Стойка за монитор – заслужава ли си?

Стойка за монитор – заслужава ли си?

Защо се нуждаете от рамо за монитор и как да го настроите?

 

Според проучвания хората, които работят предимно зад екрана на компютъра си, прекарват приблизително 1700 часа в седнало положение ежегодно. Дори да имате ергономичен стол и регулируемо бюро, има още едно оборудване, което може да Ви помогне да подобрите комфорта си по време на работа. Стойката за монитор е изключително удобен аксесоар, който ще допринесе за по-голямата Ви продуктивност и ще облекчи зрението Ви.

 

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за стойките за монитори. Ще преминем през ползите и начините за регулиране, за да Ви помогнем да прецените дали имате нужда от такъв продукт.

 

Нека помислим какво се получава, когато не можете да регулирате лесно позицията на монитора си. Доказано е, че когато служителите имат статичен компютърен екран те или използват различни способи или заемат неправилна и изкривяваща тялото стойка, в опит да имат по-добра видимост. Замисляли ли сте се обаче какви последствия може да има това за цялостното Ви благополучие?

 

Когато нагласяте тялото си спрямо позицията на екрана, можете да забележите, че Вие често се накланяте напред, назад или настрани, свивате раменете си, навеждате се и изобщо – заемате неестествена поза, което държи мускулите Ви под напрежение. От това може да се натовари зрението, мускулите, гръбнака, врата и т.н. В следствие на дискомфорта от тези натоварвания производителността Ви ще бъде намалена.

 

Ето защо е изключително полезно да разполагате с подвижна стойка за монитор, която да регулирате лесно, винаги, когато пожелаете. Чрез  ергономичната стойка може да настроите височината, разстоянието и ъгъла на наклон, по начин, по който да облекчите максимално напрежението на очите, гърба и врата.

 

Какво представлява рамото за монитор?

Рамото или стойката за монитор обикновено се закрепва към офис бюрото и повдига и поддържа екрана на компютъра, лаптопа или таблета Ви. Без значение дали седите, стоите или преминавате през различни позиции по време на работния си ден, можете винаги да пренастройвате височината на екрана спрямо тялото си, вместо да правите обратното.

 

На пазара можете да намерите разнообразие от продукти с възможност за повдигане на един, два или повече монитора, като диапазонът за настройка на дълбочина, височина и ъгъл варират спрямо конкретния модел.

 

Какво е значението на различните настройки?

Регулиране на височината – благодарение на тази настройка можете да движите монитора нагоре или надолу, и така да определите идеалната височина спрямо Вашите нужди.

 

Регулиране на дълбочината – тази настройка позволява да движите монитора напред и назад и така да определяте неговата позиция спрямо Вас и стойката. Тук има значение и дължината на рамото, тъй като от нея зависи какъв е диапазонът на дълбочината.

 

Завъртане – това е много удобна настройка, особено за тези потребители, които се занимават с графичен дизайн, тъй като могат да завъртат монитора както по хоризонтала, така и по вертикала.

 

Наклон – това е задължителна настройка, която всяка стойка предлага в по-голям или в по-малък диапазон. Чрез нея можете да си осигурите подходящия наклон на екрана, който да не предизвиква напрежение в очите.

 

Защо може да Ви е необходима стойката за монитор?

  1. За да създадете удобна и ергономична работна поза

На първо място трябва да отбележим, че това е ергономично оборудване със съществени за здравето ползи. То подпомага идеалната ергономична поза, като по този начин се облекчават болките в горната част на тялото и потребителите се предпазват от изгърбвания и травми.

 

Регулирането е повече от лесно и можете да разчитате, че мониторът е безопасно и стабилно поддържан от стойката.

 

  1. За да се отървете от напрежението в очите при работа с компютър

Понякога дори ползването на предпазващи очила може да е безполезно, ако мониторът Ви не е на подходящата позиция. Причината - неподходящата настройка на разстоянието от очите и ъгълът на наклон често води до умора, сухота в очите и дори до т.н. синдром на компютърното зрение. Само чрез няколко лесни движения можете да облекчите напрежението в зрението и да предотвратите главоболието и бързата умора от работата пред компютърния екран.

 

  1. Рамото за монитор е идеалният аксесоар за Вашето офис обзавеждане

Модерното офис обзавеждане има своите плюсове от естетическа гледна точка, но и не само. Регулируемата стойката за монитор е онзи допълващ елемент към работната Ви станция, който ще Ви позволи да премествате екрана си, докато се движите.

 

Рамената за монитор с газов амортисьор или с пружинна повдигаща система са лесни за регулиране, тъй като можете да определите подходящата позиция само с едно лесно движение.

 

  1. Увеличете производителността си

Подвижността на стойките за монитор дава възможност да имате пълен контрол върху работния дисплей, като по този начин ще подобрите комфорта и производителността си. Без значение дали работите на един или няколко екрана, можете да моделирате работната си станция по най-удобния за Вас начин, така че да имате подходящ и пълен изглед и да не усещате напрежение в тялото или очите.

 

Как правилно да настроите стойката си за монитор?

Ето и какви са препоръчителни основни настройки на позицията на монитора:

  • Средата на монитора трябва да е подравнена със средната линия на тялото.
  • Разстоянието между очите и екрана трябва да е около една ръка.
  • Височината на горната част на екрана трябва да е на нивото на очите.
  • Наклонът на екрана може да варира от 15 до 30 градуса.

 

На страницата на ChairPro можете да намерите подвижни стойки за монитор и за лаптоп, с които да подобрите офис оборудването си. Свържете се с екипа ни, за да получите професионална консултация и да откриете най-подходящите продукти за Вашите нужди.

 

Прочети следващата

Болки в раменете – причини и превенция

Болки в раменете – причини и превенция

Често срещани причини за болки в раменете и как да ги избегнем.   Случвало ли Ви се е по време работния ден в офиса или след приключването му да имате болки в раменете? При наличието на този пробле...

Как да се приспособите към новата си работа

Как да се приспособите към новата си работа

Смяната на работното място със сигурност е свързано с промяна на много фактори, към които може да Ви е трудно да привикнете в началото. Ще опишем няколко полезни съвета, с които лесно да се справит...