Правилната стойка при децата? По-важна от всякога!

Правилната стойка при децата? По-важна от всякога!

Правилната стойка на седене трябва да се практикува още в ранна детска възраст. Макар в началото това да е предизвикателство, с времето е много по-вероятно да се превърне в естествен навик. В тази статия ще разгледаме какви са ползите от правилното седене и как може да помогнете на детето си да свикне с него. Също така ще ви дадем съвети как да настроите детското бюро и стол.


Защо е важно да научите децата си на правилна стойка?

Детското тяло е много по-податливо на промени. Ако детето стои дълго време в неправилна поза, това може да повлияе на начина, по който то се развива. Лошата стойка може да доведе до гръбначни изкривявания, хронични проблеми и други здравословни проблеми като формиране на неправилна походка. Също така с неподходящо оборудване и неправилно седене се сформират навици, които с възрастта е по-трудно да се променят. 


Ето защо никога не е твърде рано да научите децата си на добри навици как да седят правилно и как да използват ергономични мебели. 


Каква е правилната поза на седене за деца?

Всъщност тя не е много по-различна от правилната поза на седене за възрастни. Най-важното е да се избягват изгърбванията, изкривяванията, накланянето на тялото напред, както и навеждането на врата. За да им помогнете, насърчавайте ги да седят с изправен гръб и да са възможно най-близо до облегалката. Перфектните мерки за здравословна стойка са 90-90-90 градуса.


Какво се крие зад тези мерки?

На първо място, както отбелязахме - гръбначният стълб трябва да е изправен. За целта той трябва да образува 90 градуса с бедрата. От своя страна, бедрата трябва да са успоредни на пода и коленете също да са сгънати така, че да образуват прав ъгъл (90 градуса). Стъпалата трябва да са стабилно стъпили на земята и да образуват отново 90 градуса с подбедриците. 


Силно препоръчително е седалката на стола да бъде регулируема. Правилната настройка трябва да е такава, че когато детето седне, между ръба на седалката и задколянната област да има 3-4 см разстояние.

Може да насърчите правилната поза на детето, като му осигурите подходящо ергономично обзавеждане. Двата основни и най-важни компонента са ергономичното учебно бюро и ергономичният стол. 


Каква е ползата от бюрото с регулируема височина за деца?


Ергономичното бюро има две основни ползи, които не са за подценяване. На първо място, то ви дава възможност да откриете перфектната височина на работния плот, така че детето да се чувства удобно и да учи и рисува без напрежение. Освен това инвестицията в такова бюро ще ви спести средства от закупуването на ново, докато детето расте. 


Как да настроя детското бюро и стол за оптимална ергономия?


Първо определете височината на плота. Той трябва да не е нито прекалено висок, нито нисък. И в двата случая това ще създаде напрежение в тялото, тъй като детето интуитивно ще се навежда и накланя. 


Започнете с настройването на стола и след това определете височината на бюрото, докато детето е седнало. 


Лактите трябва да са на 90 градуса или малко над 90 градуса, когато са опрени на работния плот. Спазването на тези мерки е особено важно, ако детето пише на компютър. Тогава предмишниците са успоредни на бюрото, а това от своя страна помага китките да бъдат изправени и да са в неутрално положение спрямо клавиатурата.

 

Какви са предимствата на наклонения работен плот?


Ако детето рисува или извършва друга подобна дейност, бюрото с наклонен работен плот е много добър избор. То свежда до минимум естествения стремеж на децата да се навеждат напред, когато пишат или рисуват, тъй като позволява пособията им да са близо до тях.


Детето може да се облегне изцяло на китките и ръцете си върху бюрото, което намалява до минимум натоварването на раменните и шийните мускули. Това помага китките да се сгъват правилно, а моливите и флумастерите да се ползват удобно. 


На сайта ни може да намерите специална секция ChairPro за деца, в която предлагаме специална селекция детски столове и детски бюра. Свържете се с нашия екип, ако искате да получите професионална консултация. 

Прочети следващата

Защо все повече компании избират ергономични мебели

Защо все повече компании избират ергономични мебели

Ергономията все повече навлиза в офис пространствата и това не е случайно. Тя може напълно да преобрази начина, по който изглежда едно работно място и начина, по който работещите се чувстват.  С р...

Как да изберете подходящ стол за ученика и студента?
Съвети

Как да изберете подходящ стол за ученика и студента?

Новата учебна година наближава. Това означава, че скоро ще започнете да подготвяте учебници, чанти и всички останали пособия.