10 ползи от дистанционната работа за работодателите

10 ползи от дистанционната работа за работодателите

Какви предимства има работата от вкъщи за собствениците на бизнеси?

 

С развитието на технологиите и промените през последните години все повече компании предлагат на служителите си възможност за работа от разстояние. Този начин на трудови отношения има редица ползи както за служителите, така и за работодателите, като част от тях са по-ниските разходи и благосъстоянието. В тази статия ще преминем през причините, поради които е добре да заложите на хоум офисите.

 

Какви са ползите от дистанционната работа за работодателите?

 

  1. Спестяване на разходи

Всеки работодател се интересува от това как може да оптимизира максимално ресурсите си и да спести от месечните разходи. Ако все още обмисляте варианта да преминете напълно или частично към работа онлайн, вижте от какво можете да спестите:

  • Наем
  • Комунални услуги (вода, електричество, Wi-Fi)
  • Поддръжка на сградата
  • Почистване
  • Осигуряване на кафе и евентуално храна
  • Оборудване
  • Обзавеждане

Офис оборудването е нещо, за което трябва добре да помислите, когато ползвате традиционен тип офис. От обзавеждането зависи колко удобна и стилна среда ще предложите на служителите си. Ако целият Ви екип или една част от него работи дистанционно, не е задължително да отделяте много средства за тази част.

 

  1. Позитивната среда води до по-добро представяне

Като собственици на бизнес може би се чудите как работата от дистанция би повлияла на цялостното представяне на компанията и отношенията в екипа. Имайте предвид, че това не бива да Ви притеснява, тъй като нашето съвремие предлага много възможности за връзка през интернет. Разбира се, винаги можете да организирате график за дните, в които смятате, че е наложително да проведете среща на всички членове в офиса.

 

Доказано е, че по-голямата свобода може да бъде положителна за ефективната работа, тъй като екипът се стреми да активизира познанията и уменията си, за да отговори на фирмените изисквания. По-доброто настроение и спокойствието ще се отрази благоприятно и при общуването с клиенти на компанията.

 

  1. Изберете най-добрите служители за екипа си

Понякога изборът на служители може да бъде труден, още повече, когато сте ограничени поради локацията на физическия офис. Замислете се, че можете да наемете експерт с добър опит и забележителни умения от всяка точка на света, ако разширите възможностите за работа, които предлагате. Така не се налага и да инвестирате средства за обучения на персонала, а просто може да наемете опитен специалист, който да издигне резултатите на фирмата на ново ниво.

 

  1. Намаляване на отсъствията от работа

Понякога служителите имат нужда от почивка, която могат да си осигурят, работейки от вкъщи. Имайте предвид, че е по-вероятно, ако някой е болен, да продължи да работи от дома си въпреки това. Със сигурност ще забележите как болничните дни намаляват.

 

  1. Време

Да не забравяме и най-важният ресурс, за който всеки плаща – времето. Когато служителите Ви работят от вкъщи, драстично ще намалее времето, което прекарват в разговори с другите колеги, закъснения поради трафик, а и ще забележите, че мотивираните от тях, ще подобрят своята продуктивност. Също така можете да увеличите и възможностите на компанията, като наемете хора, които да покрият обслужването 24 часа в денонощието.

 

  1. Офис политика

Един от проблемите в голяма част от големите екипи е, че има вероятност едни служители да не се чувстват добре в компанията на други. Благодарение на дистанцията можете да запазите професионалните отношения между тази част от екипа си, която иначе би могла да повлияе негативно на цялостно представяне на компанията.

 

  1. Лоялност

Гъвкавото работно време, което можете да предложите на членовете от екипа си, ще помогне да изградите лоялност към компанията. От своя страна, лоялността ще подобри доверието и старанието на Вашите служители. Ако покажете, че имате доверие и позволявате на екипа си да се справи от разстояние с възложените задачи, имате основателна причина да очаквате по-височки резултати след време.

 

Ключът към фирмения успех се крие не само в доверието, но и в това да успеете да задържите добрите си кадри. А това може да стане, ако им предложите свободата, от която се нуждаят. Наемането на нови служители не само е времеемко, но и налага обучения и никога не знаете до колко това ще се отрази на останалата част от екипа, който вече се е сработил добре.

 

  1. Производителност

Тъй като служителите ще оценят доверието, което им гласувате, те ще са по-мотивирани да се представят по най-добрия начин и да не губят време. Работейки от дома си, те ще имат възможност да свършат много по-голям обем от работа, отколкото работейки от традиционния офис.

 

Винаги, когато усетите, че има нужда от среща на екипа, можете да я организирате за броени минути онлайн и да уточните всичко необходимо, за да може работата да продължи да протича гладко.

 

  1. Технология

Нека си признаем, технологиите дотолкова се развиха, че действително нямате оправдание да не използвате техните предимства за ползите на компанията. Microsoft 365, Google Workspace, Slack и още много други приложения са на Ваше разположение. Модернизирайте работните процеси, като въведете тези програми, ако все още не сте. Така ще можете и по-лесно да следите всичко, което се случва по време на работа.

 

  1. Комуникация

Може би голяма част от работодателите смятат, че промяната в начина на комуникацията ще се отрази негативно на нейното качество. В началото може да е странно за служителите, понеже не са свикнали, но с времето ще започнат да комуникират с когото трябва и то по важни за компанията теми, за да спечелят време и да са спокойни, че са свършили всичко, което се изисква от тях. От друга страна, това може да подобри отношенията между колегите и да стимулира стремежа да са си взаимно полезни.

Ако компанията Ви има възможност частично или изцяло да премине към онлайн работа, помислете над изброените предимства. За тази част от екипа, която ще остане в традиционния офис, препоръчваме да осигурите ергономични офис столове и бюра, подпомагащи здравето и продуктивността. Още един начин да покажете колко държите на служителите, работещи дистанционно, е като им осигурите поне частично ергономично обзавеждане за техния хоум офис. Можете да разгледате предложенията на ChairPro oнлайн или да заповядате на място в нашите шоуруми в София и Пловдив, където да се уверите в качеството на ергономичните ни мебели. Свържете се с нас, ако имате нужда от съдействие и повече информация.

Прочети следващата

8 Предимства от работата от вкъщи за служителите

8 Предимства от работата от вкъщи за служителите

Защо си струва да обмислите възможността за работа от хоум офис?   През последните години хоум офисът или дистанционната работа стана не само модерен, но и полезен начин, в който служителите и рабо...

Регулируемо или седящо бюро?

Регулируемо или седящо бюро?

В този материал ще разгледаме дали е по-добре да изберете седящо офис бюро или офис бюро с възможност за регулиране.   Въвеждането на стоящите бюра в офис обзавеждането и тенденцията да се работи о...