Съвети за идеален домашен офис

Съвети за идеален домашен офис

Как да организирате дома си, за да го превърнете в комфортен офис?

 

Многобройни изследвания от последните десетилетия сочат, че възможността за гъвкаво работно време и най-вече - извън офиса, стават все по-търсени от служителите. Работодателите все по-често предоставят подобни екстри, защото големите мегаполиси се препълват, а работните площи се оскъпяват.

 

В съвременния технологичен свят все повече се развива и практикуването на свободни професии (freelance), което позволява работене от всяка точка на света.

 

Интериорните дизайнери отчитат, че в последно време все повече набира популярност обособяването на работно пространство в жилището. Ще Ви дадем няколко съвет как да превърнете дома си в практичен и удобен хоум офис.

 

  1. Подредете всичките си вещи

 

За да пресъздадете идеалното работно пространство у дома, подредете всичко, което би ви било необходимо „на една ръка разстояние“. Техника, зарядни устройства, канцеларски материали, записки, книги, работни инструменти, папки и други, трябва да са близо до Вас и да не Ви се налага да губите време в набавянето им, защото това действа разсейващо. Най-добре предвидете подходящ рафт. Важно е и да поддържате чисто и спретнато работното си място - въпреки че сте у дома си и никой от колегите не ви наблюдава. Това е гаранция за по-голяма продуктивност.

 

  1. Поставете бюрото си близо до прозорец

 

Различни експерименти показват, че когато избираме място за бюрото в обособеното ни работно пространство вкъщи, го поставяме до стената в най-тъмния ъгъл. Част от обясненията за това са, че инстинктивно правим асоциация с „офис кабинката“ и затова го отделяме в специална зона. Много по-добрият избор би бил бюрото да се намира близо до прозорците. А перфектната ситуация би била, ако пред бюрото се открива красива гледка, която без съмнение ще повлияе положително на цялостната Ви нагласа през деня.

 

 

Има няколко предимства на това да установите работната станция близо до прозореца:

 

Естествената светлина, която осветява домашния офис, ще сведете до минимум използването на електричество. Ще е необходимо да включвате светлините само през нощта, ако трябва да работите извънредно.

 

Слънчевата светлина също помага да повишите настроението си, което е доказана предпоставка за по-голяма продуктивност. Освен това гледката на природните красоти като дървета, храсти, цветя и дори синьото небе също може да ви зареди с положителната енергия, която да ви помогне да изпълните ежедневните задачи.

 

И не на последно място, един прозорец може драстично да промени начина, по който изглежда домашният офис. Пространството с прозорци изглежда по-голямо, отколкото всъщност е, и по-релаксиращо и благоприятно за работа.

 

Въпреки това, колкото и красива да е гледката извън прозореца, избягвайте да поставяте бюрото си директно пред него. Ако го направите, може ярката светлина да раздразни зрението. Също така, лесно може да се разсеете и да прекъснете задачите, които сте започнали, а след това да е нужно повече време да ги завършите от обикновено.

 

  1. Уверете се, че стаята може да бъде оборудвана за производителност

 

Домашният офис се нуждае от повече от  прозорец, прегради и мебели. Трябва да се уверите, че стаята позволява да вършите работата си както обикновено.

 

Това означава да проверите дали работната зона има достатъчно контакти. Трябва да е възможно да включите и използвате едновременно компютър или лаптоп, принтер и рутер или интернет устройство.

 

Също така, проверете дали имате стабилна интернет връзка в тази стая. Ако имате затруднения с безжичната връзка, можете да  разрешите това като установите рутера близо до Вас.

 

  1. Дайте приоритет на комфорта

 

Тъй като ще прекарвате поне осем часа в домашния си офис пет пъти на ден през следващите няколко месеца или дори постоянно, важно е да е устроен така, че да Ви е удобно.

 

Първото и най-важно нещо, в което си заслужава да инвестирате е ергономичен стол. Макар и с по-висока цена от обикновените столове, ергономичните ще Ви доставят истинско удобство, което след това ще рефлектира положителна и на работата Ви.

 

Регулирайте стола си така, че когато сте седнали, бюрото да бъде около височината на лакътя. Това ще позволи на предмишниците да са в почиваща поза, като са разположени успоредно на пода.

 

Може да научите за предимствата на ергономичните столове в следните материали:

 Заслужава ли си инвестицията в ергономичен стол?

Какво представлява ергономичният стол?

 

Инвестирането в регулируемо бюро, с което можете да сменяте работната позиция, също е интелигентна идея. Ергономичното работно пространство ще Ви вдъхнови и ще допринесе за здравето Ви. Когато прекарвате повече време в изправена позиция, отколкото седнали увеличавате мускулната активност, което подобрява кръвообращението

 

Използването на ергономично бюро също намалява болката в гърба и помага да се предпазят бедрата от натоварване.

 

За да разберете какви ползи още предлага ергономичното бюро за здравето, вижте статията: РЕГУЛИРУЕМИ БЮРА – подобрете здравето си, докато работите!

 

Оформлението на домашния офис ще увеличи нивото на комфорт и ще допринесе за по-голямата Ви производителност. За да подобрите още повече условията у дома, помислете внимателно как ще организирате кабелите, слушалките, принтера, шкафовете и рафтовете. За целта Ви препоръчваме да разгледате нашите предложения за аксесоари за офиса и практичните офис мебели за съхранение.

 

  1. Украсете домашния си офис

Вашият комфорт, настроение и производителност  зависят и от начина, по който сте организирали и декорирали стаята. Затова вложете креативност в детайлните на интериорния дизайн.

 

Може да заложите на интересен и стилен тапет, с който да направите стаята по-вдъхновяваща. Закачете и няколко стенни декора като гоблен, рамкирани картини или снимки и рафтове.

 

Поставете и няколко стайни растения. Освен че правят стаята по-привлекателна, те могат да подобрят и Вашето настроение и производителност.

 

На страницата на ChairPro ще намерите много идеи за обзавеждане на Вашия хоум офис. Ако Ви е трудно сами да проектирате идеята си, нашите експерти по вътрешно обзавеждане ще Ви помогнат да направите най-добрия избор, за да имате удобно и стилно работно пространство.

Прочети следващата

ДИЗАЙН по време на криза

ДИЗАЙН по време на криза

Как се променя дизайнът на офисите по време на пандемията?   Макар много учреждения и публични пространства да отвориха врати, има едно нещо, което остава устойчиво по време на кризата от COVID-19 ...

Фън шуй в офиса

Фън шуй в офиса

Фън шуй в офиса Как да постигнете хармонична и здравословна работна среда според древното китайско изкуство?   Следването на практиките от древното китайско изкуство фън шуй може да Ви помогне да п...