Офис бюрото - личният остров в офис джунглата

Офисното бюро е място, на което прекарваме средно осем часа на ден или една трета от деня. Подредбата му е ясен показател за отношението ни към работния процес, както и „огледало“ на личността ни. Но по-важното е, че състоянието на работното място и правилно подбраните му елементи са гаранция за липса на здравословни проблеми в бъдеще. Обобщихме част от съветите на специалиста по биомеханика на човешкото тяло Джон Клинкей и негови колеги от болницата за специализирани операции в Ню Йорк в интервю за Wall Street Journal:

Мониторът - важен за очите и гърба

Мониторът е от съществено значение за правилната стойка на тялото и предотвратяване на напрежение в очите. Той трябва да е на разстояние не по-малко от дължината на една ръка от седнало положение. Препоръчително е височината на основата на дисплея да е над китките. За тази цел може да използвате стойки за монитор или лаптоп. Горният ръб на монитора трябва да е под нивото на очите ви, когато вратът е в естествена позиция. Утвърденият стандарт за разстоянието между очите и четящата повърхност е между 50 см и 100 см. Наклонът изберете така, че екранът да не отразява странична светлина. Ако се налага да работите с повече от един дисплей - поставете най-широкия пред себе си и го използвайте за основен, а останалите позиционирайте на не по-малко от 160° спрямо четящата повърхност на основния в посока към очите ви.

Мишка и клавиатура - не трябва да създават напрежение

Задължително си осигурете опора за ръцете при използването на мишка и клавиатура. Лактите трябва да са под ъгъл 90 градуса, а стъпалата да са изцяло на земята и не трябва да усещате напрежение. При работа с клавиатурата се препоръчва позицията на дланите да не се изменя повече от 10 градуса нагоре и надолу. Мишката трябва да бъде поставена колкото може по-близо до клавиатурата, за да се запази правилна стойка.

Добрата лампа - гарант за добро зрение

Подобно на монитора, наличието на добро осветление на работното място е определящо за предотвратяване на умората в очите. Един от първите съвети на експертите е, че трябва да се избягва съчетаването на два източника на светлина. Aко изборът ви е изкуствено осветление – ориентирайте се към качествени лампи и по-конкретно LED светлина. Предимствата им са, че коефициентът на полезно действие достига до 85%, като целта на производителите е постоянно да повишават тази стойност с внедряването на модерни технологии;не създават шум; няма трептене, което оказва негативно въздействие върху човешкото здраве. Източникът на осветление трябва да е отдясно или отгоре. Ако светлината не е добре подбрана, може да възникнат проблеми с очите като синдром на компютърното око.

Лични вещи на бюрото - бъдете внимателни

Макар бюрото да си е нашият личен „остров“ в офис джунглата и при използването на лични вещи има етикет. Що се отнася до снимките – една красива рамка, запазила хубав спомен е добър вариант, но не превръщайте работната площ в склад за сувенири, защото това ще изпрати послание по-скоро за разсеяност. В никакъв случай не оставяйте на видно място лекарства, пакети с храна или употребявани чаши от кафе. Единственото, от което имате нужда е стилен органайзер за канцеларски материали, тефтер, настолен календар и безупречна хигиена.