Регулируемо или седящо бюро?

Регулируемо или седящо бюро?

В този материал ще разгледаме дали е по-добре да изберете седящо офис бюро или офис бюро с възможност за регулиране.

 

Въвеждането на стоящите бюра в офис обзавеждането и тенденцията да се работи от изправено положение доведе до много дебати относно това, доколко е полезно да се сменя позицията по време на работа. Основният въпрос, който се задава от потребителите е дали е по-добре да заложат на стоящо или седящо бюро? За да внесем повече яснота по темата, разгледахме разликата при работата с тези два вида обзавеждане.

 

Освен това разгледахме и предимствата и недостатъците на стоящите офис бюра и какви са ползите от използването им.

 

Какво представлява стоящото бюро?

Идеята, вложена в стоящото бюро, е то да Ви даде възможност лесно и удобно да сменяте работната си позиция от седнала в изправена и обратно. Регулируемите бюра са изключително лесни за управление, тъй като обикновено имат тих електрически механизъм, с който можете да зададете желаната височина на работния плот.

 

Дори да сте седнали, височината на Вашето бюро е от изключителна важност, тъй като тя трябва да бъде съобразена с Вашето телосложение. Разбира се, най-добре е да комбинирате бюрото си с удобен ергономичен стол, за да можете да се насладите на максимален комфорт и да се съсредоточите изцяло върху ежедневните си задачи.

 

Множеството от потребителите вече са наясно какво може да им предостави статичното седящо бюро. Ако трябва да сме честни, то няма значителни предимства пред стоящото, просто защото няма как да бъде модифицирано. Единствено можете да закупите допълнителни офис аксесоари, с които да се опитате да си доставите необходимата промяна на стойката като лумбална възлавница, подложки за опора на краката и други.

 

Защо си заслужава да изберете стоящо бюро?

Доказано е, че седенето с часове има редица нездравословни последици за човека. Ако това е съчетано с неудобен стол, тялото е подложено на изкривявания и напрежение, което с времето може да доведе до хронични травми. Освен това седенето може да повиши риска от сърдечни болести и диабет. Затова се препоръчва, ако практикувате някоя от т.н. „седящи професии“, да обърнете специално внимание на мебелите, които ползвате и най-вече на стола и бюрото.

 

Стоящото бюро може да Ви помогне да се предпазите от голяма част от негативните последици от статичното седене. Все пак, нека не забравяме, че предпазването от болестите ще Ви струва много по-малко, отколкото самото им лечение.

 

Но как точно регулируемото бюро Ви помага? Този вид ергономично обзавеждане стимулира енергичността и по-добрата стойка. Позицията, която тялото Ви заема е ключова за здравословното Ви състояние, тъй като от нея зависи дали няма след време да страдате от хронични болки във врата и гърба, и не само. Седейки изправени, Вие стимулирате кръвообращението и така можете да се предпазите от изтръпването и мравучкването в долните крайници на тялото.

 

Когато периодично работите от изправена позиция, мускулите Ви се активизират и това Ви помага да подобрите храносмилането и да се предпазите и от затлъстяване. В началото може да не Ви е комфортно да работите изправени повече от няколко минути, но с времето ще забележите как тялото Ви се приспособява към новия начин на работа и придобива все по-добър баланс, а мускулите укрепват.

 

В резултат на всичко това, Вашата производителност чувствително ще се увеличи. Това е съществен фактор, който е в полза не само на служителите, но и на работодателите. Ето защо за собствениците на бизнеси се препоръчва да инвестират в модерни и ергономични мебели, подобряващи комфорта и ефективността на целия екип.

 

И така, нека изброим потенциалните предимства на стоящите бюра, поради които си заслужава да инвестирате и обновите оборудването си с такива.

 

Плюсове на стоящите бюра

 

  1. Адаптират се към нуждите на потребителя

Първото и основно предимство на тези мебели е, че те могат да бъдат адаптирани към индивидуалните нужди, на човека, който ги ползва. Височината на работния плот е определяща за удобството и цялостната стойка, а регулируемите бюра позволяват да избирате най-удобната за Вас позиция.

 

  1. Редица ползи за здравето

Както вече отбелязахме, ползите от регулируемите бюра за здравето са много. Тези специализирани мебели дават възможност да ограничим последиците от заседналия начин на живот. Може би на първо време си мислите, че работата на бюро от изправено положение не е лесно, но всъщност то не е по-трудно от това по цял ден да стоите седнали на стола си, а разликата в това как се чувствате, когато се движите повече, е драстична.

 

  1. Стимулират по-добрата стойка

Хората, които работят изправени, са по-податливи към това да не се изгърбват. Най-добрата формула за здраво и енергично тяло е, като редувате седналата и изправена позиция, а това е лесно постижимо с регулируемо бюро.

 

Недостатъци на стоящите бюра

За да бъдем максимално обективни, нека разгледаме и какви биха могли да бъдат недостатъците на стоящите бюра.

 

Макар че действително регулируемите бюра имат много предимства пред традиционните бюра, някои потребители се нуждаят от известно време, в което да се приспособят към новото си ергономично обзавеждане. Причината за това е навикът да стоят дълго седнали пред компютъра, но това  в никакъв случай не бива да Ви демотивира. След като откриете колко лесно и удобно можете да преминавате през различните позиции на работния плод и колко по-енергични се чувствате, като се движите повече, ще осъзнаете колко полезно е това офис оборудване.

 

Друг потенциален недостатък на стоящите бюра е, че не се предлагат масово. Обикновено можете да ги намерите в специализирани магазини, предлагащи ергономично офис обзавеждане. Възможно е и цената да е по-висока, но все пак е важно да решите дали искате да инвестирате в мебели, стимулиращи здравето и добрата стойка.

 

Ако желаете да модернизирате офис обзавеждането си, заповядайте на страницата на ChairPro, където ще откриете разнообразие от качествени мебели. Не се колебайте да се свържете с екипа ни от експерти, който ще Ви помогне да направите най-добрия избор според нуждите Ви.

 

Прочети следващата

10 ползи от дистанционната работа за работодателите

10 ползи от дистанционната работа за работодателите

Какви предимства има работата от вкъщи за собствениците на бизнеси?   С развитието на технологиите и промените през последните години все повече компании предлагат на служителите си възможност за р...

Как да си купим офис стол онлайн?

Как да си купим офис стол онлайн?

7 съвета за избор на правилния модел за Вас   Знаем, че закупуването на офис стол онлайн може да бъде предизвикателство особено ако държите да намерите подходящият качествен продукт, който да Ви по...