Как да се приспособите към новата си работа

Как да се приспособите към новата си работа

Смяната на работното място със сигурност е свързано с промяна на много фактори, към които може да Ви е трудно да привикнете в началото. Ще опишем няколко полезни съвета, с които лесно да се справите с периода на адаптиране.

 

На повечето от нас ни се е случвало да се наложи да сменим работното място. След успешното преминаване на интервюто и назначението, тепърва трябва да се адаптираме към новите условия на труд, новия екип и принципите на работа. За мнозина това може да е доста стресиращо и свързано с вълнение. Няма нищо нередно, ако се чувствате по този начин. За да Ви помогнем да преминете плавно към новия си начин на работа, създадохме материал с полезни съвети, които можете да приложите на практика.  

 

5 начина да се адаптирате към новата работа

  1. Очаквайте неочакваното

Доказано е, че повечето хора се страхуват от неизвестността. За да се справите с това усещане, Ви съветваме просто да очаквате, че през първите няколко седмици ще се запознаете постепенно с политиката на фирмата и ако тя се различава коренно от това, с което се свикнали досега, се опитайте да се адаптирате, без да приемате нищо лично. Това, което е сигурно, е, че ще срещнете различни трудности, които по-добре да приемете като предизвикателства. Положителната настройка е ключова в този момент, тъй като при всеки старт има период на приспособяване и сработване.

 

  1. Задавайте въпроси

Следващата стъпка е свързана с начина, по който можете максимално бързо да се адаптирате към новата си работа. Няма по-добър метод от този да покажете проактивност и да задавате въпроси, особено в случаите, в които има неяснота относно работния процес. Дори все още да не се чувствате като част от екипа, задавайки точните въпорси, ще покажете, че имате желание да разберете какво точно се изисква от Вас и да го вършите по най-добрия начин.

 

Също така, питайки какво и как трябва да бъде свършено, ще покажете, Вашата лична ангажираност и желанието си да бъдете максимално полезни на фирмата. Не забравяйте, че Вие сте наети, понеже екипа има нужда от допълнителна подкрепа от професионалисти, така че покажете професионалното си отношение и уважение към всички.

 

Покажете, че сте наясно, че новата Ви работна среда има вече установен работен процес, и Вие искате активно да участвате в него. Сериозното Ви отношение ще допринесе за развитието Ви в компанията и ще помогне на работодателя Ви да разбере, че напълно си е заслужавала инвестицията в добър и лоялен служител като Вас.

 

Имате идеи? Споделете ги, но след като се запознаете с всички подробности и разберете всъщност с кой е най-добре да разговаряте по тези въпроси. Дори да се налага да работите дистанционно, дайте всичко от себе си, за да покажете, че можете да се справите със зададените задачи въпреки нестандартните работни условия. Най-ценените служители са тези, които могат да се адаптират към работната среда, имат критична мисъл и са готови да вложат от себе си в работата, която вършат.

 

  1. Опознайте хората около Вас

Следва въпорсът „КОЙ може да Ви помогне да навлезете в работата?“ Това са всички Ваши колеги и ръководители, особено тези, които са добре запознати с работния процес и се ползват с доверие. Намерете своя наставник или наставници, които са предразположени да Ви помагат.

 

Вътрешните процеси в една компания не винаги могат да бъдат достоверно и напълно представени по време на интервюто. Още повече, че щом сте вече част от екипа, ще Ви се наложи да се запознаете с всички процеси и процедури в движение, а детайлите и тънкостите можете да научите от Вашите наставници. Към тези хора, разбира се, трябва да се отнасяте с особено уважение и готовност винаги да откликвате, ако имат нужда от подкрепа. Това не означава обаче, че ако забележите, че друг Ваш колега се нуждае от помощ, не трябва да му предложите подкрепата си. Най-добрият начин да се приобщите към останалите, е да покажете, че Вие сте там, за да сте полезни на всички, а не само на определени хора.

 

Бъдете искрени и непринудени, за да изградите приятели на новото си работно място. Това е препоръчително не само, за да не се чувствате изолирани, но и за да създадете едно позитивно отношение между Вас и останалите и да посещавате работното си място с желание.

 

  1. Грижете се за себе си

Дори да сте стресирани по време на периода на адаптиране към новата си работа, не забравяйте да се грижите за здравето си, тъй като това ще се отрази не само на физиката и психиката Ви, но и на представянето Ви. Хранете се здравословно, приемайте много течности и спортувайте. Така ще се чувствате бодри и енергични и ще имате сила да се справите с новите предизвикателства. Доказано е, че спортът ни помага да се справим със стреса, така че не пропускайте редовните тренировки. Спазването на график с тренировки ще Ви помогне да изградите и добри работни навици и самодисциплина.

 

  1. Оставете егото си на вратата

Дори да сте професионалист с доказан опит и чудесни умения, не забравяйте, че отивате на ново място, където ще отнеме време хората да Ви приемат като част от екипа. В този смисъл, Ви съветваме да не встъпвате в новата си длъжност с гордо вдигната глава. Бъдете внимателни и тактични и покажете уважение към всички, които са там преди Вас. В противен случай може да не намерите своите наставници и да Ви отнеме прекалено дълго време, за да разберете как точно протичат работните процеси. Също така, ако сте прекалено горди, трудно ще създадете нови приятелства.

 

Съветваме Ви да не сравнявате предишната си работа със сегашната, колкото и да е трудно. Това по-скоро ще Ви навреди, отколкото да Ви помогне. Фокусирайте се върху задачите си и това, което се изисква от Вас първоначално. Самоосъждането също не е добър съветник.

 

  1. Не бъдете прекалено строги към себе си

Гледайте реално на нещата и осъзнайте, че всяко начало изисква адаптиране и трудностите са съвсем нормална част от усвояването на новата работа. Няма човек, който да е започнал нова работа и да знае от първия ден как да върши задълженията си перфектно, така че не бъдете твърде строги със себе си.

 

Никой не очаква от Вас да знаете и да можете всичко още от самото начало, затова и Вие не очаквайте това от себе си. Грешките са нашите учители, така че вземете си поука и продължете напред.

 

Колко време е необходимо, за да се адаптирате към новата работа?

Не е случайно, че обикновено изпитателните срокове варират от три до шест месеца – толкова е и очакваното време, в което би трябвало да се приспособите към новата си работа. Също така бихме могли да кажем, че е най-вероятно да сте усвоили добре работните процеси в рамките на година след встъпването си в длъжност.

 

Надяваме се този материал да е полезен за Вас и да Ви помогне по-лесно да се адаптирате към новата си работа. Следете блога на ChairPro, в който ще намерите още много полезни статии. А междувременно, ако имате нужда от офис обзавеждане, не пропускайте да разгледате и нашите предложения. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от помощ при избора на мебели за Вашия дом или офис.

Прочети следващата

Стойка за монитор – заслужава ли си?

Стойка за монитор – заслужава ли си?

Защо се нуждаете от рамо за монитор и как да го настроите?   Според проучвания хората, които работят предимно зад екрана на компютъра си, прекарват приблизително 1700 часа в седнало положение ежего...

Стабилно и ергономично бюро за Вашето дете

Стабилно и ергономично бюро за Вашето дете

Без значение дали детето Ви се обучава онлайн или прекарва по няколко часа, в които да рисува, пише, работи на компютър у дома, има начин как да му осигурите най-здравословното учебно оборудване. Е...