Дрескод в офиса?

Дрескод в офиса?

Какви видове дрескод се срещат в офис средите и какви са препоръките за тях?

 

С годините тази тема губи популярност. Дори много футуристи сочат, че след години няма да има и офиси. Или помещенията, в които работим, ще наподобяват битова среда.

 

Но все още фактът, че се подчиняваме на бизнес етикета, ни издига в нечии очи,  вдъхва респект, показва уважение към бизнеса… Понякога дори се чувстваме така, сякаш костюмът ни дава суперсила и изведнъж ставаме по-уверени.

 

Нека разгледаме какви видове дрескод се срещат в офис средите и как да се придържате към всеки от тях:

 

  1. Професионално бизнес облекло.

Ритуалната същност на облеклото е била и ще си остане неразделна част от човечеството и едно от посланията, които отправяме към другите.

 

Мъже

Няма как да сте на ръководна позиция, да Ви предстои важна среща с непознати партньори и да не се облечете в костюм. Той придава строгост, защото бизнесът е сериозна работа, където трябва да сме обективни. Неслучайно за бизнес срещи са по-предпочитани костюмите в тъмни цветове, като черно и сиво, защото тяхната неутралност и емоционална ненатовареност говорят за човек, който е над импулсивните и субективни настроения.

 

Жени

Жените се изкушават да показват настроенията си чрез облеклото. Техните променливи емоции са причина да са склонни да избират повече пъстри, различни и предизвикателни облекла. Но това не препоръчително за официалната бизнес среда.

 

Класическият дамски костюм от сако и пола до коленете е предпочитан и наложен с годините. Тук отново се залага на консервативните цветове, които няма да разсеят събеседника.

 

Всяко нещо, което ще разконцентрира работната атмосфера, няма място в офиса. Или с други думи - всичко, което говори за сексапил. Дължина на полата – до два пръста над коленете, тъмни чорапогащи, затворени обувки, къс маникюр в бежов или безцветен лак. Това е, от което се нуждае една сериозна бизнес дама.

 

  1. Официално присъствие.

Тази форма е най-предпочитана в големите корпорации. Облеклото с етикет „елегантно“ е пример за този среден вариант между строгия дрескод и ежедневното облекло.

 

Мъже

Съчетаването на сако с по-спортен панталон (но без дънки) и риза с по-свеж цвят (различен от бял или бежов например) е един от вариантите.

 

Обувките е хубаво да са тъмни на цвят и с по-изчистен дизайн. В никакъв случай кецове или друг тип очевидно спортни обувки.

 

Късите прически или дългата коса, вързана на опашка, са за предпочитане, тъй като чисто психологически, в работната среда трябва да сме открити – с открити лица и ясен поглед.

 

Жени

Официалните рокли най-често са в цветове на границата на консервативното и привлекателното. Те не бива да са ярки, да имат прекалено много шарки и орнаменти или допълнителни елементи като ресни и пайети. Те са за едно друго парти време в края на деня.

 

Дългите до глезените рокли и поли са за предпочитане. Ако полата е къса, то тя отново е хубаво да е до два пръста над коленете.

 

Деколтетата, масивните и прекалено лъскави бижута не са добър избор за работна среда.

 

  1. Ежедневно облекло

Ежедневното облекло е все по-често срещано в офиса. Но и то е все пак трябва да има някакви рамки.

 

Макар и да сте предпочели по-небрежното облекло и компанията, в която работите е съгласна с това, важно е дрехите Ви да бъдат чисти, изгладени и добре съчетани.

 

Мъже

Можете да съчетаете панталони или дънки (стига това да не пречи на фирмените изисквания за облекло) с права кройка. Тук може да включите различни цветове, но не забравяйте все пак да ги комбинирате подходящо. Пуловерите с риза под тях са добро попадение за този стил. Все пак избягвайте да носите дрехи с големи лога и прекалено много цветове. Комбинацията от сако с къси панталонки не е най-удачното решение.

 

 

Можете да включите аксесоари като часовници с ярки цветове. Обувките е добре да останат изчистени, като тук можете да включите и маратонки. Прическите могат да бъдат по-небрежни.

 

Спортните екипи имат място само във фитнес или йога залата.

 

Жени

Ако сте решили да облечете блуза или топ, трябва да бъдат по тялото и не трябва да са разголващи.

 

В непрежния стил можете да съчетаете панталон или пола от памук. Ако предпочитате да носите дънки, стремете се към изчистения дизайн и в никакъв случай не обличайте модели с кръпки или такива, които са изрязани.

 

Можете да изберете обувки с отворени пръсти, но в никакъв случай не обувайте джапанки.

 

Към аксесоарите може да включите нежни шалове, пръстени, колиета или друг вид бижута, които да са подходящи за останалата част от облеклото Ви.

 

За ежедневния стил вече може да прибавите по-ярки цветове на косата и по екстравагантни прически. Същото важи и за ноктите, като все пак избягвайте многото и шарени елементи.

 

Силният грим не е за офиса. Облъчването от компютъра и топлото помещение, в което седите с часове, и без това ще доведат до размазване на грижливо положения сутринта макиаж.

 

Най-важното е да съобразите стила си с изискванията на компанията, за която работите, за да бъдете приети добре както от работодателите и клиентите, така и от колегите си. В началото, когато не сте сигурни как да отидете на работа, по-добре да се облечете малко по-официално, отколкото е необходимо, докато не разберете какъв е подходящият дрескод.

 

За още полезни статии, следете блога на ChairPro. Разгледайте и нашите предложения за офис обзавеждане. Свържете се с екипа ни, ако имате нужда от консултация.

Прочети следващата

С какво да съобразим офис мебелите

С какво да съобразим офис мебелите

Какво да вземете предвид, когато избирате офис мебелите си?   Финансово измерение Винаги започваме с него. От финансовите възможности зависи дали мебелите ни ще бъдат от среден или висок клас. А...

Заслужава ли си инвестицията в ергономичен стол?

Заслужава ли си инвестицията в ергономичен стол?

Научете защо си струва да инвестирате в качествен ергономичен стол.   Ако работата Ви е свързана с продължително време, което прекарвате в седнало положение, вероятно бихте искали да се информирате...