Предпазете очите си, докато РАБОТИТЕ

Предпазете очите си, докато РАБОТИТЕ

Няколко ефективни практики, с които да защитите зрението си от работата пред компютър.

 

Очите са едни от най-чувствителните органи на човешкото тяло и основно сетиво. В днешно време очите са подложени на изключителнo напрежение, заради дългото време, което прекарваме пред мониторите – както на работа, така и през свободното време. Голяма част от работещите развиват “синдрома на компютърното зрение” - замъглено зрение, болки в очите и главата и повишена чувствителност към светлина. Добрата новина е, че има няколко лесни стъпки, с които да се предпазите очите си от увреждане.

 

Правилна ергономия

 

Съществуват правила за правилна поза пред монитора, които могат да обезопасят здравословното състояние. На първо място – разстоянието от очите до монитора трябва да е между 60 и 80 см или една ръка разстояние, а наклонът на монитора да е максимум 35 градуса. За тази цел има специално създадени стойки за монитор, които ще Ви позволят абсолютно прецизно да постигнете тези параметри, дори когато се налага да работите с два монитора.

 

От значение е както регулирането на мониторите, така и настройката на работния плот и работния стол. За да сте максимално подвижни и да защитите както зрението, така и цялото си тяло от болки и увреждания, Ви препоръчваме да се снабдите с регулируемо бюро, за да можете да нагласите подходящата височина на работната станция. Не пропускайте и ергономичния стол, който е основна част от обзавеждането на работното пространство.

 

Подходяща светлина

 

Намалете изкуствената светлина на работното място. Може да използвате лампи с по-малка мощност в стаята или регулатор на осветлението. В полето на Вашето зрение не трябва да има прозорец. Погрижете се и да няма отражения на екрана на монитора. Избягвайте флуоресцентните лампи и не поставяйте монитора точно под осветлението на тавана.

 

Използвайте LED осветление. Това е едно стилно, практично и здравословно решение, което ще Ви даде възможност да настроите осветителното тяло на светлината, която е най-подходяща за различните периоди от деня. Ергономичните LED лампи предоставят възможност за регулиране така, че да осветяват избраната от Вас зона от работния плот. Някои съвременни модели разполагат и с опция за зареждане на смартфони, като така ще си спестите време и място на работния плот.

 

Използвайте овлажнител и капки за очи

 

При продължителната работа пред компютърните екрани един от най-често срещаните проблеми е развитието на синдрома на сухото око. Това се дължи на липсата на влажност в офисите и напрежението, на което очите са подложени. Дори да усещате раздразнение, не се препоръчва да търкате очите си. Какво можете да направите, за да се справите със сухотата? Един от начините е да използвате капки за очи, които да подкрепят естественото овлажняване на роговицата. Освен това използването на овлажнител за въздух може значително да облекчи тези симптоми.

 

Регулирайте настройките на дисплея

Намалете напрежението и умората на очите, като регулирате настройките на дисплея на компютъра.

 

Яркост: Регулирайте яркостта на монитора така, че тя да съответства на осветеността в помещението, в което се намирате. Ако усещате напрежение от белия екран, тогава трябва да го затъмните. Ако обаче той е прекалено тъмен, това може да затрудни четенето.

 

Размер на текста: Когато четете текст на компютъра си и той е твърде малък, не компенсирайте с навеждане или приближаване. По-добре увеличете размера на шрифта, за да не се налага да напрягате допълнително очите си, като ги присвивате.

 

Цветна температура: Това се отнася до спектъра на видимата светлина, излъчвана от цветния дисплей. Синята светлина е видима светлина с къса дължина на вълната, докато оранжевата и червената са нюанси с по-дълга дължина на вълната. Излагането на синя светлина Ви помага да сте по-фокусирани, но има тенденция да причинява умора на очите след известно време; жълтите до червените нюанси са по-релаксиращи и могат да бъдат по-добри за дългосрочно гледане, особено през нощта.

 

Увеличете защитата с очила за монитори, които абсорбират и отразяват вредната светлина. Те ще помогнат на очите да се възстановят.

 

Правилото 20/20

 

Спазвайте правилото “20/20”. То гласи, че на всеки 20 минути трябва да отделяте погледа от монитора поне за 20 секунди. Това упражнение намалява риска от проблем с очите поради по-малкото мигане. Премествайте погледа си от монитора често, като гледате на възможно най-далечно разстояние и сменяте постоянно обектите, в които фокусирате погледа си. Освен това съществуват и специални „гимнастики за очи“ – движения на очите, които премахват напрежението. Не на последно място, разбира се, редовно раздвижвайте цялото тяло.

 

Ние, от ChairPro,  Ви съветваме да не подценявате различните симптоми за напрежение в очите, а да вземете необходимите мерки, за да ги облекчите възможно най-скоро. Това е от съществено значение за здравословното Ви състояние и цялостното Ви представяне на работа. Най-важното е  да обезопасите средата, в която прекарвате по-голямата част от ежедневието си. Освен качествени настолни LED лампи, ние предлагаме още множество ергономични решения, които ще Ви осигурят незаменим комфорт и ще намалят стреса от продължителната работа пред компютъра. Разгледайте ги в нашия онлайн магазин. За да получите професионална консултация при избора си на мебели, свържете се с екипа ни от експерти.

Прочети следващата

Внимание, внимание! Регулируемо бюро!

Внимание, внимание! Регулируемо бюро!

Как регулируемите бюра подобряват здравето и комфорта на служителите?   Важна информация за Вашето здраве! Задължително трябва да започнете да използвате регулируемо бюро в офиса! Това твърдят учен...

Добрата зона за почивка - социализация на екипа

Добрата зона за почивка - социализация на екипа

Подобрете усещането за уют и сплотеност, като осигурите подходящо обзавеждане за релакс зоната в офиса.   Сплотеният екип, добрите взаимоотношения и приятната работна среда са част от основополагащ...