Рецепта за добро настроение в домашния офис

Рецепта за добро настроение в домашния офис

Как да повишите позитивната атмосфера на Вашия хоум офис?

 

В настоящата криза, която може да продължи по-дълго от очакваното, трябва да настроим правилно съзнанието си. Добро настроение и избягване на стресови ситуации – това са две от най-важните неща, към които трябва да се стремим, особено след като сме затворени у дома.

 

Но добрата новина е, че с няколко лесни стъпки, може да превърнете домашния си офис в извор на добро настроение и спокойствие.

 

Възползвайте се от естествената светлина

Работата от дома предоставя на служителите възможност да превърнат домашния си офис в уникално работно пространство. Тъмният мрачен офис може да окаже отрицателно въздействие върху настроението Ви, което от своя страна може да се отрази на резултатите от работата. По-светлото пространство насърчава усещането за енергия и превръща домашния офис в място, в което работите с удоволствие. Ако достъпът до естествена светлина е ограничен, може да окачите картини, за да създадете илюзията за прозорец. Друга възможност, ако естествената светлина е ограничена, е използването на подходящи лампи, което може да помогне за насърчаване на фактора добро настроение. Ергономичните LED лампи с възможност за предлагане на различна светлина, близка до естествената, могат да Ви помогнат да сте по-фокусирани и продуктивни. Погрижете се работния плот да е добре осветен. Това е от съществено значение, когато се налага да пишете на хартия или да се съсредоточите върху важните за деня задачи.

 

Поставете граници

 

Колкото и да е трудно това особено ако вече работите от хола или кухнята, е много важно да създадете работна атмосфера с правилна подредба. Ако имате възможност, разделете временно пространството с физическа бариера – това може да е дори шкаф или стелаж. Отстранете всички ненужни битови вещи, които нямат общо с работния процес и следвайте принципите за подредба на бюрото Ви в офиса. Що се отнася до разположението на мебелите - столът трябва да е така позициониран до масата, че да достигате лесно мишката и клавиатурата без напрежение в ръцете.

 

Избягвайте тесните пространства

 

Предимствата на домашния офис са, че може да развихрим въображението си с подредбата.

 

На първо място – избягвайте тесни пространства! Разположете избрания стол и бюро по такъв начин, че да сте максимално отдалечени от други членове на семейството. Съществува невидимата граница на търпението, която е от 20 см. до 40 см. и може да бъде определена като „защитен механизъм на мозъка“. „Под тази граница не се чувстваме комфортно и не можем да се концентрираме добре“, е мнението д-р Джан Доменико Янети от катедрата по невронаука към лондонския Юнивърсити колидж.

 

Правилен избор на цвят

 

Редица изследвания показват, че изборът на декор е много важен за подсъзнанието. В момент, когато сме принудително „откъснати“ от природата, има начини, в които да я „поканим“ у дома. Използвайте естествени цветове!

Сините и зелените нюанси се смятат за подходящи за концентрация и релаксация, докато червените и жълтите цветове са подходящи, ако искате да постигнете динамична среда. Основното предимство на работата вкъщи обаче е, че можете да изберете цветова схема, съобразена с личните Ви предпочитания. Като декорирате офис пространството си в цветове, които Ви харесват, можете да превърнете домашния си офис в зона, в която Ви е приятно да прекарвате времето си. Можете също така допълнително да подобрите усещането за домашен уют и ефективна работна среда, като изберете мебели и аксесоари, като например килими, които допълват цветовата схема. От само себе си се разбира, че ако Ви е приятно да прекарвате времето си в дадено пространство, настроението ще остане добро, което от своя страна може да има само положителен ефект върху производителността.

 

Персонализирайте работното си място

Освен че трябва да обърнете внимание на цветовете и светлината, трябва да се уверите, че декорът на Вашия офис отговаря на Вашата личност. Добавянето на картини и растения може допълнително да подобри вида и настроението на всяка работна среда. Доказано е, че добавянето на естествени растения към работното място може да помогне за пречистване на въздуха и да повиши настроението и производителността, като същевременно облекчи стреса. Като цяло персонализирането на работното място е идеален начин да останете концентрирани и позитивни през целия работен ден.

 

Изберете стилни решения за съхранение

Макар че големите шкафове за документи обикновено са съществена част от нормалното офис пространство, те може да не са подходящи и за по-малкия домашен офис. Възможностите за съхранение вече се предлагат в най-различни материали, цветове и стилове. Погрижете се винаги на работния плот да има достатъчно място за най-необходимите консумативи и периферни устройства. Тези вещи, които не ползвате толкова често, съхранявайте в удобни и стилни шкафове, в които лесно да ги подредите. Като подхождате творчески към съхранението, можете да си осигурите приветливо и ефективно офис пространство, което да е свободно от безпорядък и организирано.

 

На онлайн страницата на ChairPro ще намерите различни ефективни решения за Вашето офис обзавеждане, които ще Ви вдъхновят. Съчетайте домашния уют с ергономични столове и бюра, които да подсигурят оптимална поза на тялото и да Ви помогнат да сте по-продуктивни по време на работа. Свържете се с нас при нужда от консултация при  избора на подходящите мебели за Вашия хоум офис.

Прочети следващата

OKAMURA с награда за седма поредна година

OKAMURA с награда за седма поредна година

За седма поредна година японският лидер в обзавеждането OKAMURA получи заслужено отличие с една от най-престижните награди за дизайн Red Dot Аward, което се проведе през месец март.   Партньорът на...

Партньорът на ChairPro - Okamura обзавежда Microsoft

Партньорът на ChairPro - Okamura обзавежда Microsoft

Японският лидер на пазара за офис обзавеждане - Okamura, който е партньор на ChairPro, съобщи, че ще си сътрудничи с Microsoft за създаване на истински офиси на бъдещето. Това стана известно по вре...