Фън шуй в офиса

Фън шуй в офиса

Фън шуй в офиса
Как да постигнете хармонична и здравословна работна среда според древното китайско изкуство?

 

Следването на практиките от древното китайско изкуство фън шуй може да Ви помогне да постигнете хармония на работното си място, независимо дали работите от офиса или от дома си. Ако приложите комбинация от няколко съвета за организиране на пространството, ще осигурите вдъхновяваща и мотивираща работна среда.

 

За да постигнете това, трябва да наблегнете на няколко фактора, които Ви заобикалят всеки ден. От разположението и функционалността на мебелите до звуците, светлината и качеството на въздуха ­– създаването на продуктивно и хармонично работно място ще окаже позитивно влияние както на здравето на служителите, така и на резултатите на компанията.

 

В тази статия ще разгледаме как може да приложите методи от традиционното китайско изкуство фън шуй, за да постигнете хармонична, позитивна и здравословна работна среда.

 

Какво е Фън Шуй?

 

Фън шуй е древно китайско изкуство за хармонизиране на енергията чи, чрез което се постига по-балансирано и здравословно пространство. То въвежда положителната енергия в мястото, което обитаваме. А позитивният и щастлив човек е много по-продуктивен на работа.

 

Включване на петте елемента на фън шуй

 

За да привлечете енергията чи, петте основни елемента трябва да бъдат балансирани в средата, в която работите:

 

  • Дърво: Дървото предизвиква креативност и желание за развитие. За да осигурите този елемнт, е добре да поставите растения в офиса или дома си.

 

  • Огън: Това е най-мощният елемент, който задвижва енегрията и води до трансформация. За целта внесете червен цвят в работното пространство.

 

  • Вода: Водата вдъхновява и успокоява. Опитайте се да внесете син цвят и водни елементи – това може да бъде красив аквариум например.

 

  • Земя: Този елемент заземява енергията и придава усещане за стабилност и устойчивост. Внесете кафяв цвят в стаята или поставете няколко книги към интерирора.

 

  • Метал: Металът има обединяващо свойство, затова е много ключов елемент. Когато поставите бели, сребърни или сиви елементи в стаята, ще подсилите продуктивността, фокуса и ясната мисъл.

 

 Създаване на ергономична работна среда

 

Ергономията е наука, която помага за приспособяването на работното пространство към нуждите на човека. Нейната цел е да увеличи производителността на служителите чрез осигуряване на максимално комфортна среда. За да се постигне това, се набляга на настройката на бюрото, стола, екрана, светлината и изобщо всичко, което влияе на работната поза и здравето.

 

Важно е да обърнете внимание на всички настройки, които оказват влияние на здравето и продуктивността Ви – разстоянието между Вас и монитора, височината на бюрото, избора на ергнономичен стол, подходящата светлина и други.

 

Тъй като офис работата е статична, може да си осигурите повече движение чрез регулируемо бюро, което ще позволи да сменяте изправената и седналата позиция, а също и ъгъла на работния плот. Така ще се справите с негативните последствия от заседналия начин на работа.

 

Разгледайте нашите предложения за регулируеми бюра в страницата на ChairPro.

 

Също така, може да подобрите съществено продуктивността си, като си осигурите удобен ергономичен стол, с който тялото да не се уморява от продължителното седене. Различните настройки на позицията и допълнителната опора ще променят изцяло начина, по-който се чувствате и ще Ви позволят да се движите свободно по време на работа.

 

Може да изберете ергономичен стол, който напълно да отговаря на Вашите нужди.

 

Един от най-важните принципи във фън шуй се нарича „командна позиция„. Тя се отнася до това как са разположени в пространството основни мебели като легла, дивани и бюра.

 

В офис работата разположението на бюрото е от съществено значение. Позицията му трябва да е такава, че служителят да има ясен изглед към стаята, в която се намира. За да постигнете това, е необходимо да поставите бюрото срещуположно на вратата, като гърба Ви трябва да е към стената. По този начин ще осигурите добър визуален контрол върху пространството.

 

Поддържане на подредено и организирано пространство

 

Според древното китайско изкуство струпването „краде енергия“. Toва важи и за работната среда. Ако искате тя да е хармонична, разпределете равномерно предметите в пространството, но в същото време дръжте тези, които най-често ползвате близо до себе си.

 

Определете си ден за разчистване на всичко излишно, а потребните предмети подредете така, че да не остава прекалено празно пространство в стаята в единия край, а в другия - то да е претрупано. По този начин много по-лесно и ефектвино ще вършите ежедневните си задължения и ще останете фокусирани върху важните неща.

 

Осигуряване на естествена светлина

 

Слабото осветление може да доведе до умора и да намали продуктивността Ви. За да си осигурите здравословно осветление, мястото на работната станция трябва да е близо до естествената светлина, а при небходимост използвайте LED осветление. Регулируемите LED лампи, които ще намерите на страницата на ChairPro, не само щадят зрението, но и предлагат възможност за смяна на позицията на светене и промяна на светлината според нуждите Ви.

 

Повишаване на качеството на въздуха

 

Чистият въздух, който не съдържа алергени, повишава благосъстоянието на работниците и допринася за тяхната трудоспособност. Според фън шуй растенията могат да помогнат за пречистването на въздуха в помещението.

 

Придайте свежест и уют в работната среда, като поставите няколко стайни растения в различните ъгли на стаята. Така не само ще допринесете за чистия въздух, но и ще повишите енергията.

 

Включете вертикални елементи

 

Според фън шуй включването на вертикални елементи в пространството допринася за стремежа към развитие и успех. Може да включите вертикални рафтове с книги в интериора, за да подпомогнете повишаването на мотивацията и продуктивността.

 

Създаване на приятна звукова енергия

 

Осигуряването на среда, в която има приятни звуци, допринася за хармонията и спокойствието. Според фън шуй тези звуци внасят чи в пространството. Трябва обаче да обърнете внимание и на онези звуци, които се считат за шумови замърсители и да се опитате да ги ограничите максимално. Такива звуци са: шумът от колите, музика, която предизвиква агресия, шумове от домакински уреди, шумни съседи и други.

 

За да балансирате звуковата енергия, може да си осигурите няколко хармонични звуци, а такива са звуците от пеещи купи, медитираща музика, природни звуци ( вятър, вода, птици).

 

Добавяне на креативни елементи

 

Добавете произведения на изкуството в работното пространство и подобрете общата енергия. По този начин лесно може да включите различните природни елементи в стаята.

 

За да се увеличи максимално потокът от положителна енергия, поставянето на подходящия вид изкуство е от решаващо значение. Изберете предмети, които предизвикват позитивни мисли у вас.

 

Създаването на среда, предизвикваща усещане за благополучие и хармония, е от голямо значение, особено за местата, на които прекарваме най-много време. Ето защо пространството, в което работим, трябва да е възможно най-приятно. В онлайн магазинът на ChairPro ще намерите най-иновативните решения за създаването на удобна, подредена и хармонично организирана работна среда. Свържете се с екипа ни за повече съвети как да обзаведете офиса или дома си.

 

 

Прочети следващата

Съвети за идеален домашен офис

Съвети за идеален домашен офис

Как да организирате дома си, за да го превърнете в комфортен офис?   Многобройни изследвания от последните десетилетия сочат, че възможността за гъвкаво работно време и най-вече - извън офиса, став...

ергономията в офиса

ПРОсвети се в ергономията в офиса!

ПРОсвети се в ергономията в офиса! Какви са предимствата на естествената светлина и ергономичното LED осветление за служителите в офиса?   Много важна част от ергономията в офиса, която често се ...