Болки в раменете – причини и превенция

Болки в раменете – причини и превенция

Често срещани причини за болки в раменете и как да ги избегнем.

 

Случвало ли Ви се е по време работния ден в офиса или след приключването му да имате болки в раменете? При наличието на този проблем добре е да се замислите каква може да е причината. Може би не подозирате, но болезненото усещане в раменете може да доведе до хронични състояния, разрушаване на раменния хрущял, схващания, ограничаващи движението, и други травми. Разбира се, болките може да са свързани и със стара травма, но дори да е така, препоръчваме да обърнете внимание на симптомите, преди да се задълбочат.

 

Често причините за болките в раменете са свързани с работните ни навици и най-добрият начин да се предпазим от сериозни травми е като установим на какво се дължат симптомите и вземем предвид съветите за здравословен начин на живот. Неразположението може да повлияе не само на цялостното Ви състояние, но и на представянето Ви на работа. Доказано е, че ефективните служители са тези, които полагат грижи за здравето си и се чувстват спокойни и щастливи.

 

Нездравословните работни навици могат до доведат до проблеми и в други области, но в този материал ще засегнем по-конкретно болките в раменете, на какво може да се дължат и какво можете да направите, за да ги предотвратите.

 

Причини за болки в рамото

Всеки ден извършваме действия, които в много случаи влияят на здравето ни. Болката в раменете е една от често срещаните травми при хората, работещи зад бюро. Нека разгледаме на какво може да се дължи това:

 

  1. Лоша поза на седене на работното място

Основна грешка на работещите продължително време зад бюро е, че една голяма част от тях не обръщат внимание на оборудването, което използват. Ако столът, на който седите с часове, не е удобен и не предоставя подходяща опора на тялото, можете да сте сигурни, че рано или късно ще изпитате дискомфорт и болка. Напрежението в тялото поради неподходящ работен стол често води до болки в раменете.

 

Работещите от седнало положение често пренебрегват как поставят краката си. Ако столът Ви е твърде висок, най-вероятно краката Ви остават да висят във въздуха. Ако пък имате навик да кръстосвате краката си, това нарушава правилната циркулация на кръв в тялото и води до възпаления и изтръпвания. Лошото кръвообращение с времето може да се отрази не само на долните крайници, но и на цялостното Ви състояние.

 

  1. Прекалено тежки чанти за рамо

В много случаи офис служителите използват едностранна чанта за рамо, докато се придвижват от и до работното си място, която неусетно натоварва горната част на тялото. Тежката чанта, която „дърпа“ рамото на една страна, изкривява цялата стойка и напряга мускулите на гърба и врата. Този навик, заедно с неподходящата стойка на работа могат да доведат до травми в гърба и раменете.

 

  1. Лоши навици по време на работа

Ако работната Ви станция е оборудвана с неподходящи офис мебели, твърде вероятно е скоро да усетите последствията от това под формата на болки в различни области, включително и на болки в раменете.

 

Също така разположението на периферните устройства има ключово значение за това, доколко тялото Ви ще е подложено на напрежение. Например, ако мишката и клавиатурата Ви са прекалено далеч от Вас, ще трябва често да се протягате, за да ги достигнете и използвате. Тези протягащи движения напрягат мускулите в горната част на тялото и най-вече в раменете и ръцете.

 

Работният плот трябва да не е нито прекалено висок, нито прекалено нисък, а да е на подходяща височина, така че при работа  китките Ви да не се опират него.

 

  1. Повтарящи се действия

Една от препоръките на специалистите за хората, работещи седнали с часове, е да се правят редовни почивки  и разтягания. За съжаление, много служители забравят за това, а честите еднообразни действия по време на работа водят до напрежение и болки в раменете и ръцете.

 

Как да избегнете нездравословните работни навици

Коригирането на работните навици, които имат негативно влияние върху здравето, е ключово за продуктивността и благосъстоянието на хората, практикуващи офис професии. Следващите съвети ще Ви помогнат да се справите с последиците от нездравословните навици:

 

  1. Коригиране на стойката

Позата, която заемате по време на работа, е в основата на повечето здравословни проблеми. Затова е важно да знаете как да постигнете оптимална поза, при която тялото Ви да е максимално облекчено от напрежение. Ето как можете да го направите:

  • Уверете се, че стъпалата на краката Ви са стабилно стъпили на пода. За целта препоръчваме да използвате ергономичен стол с възможност за промяна на височината на седалката. Друг работещ метод е използването на поставка за крака.
  • Още един вреден навик е кръстосването на краката и глезените. Колкото и да е Ви е трудно да премахнете този навик в началото, с времето ще усетите как напрежението в краката намалява и кръвообращението се подобрява.
  • Офис столът с регулиране широчината на седалката предоставя възможност да откриете и перфектната поза на седене спрямо седалката и задната част на коленете – препоръките са разстоянието между тях да е един юмрук.
  • Коленете трябва да са успоредни на бедрата или малко по-ниско от тях.
  • По време на работа раменете Ви трябва да са отпуснати. За тази цел е добре офис столът Ви да има регулируеми подлакътници. Освен това предмишниците и лактите трябва да са успоредни на пода, а лактите да образуват около 90-градусов ъгъл.
  • Подредете оборудването си така, че като седите, главата Ви естествено да гледа напред.
  • Подходящата опора на гръбнака ще Ви осигури оптимална позиция на гърба. Ергономичните столове с лумбална опора са чудесно решение.
  • Не забравяйте и раздвижването по време на работа. С колкото и добро оборудване да разполагате, нищо не може да компенсира движението. Затова поне на 40-50 минути ставайте от работното си място и използвайте всеки удобен момент да се разтегнете.

 

  1. Създаване на идеалното работно място

Статичното седене с часове има редица вреди за здравето и за продуктивността Ви. Ето какво можете да направите в този случай:

 

  • Ако замените статичното си офис бюро с регулируемо, ще можете лесно да преминавате от седяща в стояща позиция. Работата от изправена позиция дава възможност да се предпазите от последиците от обездвижването.
  • Ергономичният стол, както стана ясно, е ключов елемент от офис обзавеждането, което силно препоръчваме, ако работите с часове пред бюро.
  • Допълнителните ергономични аксесоари също могат да Ви помогнат да подобрите работната си среда. Към тях спадат подложките за крака, ергономични LED лампи, регулируеми стойки за монитор и други.
  • Важно е да знаете, че мониторът Ви трябва да е на една ръка разстояние, като горната му част трябва да е на нивото на очите, за да предотвратите напрежението в очите, врата и раменете.
  • Клавиатурата и мишката трябва да са леснодостъпни и да не се протягате, за да ги достигнете.
  • Ако често водите телефонни разговори, използвайте слушалки.

 

  1. Използвайте раница

Как можете да предотвратите болките от носенето на едностранна раница? Един от вариантите е да я замените с удобна раница, разпределяща натоварването. Ако все пак искате да използвате наличната си чанта, можете да намалите теглото, да я носите през рамо и при всеки удобен момент да я сваляте, за да облекчите мускулите на гърба.

 

Всички тези съвети ще Ви помогнат да предотвратите болката в раменете. Ако искате да обновите офис обзавеждането си, заповядайте на страницата на ChairPro, където можете да намерите подходящите продукти за Вашите нужди. Нашият екип е на разположение, за да отговори на всички Ваши запитвания, затова не се колебайте да се свържете с нас.

 

Прочети следващата

Как да си купим офис стол онлайн?

Как да си купим офис стол онлайн?

7 съвета за избор на правилния модел за Вас   Знаем, че закупуването на офис стол онлайн може да бъде предизвикателство особено ако държите да намерите подходящият качествен продукт, който да Ви по...

Стойка за монитор – заслужава ли си?

Стойка за монитор – заслужава ли си?

Защо се нуждаете от рамо за монитор и как да го настроите?   Според проучвания хората, които работят предимно зад екрана на компютъра си, прекарват приблизително 1700 часа в седнало положение ежего...