Дрескод в офиса?

С годините тази тема губи популярност. Дори много футуристи сочат, че след години няма да има и офиси. Или помещенията, в които работим, ще наподобяват битова среда.

Но все още фактът, че се подчиняваме на бизнес етикета, ни издига в нечии очи,  вдъхва респект, показва уважение към бизнеса… Понякога дори се чувстваме така, сякаш костюмът ни дава суперсила и изведнъж ставаме по-уверени.

 

1. Професионално бизнес облекло.

Ритуалната същност на облеклото е била и ще си остане неразделна част от човечеството и едно от посланията, които отправяме към другите.

Мъже

Няма как да си на ръководна позиция, да ти предстои важна среща с непознати партньори и да не се облечеш в костюм. Той придава строгост, защото бизнесът е сериозна работа, където трябва да сме обективни. Неслучайно костюмите са все в тъмни цветове, като черно и сиво, защото тяхната неутралност и емоционална ненатовареност говорят за човек, който е над импулсивните и субективни настроения.

Жени

Жените се изкушават да показват настроенията си чрез облеклото. А като се имат предвид и променливите емоции, желанието за пъстри, различни и предизвикателни облекла напира отвътре. Но няма как това да се случи в официална бизнес среда.

Класическият дамски костюм от сако и пола до коленете е предпочитан и наложен с годините. Тук отново се залага на консервативните цветове, които няма да разсеят събеседника.

Всяко нещо, което ще разконцентрира работната атмосфера или няма място в офиса. Или с други думи - всичко, което говори за сексапил. Дължина на полата – до два пръста над коленете, тъмни чорапогащи, затворени обувки, къс маникюр в бежов или безцветен лак. Това е.

 

2. Официално присъствие.

Тази форма е най-предпочитана в големите корпорации. Облеклото с етикет „елегантно“ е пример за този среден вариант между строгия дрескод и ежедневното облекло.

Мъже

Съчетаването на сако с по-спортен панталон (но без дънки) и с риза с по-свеж цвят (различен от бял или бежов например) е един от вариантите.

Обувките е хубаво да са тъмни на цвят и с по-изчистен дизайн. В никакъв случай кецове или друг тип очевидно спортни обувки.

Късите прически или дългата коса, вързана на опашка, са за предпочитане, тъй като чисто психологически, в работната среда трябва да сме открити – с открити лица и ясен поглед.

Жени

Официалните рокли в цветове на границата на консервативното и привлекателното. Цветовете не бива да са ярки, да имат прекалено много шарки и орнаменти или допълнителни елементи като ресни и пайети. Те са за едно друго парти време в края на деня.

Дългите до глезените рокли и поли са за предпочитане. Ако полата е къса, то тя отново е хубаво да е до два пръста над коленете.

Деколтетата, масивните и прекалено лъскави бижута не са добър избор за работна среда.

 

3. Ежедневно облекло

Все по-често срещаното присъствие в офиса. Но и то е все пак в някакви рамки.

Тъй като по дрехите посрещат, постарайте се да съчетаете адекватно по стил и цветове облеклото си! Комбинацията от сако с къси панталонки не е най-удачното решение. 

Спортните екипи имат място само във фитнес или йога залата.

Силният грим не е за офис. Облъчването от компютъра и топлото помещение, в което седите с часове, и без това ще доведат до размазване на грижливо положения сутринта макиаж.