Релакс зона в офиса за повишаване на продуктивността

Релакс зона в офиса за повишаване на продуктивността

Какви са предимствата на зоната за почивка за служителите и работодателите?

 

Успявате ли поне за малко да се отпуснете по време на работния ден? Ако отговорът е не, значи Вие и Вашите колеги имате спешна нужда от релакс зона с удобни мебели или игрален кът в офиса. Компании, като Google и Facebook отдавна прилагат тези екстри за своите служители по целия свят, което със сигурност работи в тяхна полза.

 

Наличието на подобни пространства в офиса имат изключително голям ефект – те са лесен и достъпен начин за повишаване на енергията и производителността на служителите. Освен това такива пространства са чудесен начин за утвърждаване на екипната работа и сближаване между колегите.

 

Много често се случва служителят да се почувства изтощен, след като работи непрекъснато в продължение на часове. Ако работата е много натоварваща е препоръчително компанията да помисли за облекчаване на стреса и умората.

 

Представяме Ви няколко доказани ползи от осигуряването на подходящи пространства за отмора в офиса:

 

Продуктивност

 

Редица изследвания показват, че най-продуктивният служител е този, който знае как да балансира между работата и свободното време. Дори 15 минути в игра на джаги или тенис маса разтоварват съзнанието от стреса и от належащите ангажименти.

 

Удовлетвореност от работата

 

Когато служителите са доволни от престоя си в офиса, чувството на удовлетвореност нараства значително. За това голяма роля имат избраната офис култура и цялостната обстановка. Игралната зала допълнително ще ги насърчи да си взаимодействат извън проблемите, свързани с работата, и ще улесни положителната комуникация и настроение, както и ще подобри цялостното емоционално състояние.

 

Креативност

 

Забавна работна среда е тази, в която редовно се провеждат както официални, така и неформални дейности. Такава среда насърчава креативността, иновациите и сътрудничеството.

 

Лоялност към компанията

 

Когато една компания покаже, че се грижи за изискванията на своите служители, уважението от другата страна се повишава правопропорционално. Междуфирмените събития или турнири са чудесен начин за насърчаване на здравословна конкуренция и мотивация. Това особено помага на по-затворените и срамежливи служители да се приспособят по-лесно. Всички тези фактори подпомагат намаляване на текучеството на хора и отсъствията.

 

Възвръщане на спокойствието и енергията

 

Дори и най-отдадените и съвестни служители, които влагат много в работата си, имат нужда от качествена почивка. Колкото и продуктивни и енергични да са те, на всеки може да се случи да се преумори. Всъщност т.н. „бърн аут“ или „прегряване“ вследствие на голямото количество работа и стрес е един от най-често срещаните проблеми и причини за изтощаването на служителите. За да се избегне това, работодателите трябва да обърнат специално внимание на почивката и зоната за релакс, където екипът им може да се отпусне и да се презареди с енергия.

 

Кратките почивки позволяват на мозъка да възстанови спокойствието си и да бъде отново ефективен. Продуктивността на служителите до голяма степен зависи от това какви условия за почивка се предоставят на работното място.

 

Понякога се налага служителите да се справят с голям обем работа за кратък период от време. Ако това се е случило през първата половина от работния ден, е добре компанията да разполага със спокойно и уютно място, където изморените служители да отпочинат и да се заредят с енергия. Релаксиращата музика, топлата чаша кафе и удобните мебели в релакс зоната могат да помогнат за справянето с преумората.

 

В такива случаи разговорите с колегите и с работодателите са от изключително значение, тъй като могат помогнат за успокояването на стресираните служители. Комфортната зона за релакс предразполага за такива разговори.

 

Дайте приоритет на здравето на служителите

 

Поддържането на здравето и щастието на служителите е в интерес на работодателите. Погрешна е тактиката на голяма част от компаниите, които изискват от работещите да стоят неподвижно с часове на бюрата си и да се взират в екраните. Това е нездравословно и води до намаляване на продуктивността.

 

Болките в гърба, синдромът на карпалния тунел и травмите на врата са някои от най-често срещаните здравословни проблеми, с които служителите могат да се сблъскат в типичната офис среда. Възстановяването от тези проблеми отнема време и намалява качеството на работата. Често тези проблеми се дължат на липсата на почивка и физическа активност.

 

Осигуряването на възможност за служителите да се отпуснат и релаксират през работно време, ще помогне за облекчаването на здравословните проблеми. Разходката до зоната за релакс и отпускането в различна от работната поза ще допринесат за раздвижването и по-доброто настроение на работещите. През свободното си време те могат да разтегнат тялото си и очите им могат  да отпочинат от компютърните екрани. Прекаленото взиране води до изсушаване на очите и умора, а в последствие и до увреждане на зрението.

 

Каквато и релакс зона да избере работодателят, най-важното е служителят да се чувства добре през цялото време. За тази цел е нужно да бъде осигурен максимален комфорт на работното място. Един от начините да стане това, са ергономичните офис столове, с които значително може да бъде намален дискомфортът от продължителното седене пред бюрото.

 

На страницата на ChairPro ще намерите много изгодни предложения, с които можете да обзаведете както релакс зоната, така и работната среда. Свържете се с екипа ни, за да получите специализирана консултация как да превърнете офиса си в продуктивно и уютно пространство.

Прочети следващата

Офис бюрото - личният остров в офис джунглата

Офис бюрото - личният остров в офис джунглата

Придайте на бюрото си подреден и привлекателен вид, за да сте по-ефективни в работата си.   Офис бюрото е място, на което голяма част от служителите прекарват средно осем часа на ден или една трета...

Стилове офис обзавеждане

Стилове офис обзавеждане

Научете кои са най-популярните видове офис стилове и как можете да ги постигнете.   Мислили ли сте в какъв стил да обзаведете офиса си? Ако търсите вдъхновение и искате да постигнете един забележит...