Инвестиция за здраве и продуктивност

Инвестиция за здраве и продуктивност

Вече съществуват теории, че дългото седене дори е по-вредно от тютюнопушенето. Вярвайки или не на тази стряскаща теория, истината е, че офис столът се превърна в нещо много важно – в инвестиция. Чрез правилната мебел, ние инвестираме в здравето си, комфорта си, продуктивността си.

Изтръпването в крайниците, хроничните болки в гръбначния стълб и шията, по-сложните проблеми, като карпално-тунелния синдром, определено ни разсейват от същината на работния процес и ни пречат да се концентрираме.

 

Институции, свързани със здравеопазването, препоръчват избор на офис стол с 5 задължителни елемента за поддържане на правилна поза:

  • петлъчева основа с колеца – за стабилност и свобода на движението.
  • седалка, която се движи във височина.
  • облегалка, която да е с лумбална основа и да се регулира във височина и наклон
  • меки подлакътници с регулируема височина и със странично движение по хоризонтала
  • дишаща материя

Всяка друга екстра, разбира се, е добре дошла. Но тези 5 основни точки ни осигуряват оптимално коректна поза, която да държи мускулите и психиката ни в състояние на  спокойствие.

Да поговорим за видовете инвестици, които влагаме в нашето здравословно и професионално бъдеще…

Инвестиция 1 – облегалката се движи заедно с твоя гръб

Дългите часове на стола притискат  междупрешленните дискове в  долната част на гърба, които в крайна сметка започват да се износват и причиняват остра или хронична болка.

Вече съществуват облегалки, които с конструкцията си имитират човешкия гръбнак. Гърбът на стола се движи заедно с нас през целия ден, и то без да правим каквито и да било настройки.

Има столове с така наречената BAS Система (Автоматична система, осигуряваща съпорт на гърба), която  придава височина за торса и възможност за автоматично въртене на талията.  Благодарение на тази система, когато накланяме облегалката, долната част на стола мигновено приляга на кръста, независимо каква поза заемаме.

Инвестиция 2 – свобода на движението!

В естественото си състояние човешкото тяло има нужда да променя позициите си редовно, за да се чувства комфортно.

Ръцете са най-динамичната част от тялото ни, когато седим, и се нуждаят от най-много пространство, за да се чувстват добре не само те, но и свързаните с тях гръб и шия. Когато столът дава възможност за движение на подлакътниците в дълбочина, това наше природно безпокойство се развихря и всяко движение, което ни хрумне, е по-лесно. Допълнителното регулиране на подлакътниците вляво и вдясно по хоризонтала и във височина, са истинска нирвана за крайниците ни.

Дишащите материи, като качествената мрежа, позволяват от една страна циркулация на въздуха, от друга - по-лесно и естествено извършване на всеки жест благодарение на еластичността си. Твърдите недишащи материи определено ще ограничават тези възможности.

 

Инвестиция 3 – Почивка!

Колкото и абсурдно да звучи, трябва да си почиваме докато седим. Според експертите, поне на половин час е хубаво да ставаме от стола и да се разходим за кратко. А защо не и да се отпуснем и на самия стол.

Голяма част от добрите ергономични продукти са снабдени с механизъм за силен наклон на облегалката, така че да стигнем дори до полулегнало състояние – уникален начин да разпуснат мускулите ни.

Широко регулируемият подглавник също има главна функция да релаксират главата и врата ни, които често са под наклон напред, защото се взираме в екрана на компютъра. Когато подглавникът се променя на височина, главата ни почива, докато работим, а когато се движи в наклон и дълбочина, отмаряме непринудено във всяка една позиция.

Като добавим и „тихите“ механизми на регулиране, които не ни дразнят със скърцане, нирваната е пълна.

Прочети следващата

Тенденции в модерното офис обзавеждане

Тенденции в модерното офис обзавеждане

Как да следвате тенденциите в офис обзавеждането и да подобрите работната среда?   Модерните офис интериори изискват гъвкавост и мобилност - среда, която предразполага да сме в крак с иновациите и...

С какво да съобразим офис мебелите

С какво да съобразим офис мебелите

Какво да вземете предвид, когато избирате офис мебелите си?   Финансово измерение Винаги започваме с него. От финансовите възможности зависи дали мебелите ни ще бъдат от среден или висок клас. А...