Рецепта за добро настроение в домашния офис

В настоящата криза, която може да продължи по-дълго от очакваното, трябва да настроим правилно съзнанието си. Добро настроение и избягване на стресови ситуации – това са две от най-важните неща, към които трябва да се стремим, особено след като сме затворени у дома.

Но добрата новина е, че с няколко лесни стъпки, може да превърнете домашния си офис в извор на добро настроение и разтоварване.

Поставете граници

Колкото и да е трудно това, особено ако вече работите от хола или кухнята, е много важно да създадете работна атмосфера с правилна подредба. Ако имате възможност, разделете временно пространството с физическа бариера – това може да е дори шкаф или стелаж. Отстранете всички ненужни битови вещи, които нямат общо с работния процес и следвайте принципите за подредба на бюрото ви в офиса. Що се отнася до разположението на мебелите - столът трябва да е така позициониран до масата, че да достигате лесно мишка и клавиатура, без напрежение в ръцете.

Избягвайте тесни пространства

Предимствата на домашния офис са, че може да развихрим въображението си с подредбата.

На първо място – избягвайте тесни пространства! Разположете избрания стол и бюро по такъв начин, че да сте максимално отдалечени от други членове на семейството. Съществува невидимата граница на търпението, която е от 20 см. до 40 см. и може да бъде определена като „защитен механизъм на мозъка“. Под тази граница не се чувстваме комфортно и не можем да се концентрираме добре, е мнението д-р Джан Доменико Янети от катедрата по невронаука към лондонския Юнивърсити колидж.

Поканете природата у дома!

Редица изследвания показват, че изборът на декор е много важен за подсъзнанието. В момент, когато сме принудително „откъснати“ от природата, има начини, в които да я „поканим“ у дома. Използвайте естествени цветове! Зеленото ще ви помогне да добавите нотка на спокойствие и да изчистите ума си. Кафявото, подобно на зеленото, помага да се чувстваме защитени. Елементи с жълто приповдигат настроението.

И не на последно място – важно е всичко да е добре осветено. Точно в тези стресови моменти не трябва да се лишаваме от естествена светлина и витамин D.