С какво да съобразим офис мебелите

1. Финансово измерение

Винаги започваме с него. От финансовите възможности зависи дали мебелите ни ще бъдат от среден или висок клас. А балансираното разпределение на средствата ще определи стиловата хомогенност на офиса. Бюджетът определя най-вече вида на материалите, а формите на мебелите не се влияят толкова от цената. Но що се отнася до механизмите, нещата стоят по различен начин. Ако държите на ергономията, трябва да сте подготвени, че колкото повече функции, автоматични механизми и инженерни иновации има един офис стол, толкова повече се качва и сумата. 

 

2. Издръжливост 

Офисът е инвестиция за дълго време. Дори да промените местоположението си, мебелното обзавеждане е хубаво да си остане константа. Тази сериозна инвестиция оправдава себе си с дълготрайното "служене". Освен това офисният интериор е публично достъпен и при честа употреба, от различни хора с различни навици, трябва да е устойчив и на амортизиране. Затова заложете на материали, които са доказали  здравината си с времето. Важно е да не се поддават на влиянието на влага, на пряка слънчева светлина, на агресивни почистващи материали и други. ПДЧ и МДФ (плоскости от дървени частици) са икономичен и практичен избор, защото са с доказана издръжливост във времето. Офис столовете обикновено са със здрави конструкции и от неръждиви материали, като алуминий, хром, стомана.

 

3. Тегло и безопасност

Офис мебелите често се пренасят от едно помещение в друго, от едно бюро на друго и често се преместват за различните нужди на работната среда и служителите. Затова трябва да бъдат от леки материали и с механизми, които позволяват лесното придвижване. 

В съвременните офиси, където съвсем целенасочено служителите сменят местата си, също все по-голямо значение имат подвижните мебели.

А една ергономична среда, каквато трябва да бъде офисът, е третият основополагащ фактор. Всеки офис стол е с колелца. Все по-често виждаме колеца на бюрата, към помощните масички, шкафовете…

Предпочитаните материали за лесно пренасяне са алуминий, мрежа (при офисните столове), ПДЧ и тънки плотове.

Не на последно място материалите трябва да са огнеупорни.

 

4. Външен вид

Консервативният вид отдавна напусна офис пространството и освен елегантен вид в тъмни краски, вече може да се видят и много шарени и ярки цветове, които не само не разконцентрират, но и създават освежаващо позитивно настроение в работна среда. 

Изборът на визия е въпрос на концепция, бранд или светоглед. Но все пак класическите форми са по-строги, с по-класически линии в името на обективността и на необходимостта служителите да се чувстват равни. 

Трябва да се има предвид  и да не са прекалено лъскави, за да не отразяват светлината, което наистина разконцентрира.