоните леко назад така. Уверете се, че раменете ви са отпуснати и китките са в една линия с лактите. Ако седите по този начин, може да предотвратите редица здравословни проблеми. 


Ергономично бюро

Друга популярна ергономична мебел е бюрото. При него основно предимство е, че предлага възможност да откриете подходящата височина на работния плот според телосложението. Също така може да работите както изправени, така и седнали, което насърчава енергичността и производителността и подобрява циркулирането на кръвта. 

 

 

Как правилно да ползвате регулируемо бюро?

Започнете с определянето на височината на работния плот, като седнете правилно на стола или се изправите. След това продължете с периферните устройства. Разположете мишката и клавиатурата си така, че лактите ви да останат отстрани и да са сгънати под ъгъл 90°. 


След това поставете монитора си така, че да виждате ясно, без да напрягате врата си. Препоръчителното разстояние е около една ръка от мястото, където седите, стоите. Екранът трябва да се намира на нивото на очите. Освен това той трябва да е леко наклонен надолу, за да се намалят отблясъците. 


Ползването на регулируеми бюра насърчава служителите да сменят работната си позиция и да се движат повече, без да се налага да правят толкова чести почивки. 


ChairPro e лидер на българския пазар в сферата на ергономични мебели и предоставя възможност да се сдобиете с всичко необходимо за създаване на здравословна и продуктивна среда. Вижте нашите предложения в онлайн магазина ни. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от професионална консултация.

Прочети следващата

Офис стол от дамаска или от мрежа - какво да изберете?

Офис стол от дамаска или от мрежа - какво да изберете?

Разнообразието на офис столове днес ни дава прекрасна възможност да открием най-доброто обзавеждане според нуждите на офис средата, в която работим. Има много детайли, които е добре да обмислите пр...

Правилната стойка при децата? По-важна от всякога!

Правилната стойка при децата? По-важна от всякога!

Правилната стойка на седене трябва да се практикува още в ранна детска възраст. Макар в началото това да е предизвикателство, с времето е много по-вероятно да се превърне в естествен навик. В тази ...