Офис бюрото - личният остров в офис джунглата

Офис бюрото - личният остров в офис джунглата

Придайте на бюрото си подреден и привлекателен вид, за да сте по-ефективни в работата си.

 

Офис бюрото е място, на което голяма част от служителите прекарват средно осем часа на ден или една трета от деня. Подредбата му е ясен показател за отношението на всеки служител към работния процес, както и „огледало“ на личността му. Но по-важното е, че доброто състояние на работното място и правилно подбраните му елементи са гаранция за липса на здравословни проблеми в бъдеще. В този материал включихме част от съветите на специалиста по биомеханика на човешкото тяло Джон Клинкей и негови колеги от болницата за специализирани операции в Ню Йорк в интервю за Wall Street Journal:

 

Позицията на монитора - важна за очите и гърба

 

Мониторът е от съществено значение за правилната стойка на тялото и предотвратяването на напрежението в очите. Той трябва да е на разстояние не по-малко от дължината на една ръка от седнало положение. Препоръчително е височината на основата на дисплея да е над китките. За тази цел може да използвате стойки за монитор или лаптоп. Горният ръб на монитора трябва да е под нивото на очите Ви, това гарантира, че вратът е в естествена позиция. Утвърденият стандарт за разстоянието между очите и четящата повърхност е между 50 см и 100 см. Задайте наклона така, че екранът да не отразява странична светлина. Ако се налага да работите с повече от един дисплей - поставете най-широкия пред себе си и го използвайте за основен. Останалите - позиционирайте на не по-малко от 160° спрямо четящата повърхност на основния.

 

Правилна позиция на мишката и клавиатурата

 

Задължително осигурете опора за ръцете при използването на мишка и клавиатура. Лактите трябва да са под ъгъл 90 градуса, а стъпалата да са изцяло на земята и не трябва да усещате напрежение. При работа с клавиатурата се препоръчва позицията на дланите да не се изменя повече от 10 градуса нагоре и надолу. Мишката трябва да бъде поставена колкото се може по-близо до клавиатурата, за да се запази правилната стойка.

 

Добрата лампа - гарант за добро зрение

 

Подобно на монитора, наличието на добро осветление на работното място е определящо за предотвратяване на умората в очите. Един от първите съвети на експертите е, че трябва да се избягва съчетаването на два източника на светлина. Aко изборът Ви е изкуствено осветление – ориентирайте се към качествени лампи и по-конкретно LED светлина. Предимствата им са, че коефициентът на полезно действие достига до 85%, като целта на производителите е постоянно да повишават тази стойност с внедряването на модерни технологии. Освен това тези лампи не създават шум и няма трептене, което оказва негативно въздействие върху човешкото здраве. Източникът на осветление трябва да е отдясно или отгоре. Ако светлината не е добре подбрана, може да възникнат проблеми с очите като синдром на компютърното око.

 

Поставете често използваните предмети в леснодостъпни чекмеджета

Консумативите, които не използвате толкова често, е най-добре да поставите в близки до Вас чекмеджета, за да можете лесно да намирате това, от което имате нужда. Тези, които се налага да изваждате ежедневно, поставете в годните чекмеджета. Целта е да спестите място на бюрото си и то да изглежда възможно най-подредено и приветливо.

Например, може да използвате лаптоп, таблет и ергономична лампа, но по-рядко да се налага да използвате лист и химикал. Ако случаят е такъв, поставете второстепенните елементи близо до Вас, подредени в удобни мебели за съхранение, и запазете по-често използваните на бюрото.

За по-малките предмети се снабдете с органайзери и поставки, които можете да сложите в чекмеджетата. Те ще Ви помогнат да отделите консумативите по видове и лесно да ги намирате при необходимост.

 

Отървете се от хаотичните кабели

 

Дезорганизацията не се отнася само до това, което е на бюрото ви или върху него: тя се отнася и до това, което е под и зад работното Ви място. Ако в полезрението ви има плетеница от кабели, това ще отвлича вниманието. За да сведете до минимум разсейването, което тези кабели могат да предизвикат, може да съберете кабелите си в спретнати малки снопове, след което ги прикрепите към кабеловоди за бюра, така че да не се налага да ги гледате.

 

Безжичното зарядно за бюро е още един аксесоар, който ще Ви помогне да си спестите кабелите на обикновените зарядни. Заредете лесно и удобно телефона си само с няколко лесни движения.

 

Лични вещи на бюрото - бъдете внимателни

 

Макар бюрото да си е нашият личен „остров“ в офис джунглата и при използването на лични вещи има етикет. Що се отнася до снимките – една красива рамка, запазила хубав спомен, е добър вариант, но не превръщайте работната площ в склад за сувенири, защото това може да предизвика разсеяност. В никакъв случай не оставяйте на видно място лекарства, пакети с храна или употребявани чаши от кафе. Единственото, от което имате нужда, е стилен органайзер за канцеларски материали, тефтер, настолен календар и безупречна хигиена.

 

На страницата на ChairPro ще намерите както ергономични мебели и аксесоари, така и стилни и практични мебели за съхранение. Чрез тях успешно ще постигнете стимулиращо продуктивността офис пространство. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате запитвания за нашите продукти.

Прочети следващата

Мотивацията на служителите – предпоставка за успех

Мотивацията на служителите – предпоставка за успех

Погрижете се екипът Ви да бъде обгрижен и стимулиран с няколко лесни стъпки, за да подпомогнете работния процес.   „За добрите идеи и истинските иновации се нуждаете от човешко взаимодействие, конф...

Релакс зона в офиса за повишаване на продуктивността

Релакс зона в офиса за повишаване на продуктивността

Какви са предимствата на зоната за почивка за служителите и работодателите?   Успявате ли поне за малко да се отпуснете по време на работния ден? Ако отговорът е не, значи Вие и Вашите колеги имате...