ДИЗАЙН по време на криза

ДИЗАЙН по време на криза

Как се променя дизайнът на офисите по време на пандемията?

 

Макар много учреждения и публични пространства да отвориха врати, има едно нещо, което остава устойчиво по време на кризата от COVID-19 - работата от вкъщи. Големи международни компании дори плащат между 300 и 700 лв. за разходи, свързани с оборудването у дома. Въпреки това няма как да се замени физическото присъствие в офисите, затова се налагат адекватни промени в дизайна и начина на работа.

 

Най-честите превантивни мерки, които се предприемат са избягване на струпванията в работната среда и работа на смени. За да се справят с настоящата криза, работодателите трябва да осигурят безопасна среда, в която служителите ще могат да се върнат спокойно.

 

През последните години офисите с отворен дизайн набираха все по-голяма популярност, но идването на пандемията наложи организирането отново на по-малки и отделени пространства. Дали това означава, че отворените офиси няма да бъдат повече предпочитани? Тенденцията по-скоро е, че се търсят иновативни и креативни решения, с които да се запази социалната комуникация, но в същото време да се осигури отделно дистанцирано пространство за всеки служител. При всичко споменато бихме могли да заключим, че дизайнът на офисите навлиза в нов етап, ориентиран към здравето и ефективността на хората.

 

Нека да разгледаме какви решения се взимат относно дизайна на офисите по време на пандемията:

 

Решения за редизайн на офисите

 

Експертите в обзавеждането все повече се насочват към затворени пространства, които максимално добре да отделят хората, за да се спази необходимата дистанция Един от най-ефективните начини за това е чрез използването на преградни панели. Освен че изолират шума, те качествено възпират и въздушните струи, като така намаляват риска от заразяване с вируси на работното място. Те са компактни и мобилни, което ги прави надеждна инвестиция, на която може да се разчита и за бъдещи промени в дизайна на офиса. Също така, да не забравяме и че панелите прибавят интересен акцент в дизайна чрез разновидностите си - висящи от тавана, прикрепени на стена или поставени между самите бюра.

 

Чрез преградните панели служителите ще работят в една по-сигурна и  креативна среда, в която лесно ще могат да се концентрират и да бъдат по-продуктивни.

 

Разгледайте нашите предложения за преградни стени и панели.

 

Иновации при поддържането на здравословна среда

 

Освен “видимия” дизайн, прогнозите са, че ще бъдат въвеждани все повече иновации и при методите за дезинфекции и поддържане на здравословна работна среда. Актуални в момента са ултравиолетовите бактерицидни лампи. Предимството им е, че са компактни и спестяват време и средства, в сравнение с традиционните методи за почистване. Могат лесно да се закрепят за всички видове повърхности - бюра, плотове, столовете. Друг акцент ще са подобрените климатични системи, както и диспенсърите с препарати за дезинфекция, които ще стават все по-неотменна част от офисния интериор.

 

Използване на антимикробни повърхности

 

Хората ще се чувстват комфортно да се връщат в офисите си само ако им е осигурена сигурна и уютна работна среда. Това може да бъде постигнато чрез стратегическо интегриране на материали, които придават топло и привлекателно усещане. В тази връзка ще се увеличи и използването на антимикробни повърхности в дизайна на работното място, но това не означава, че всички офиси ще бъдат обзаведени с повърхности, изработени от естествени антимикробни метали като среброто. Дървото и естествените камъни са с доказани антимикробни качества. Чрез въвеждането на естествени елементи и цветови палитри, които също са здравословни, пространствата ще придобият приветлива и успокояваща атмосфера, в която служителите ще работят ефективно.

 

Инвестиране в подвижни механизми

 

Една препоръка за строителните мениджъри е да инвестират в подвижни врати, за да се намалят възможно най-много общите точки на контакт между хората в офиса. Служителите са все по-добре запознати със здравословните условия и рисковите фактори във физическите офиси. Те биха искали максимално да ограничат допира с различните повърхности. Това важи особено за хората, които живеят в големите градове и разчитат на градския транспорт, за да се придвижват до работа. Като се добавят различни автоматизирани системи, наемателите и гостите ще се чувстват по-спокойни в офисите си, знаейки, че не е нужно да докосват потенциално нечисти повърхности при влизане.

 

Текстилът се завръща

 

Един от материалите, които ще се използват все по-често в дизайна на офиса, е текстилът, заради свойството му да не задържа микроби и вируси. Освен това той се съчетава добре с всичко - от пластмаса, до дърво и метал. Не на последно място - шумоизолира. Почистването му също е улеснено - с вода и сапун.

 

Настоящата пандемия наложи промяна в дизайна на работното място по начин, който никога не сме предполагали, че ще се случи. Хората са социални същества и офисите са мястото, където могат да създават контакти и да се свържат емоционално с екипа, затова много от тях предпочитат да се завръщат в традиционната работна среда. Но за да са в съответствие с изискванията за здравословни условия, офисите трябва да бъдат оптимизирани, така че служителите да се чувстват защитени и спокойни на работа. И това изглежда ще бъде приоритет в дизайна на работните помещения и занапред. Едно е сигурно – здравето на хората ще бъде на фокус и неговото подпомагане трябва да е основна задача за всеки работодател.

 

Ние, от ChairPro, сме абсолютно съгласни, че трябва да се работи усилено, за да се осигурят възможно най-добрите условия на работа за служителите. Това винаги ще бъде приоритет и за нас. Продуктите, които предлагаме са създадени с грижа и мисъл към хората, на които работят в офис или от вкъщи. Вижте нашите актуални предложения, които не само ще освежат и придадат модерен дизайн на работната среда, но и ще помогнат за повишаването на здравословните условия.

Прочети следващата

РЕГУЛИРУЕМИ БЮРА – подобрете здравето си, докато работите!

РЕГУЛИРУЕМИ БЮРА – подобрете здравето си, докато работите!

Научете как ергономичните бюра помагат за подобряването на здравословната среда в офисите и дома.   Регулируемите бюра се превръщат в много популярно обзавеждане за офисите, както и за работата от ...

Съвети за идеален домашен офис

Съвети за идеален домашен офис

Как да организирате дома си, за да го превърнете в комфортен офис?   Многобройни изследвания от последните десетилетия сочат, че възможността за гъвкаво работно време и най-вече - извън офиса, став...