ергономията в офиса

ПРОсвети се в ергономията в офиса!

ПРОсвети се в ергономията в офиса!
Какви са предимствата на естествената светлина и ергономичното LED осветление за служителите в офиса?

 

Много важна част от ергономията в офиса, която често се пренебрегва, е осветлението. Според Американското общество на интериорните дизайнери 68% от офис служителите не са доволни от светлината на работното си място. Този голям процент доказва, че това не е въпрос на личен вкус, а е истински ергономичен проблем.

 

Проучване от гореспоменатата асоциация показва също така, че често в името на дизайна, хората пренебрегват важността на правилното разположение на светлината в стаите. Оказва се, че в опита да си осигурят добра видимост, служителите често прибягват до различни присобления и действия, като такива са:

  • преместване на бюрата;
  • поставяне на прегради, за да се избегне пряката светлина върху монитора;
  • изкривяване на седящата поза.

Освен това неправилното осветление влияе върху здравето и настроението на офис служителите.

 

Как осветлението влияе на благосъстоянието на служителите?

 

Качеството и интензивността на осветлението в офиса може да окаже ефект върху концентрацията и здравословното Ви състояние. Ето защо е от съществено значение да работите в среда, която да има достатъчно естествена светлина, а при необходимост да използвате качествени осветителни тела.

 

Ето как осветлението на офиса влияе върху професионалния Ви живот и общото благосъстояние:

 

  1. Производителност

 

Качествената светлина значително подобрява способността Ви да се фокусирате и да се концентрирате върху ежедневните задачи. Светлите открити пространства ще помогнат да сте по-продуктивни и конкурентноспособни. Ето защо офисът, в който работите трябва да е достатъчно добре осветен.

 

Експертите по осветление препоръчват балансирана комбинация на естествено и изкуствено осветление. Също така, добре е осветителните тела да могат да се регулират според условията в офиса. Персонализирането на осветлението ще Ви помогне да настроите светлината, като взимате предвид времето през деня и индивидуалните Ви предпочитания.

 

Особено важно е и сутрешното осветление, което ще определи как ще стартирате деня и колко продуктивни ще сте. Не пропускайте осветлението в кухнята, тъй като там започва денят на повечето хора. Ако не е добре осветена, това може да намали мотивацията.

 

  1. Здравословно състояние

 

Лошото осветление може да повлияе на здравето Ви. Неконтролираното изкуствено осветление има много отрицателни ефекти върху благосъстоянието. Изкуствената светлина може да увреди зрението в дългосрочен план. Имайте предвид, че в това число е и светлината на монитора. Ако тя е твърде ярка или твърде слаба, може да доведе до главоболие, умора и стрес.

 

Ако прекарвате дълго време във взиране в екрана на компютъра и светлината не е подходяща, това ще доведе до усещане за неудовлетвореност и напрежение. 

 

За да балансирате светлината през деня, е добре да разполагате с тераса, на която периодично да почивате и да имате достъп до пряка слънчева светлина. Това важни особено за хората, които работят на закрито и живеят в малки жилища в града.

 

  1. Емоционална стабилност

 

Доброто осветление помага да поддържате емоциите си под контрол. Помага да се чувствате стабилни и спокойни и намалява стреса. Вероятно сте забелязали, че светлината от прозорците има успокояващ ефект. Тъмният офис, от друга страна, може да предизвика емоции на страх и непрофесионални действия. Страхът често кара хората да се отказват лесно при появата на трудности и да реагират грубо и агресивно. Емоционалната нестабилност може значително да навреди на социалния живот на служителите.

 

  1. Качество на съня

 

Според някои проучвания хората, които не са изложени на пряка слънчева светлина, губят средно 46 минути сън всяка вечер. По този начин, като се има предвид, че повечето хора работят целодневно на закрито, необходимостта от офис с прозорци, които да осигурят естествена светлина, е изключително важна. Така че е добре работната Ви станция да е близо до прозорец. Едно добро решение за офисите е изборът на помещение с отворен план, в което всички служители да работят с достатъчно естествена светлина.

 

За да осигурите качествена светлина на работното място, просто трябва да спазите няколко основни правила:

 

Естествена светлина

 

Най-хубавото е светлината да идва от естествен източник. Колкото повече прозорци има една сграда, толкова по-удовлетворени се чувстват служителите. Слънчевата светлина спомага за добро настроение, намаляването на вирусите на работа и дори хормоналния баланс. Опитайте се да не закривате прозорците с щори, а да намерите правилното място за бюрото си, така че слънцето да не Ви пречи.

 

Все пак не всички имат възможност да променим и архитектурните особености на нашия офис.

 

Ергономично LED осветление

 

Когато се стигне до закупуване на осветителни тела, е добре да се информирате за всички качества на лампите, под които ще прекарате основната част от времето си. За офис пространства се препоръчват LED осветителни тела. Защо? Освен заради забележителното спестяване на енергия (средно 30% от разходите на компании за енергия), това LED осветлението има здравословен ефект върху служителите.

 

Проучване на списание Green Jurnal доказва, че LED осветлението с възможност за промяна на интензитета помага на потребителите да се чувстват енергизирани като при силна дневна светлина. Най-вече през зимните месеци, които са с много тъмни часове, лампите трябва да помагат на хората да се чувстват тонизирани и концентрирани. Ергономичните LED лампи с топла и студена светлина, които разполагат с различни режими за всеки момент от работното ежедневие като „режим четене“ или „режим кафе“, са страхотно решение.

 

Още едно предложение, което събира ергономичните технологии в себе си, е 16W LED лампа със зареждане на GSM. Чрез това осветително тяло може да сте сигурни, че винаги ще имате възможност лесно и удобно да заредите телефона си, без да се оплитате в кабели. Освен това може да избирате между  три вида светлина, за да настроите най-подходящата според Вашите нужди.

 

Не забравяйте, че правилното осветление може да повиши продуктивността и концентрацията. Светлината е определяща за здравето на човек, затова не я пренебрегвайте.

 

ChairPro предлага качествени ергономични решения за стилно и стимулиращо продуктивността офис обзавеждане. Разгледайте нашите LED лампи и ергономични мебели на страницата ни. Свържете се с експертите ни по ергономия, които ще Ви дадат най-добрите съвети за организиране и приспособление на офис оборудването.

Прочети следващата

Фън шуй в офиса

Фън шуй в офиса

Фън шуй в офиса Как да постигнете хармонична и здравословна работна среда според древното китайско изкуство?   Следването на практиките от древното китайско изкуство фън шуй може да Ви помогне да п...

Hettich – плавно и безшумно

Hettich – плавно и безшумно

Hettich – плавно и безшумно Компания, която в продължение на повече от 125 години осигурява надеждност, устойчивост и улеснява употребата на офис мебелите.   Немската фирма Hettich е един от най-го...