Училище от вкъщи? Тенденция, която става все по-устойчива

Освен хоум офиса, в периода на социалната изолация, стана актуална и още една тенденция - училището от вкъщи. Oт началото на кризата с COVID-19 над 300 млн, деца по света „пренесоха“ училището у дома. Макар в началото тази промяна да е шокова, статистиките от американската Асоциацията за правна защита на домашните училища, сочат, че тенденцията е по-скоро положителна.

Tози начин на обучение се очаква да нараства между 2% и 8% годишно, а резултатите до момента сочат, че учениците, които учат от дома, се представят по-добре между 15% и 30%. Ето няколко съвета, с които да го направите перфектен и да се извлечете максималното от него:

Комфорт за децата

Първото и най-важно нещо е да осигурите на настоящия или бъдещ ученик удобно оборудване, съобразено с нуждите му. Особено подходящи са регулируемите бюра, които “растат” заедно с детето. От една страна те ще помогнат то да намери най-удобния за себе си размер и да го регулира според нуждите си. Предимство, което рядко се случва в обикновената училищна класна стая. Разбира се, нужен е и ергономичен стол, защото подрастващите са много по-податливи на гръбначни изкривявания. Освен това е важно за цялостния тонус и положителната нагласа. Какво по-хубаво от това да развием желание в детето си да учи.

Дигиталната среда, без която не можем

Едно от предимствата на “изнесеното” училище, е че дигиталните технологии навлязоха в учебния процес за дни. Това е голяма стъпка, но и предизвикателство за повечето родители. По възможност осигурете индивидуален компютър на ученика и стриктно следете мониторът да е на достатъчно разстояние от очите. За ориентир може да използва ръката си. Идеалното разстояние е около 60 см. За тази цел могат да помогнат специални подвижни рамена за монитори, защото е факт, че един ученик се разсейва много по-лесно, поставен в подобна нестандартна среда. Обезпечете и шумоизолацията с удобни подвижни панели, ако това е необходимо. Toва ще помогне на детето да се съсредоточи по-добре като от шума, така и от заобикалящата го среда.

Общувайте повече с децата!

Макар и да крие известни неудобства, училището от вкъщи е чудесна възможност да прекарате повече време с детето си и да проследите отблизо всичките му занимания и задачи, с които е ангажирано. Опитайте и да му осигурите повече социални занимания от обикновено, защото то със сигурност чувства липсата на съученици и приятели. Това може да стане като организирате образователни игри по семейно, да му помагате активно в проектите и да го водите на интересни места, които са с научнопопулярна насоченост като музеи, например.