Предпазете очите си, докато РАБОТИТЕ

Очите са едни от най-чувствителните органи на човешкото тяло и основно сетиво. В днешно време зрението е подложено на изключителни предизвикателства, заради дългото време, което прекарваме пред мониторите – както на работа, така и през свободното време. Голяма част от работещите развиват “синдрома на компютърното зрение” - замъглено зрение, болки в очите и главата и повишена чувствителност към светлина. Добрата новина е, че има няколко лесни стъпки, с които да се предпазите и да можете по-дълго да се радвате на истински красивите неща.

Правилна ергономия

Съществуват правила за правилна поза пред монитора, които могат да обезопасят здравословната съзтояние. На първо място – разстоянието на погледа ви до монитора трябва да е между 60 и 80 см или една ръка разстояние, а наклонът на монитора да е максимум 35 градуса. За тази цел има специално създадени рамена за монитор, които ще ви позволят абсолютно прецизно да постигнете тези параметри. Дори когато ви се налага да работите с два монитора.

Добра светлина

Намалете осветеността на работното място. Може да използвате лампи с по-малка мощност в стаята или регулатор на осветлението. В полето на вашето зрение не трябва да има прозорец. Погрижете се и да няма отражения от екрана на монитора. Избягвайте флуоресцентните лампи и не поставяйте монитора точно под осветлението на тавана. Направете тест с огледало: поставете джобно огледало при екрана и ако на него се отразява електрическа крушка, то мониторът ви не е поставен на подходящо място.

Правилото 20/20

Спазвайте правилото “20/20”. То гласи, че на всеки 20 минути трябва да отделяте погледа от монитора поне за 20 секунди. Това упражнение намалява риска от проблем с очите поради по-малкото мигане. Премествайте погледа си от монитора често като гледайте на възможно най-далечно разстояние и сменяте постоянно обектите, в които се вглеждате. Освен това съществуват и специални „гимнастики за очи“ – движения на очите, които премахват напрежението. Не на последно място, разбира се, е и раздвижване на цялото тяло.