Съвети за идеален домашен офис

Многобройни изследвания от последните десетилетия сочат, че възможността за гъвкаво работно време и най-вече - извън офиса, стават все по-определящи фактори за служителите. Работодателите все по-често предоставят подобни екстри, защото големите мегаполиси се препълват, а работните площи се оскъпяват.

В съвременния технологичен свят бурно се развива и практикуването на свободни професии (freelance), което позволява работене от всяка точка на света.

Интериорните дизайнери отчитат тази тенденция – в последно време все по-често набира популярност обособяването на работно пространство в жилището. Но какво е важно за него?

1. Подредба

За да пресъздадете идеалното работно пространство у дома, подредете всичко, което би ви било необходимо „на една ръка разстояние“. Техника, зарядни устройства, канцеларски материали, записки, книги, работни инструменти, папки и други, трябва да са близо до вас и да не ви се налага да губите време в набавянето им, защото това действа разсейващо. Най-добре предвидете подходящ рафт. Важно е и да поддържате чисто и спретнато работното си място - въпреки че сте у дома си и никой колега не ви наблюдава. Това е гаранция за по-голяма продуктивност.

2. Ергономия и комфорт

След като сте определили работното ви пространство, е важно да го обезпечите с удобни и ергономични стол и бюро. Това ще осигури комфорта по време на работа.

Горната част на екрана на компютъра ви трябва да е на нивото на очите или малко по-долу. Поставете клавиатурата си така, че предмишниците ви да са успоредни на пода. И регулирайте стола си така, че краката ви да се опират здраво на земята или на специална подложка.

3. Светлината – от ключово значение

Различни експерименти показват, че когато избираме място за бюрото в обособеното ни работно пространство вкъщи, го поставяме до стената в най-тъмния ъгъл. Част от обясненията за това са, че инстинктивно правим асоциация с „офис кабинката“ и затова го отделяме в специална зона. Много по-добрият избор би бил бюрото да се намира близо до прозорците. А перфектната ситуация би била, ако пред бюрото се открива красива гледка, която без съмнение ще повлияе положително на цялостната ви нагласа през деня. Не на последно място – осигурете си и качествена лампа за тъмните часове на деня.

4. Декорация

Не забравяйте, а обърнете специално внимание и на декорацията на работния ви плот за повече настроение и енергия. Сложете няколко акцента, може и снимки. Подберете и любимите си цветове, но не претрупвайте, защото това е един от факторите, който пречи на концентрацията!