Предимства на работата от вкъщи

Предимства на работата от вкъщи

Работата от вкъщи засяга не само отделния служител. Мениджърите трябва да са сигурни, че са в състояние да комуникират ефективно със своите работници, особено с тези, които не работят в офиса всеки ден. Те трябва да помнят да държат отдалечените служители „в близост“, независимо дали става въпрос за редовни телефонни обаждания, имейли или видео съобщения.

 

Мениджърите имат нужда хора в офиса, защото искат да имат достъп до тях, когато им се налага..

 

Основната причина, поради която повечето работодатели не са в полза на работата от вкъщи, е, че не се доверяват на работната си сила, според Гари Купър, професор по организационна психология и здраве в Училището за управление на университета в Ланкастър. „Те никога няма да кажат това, но за това става дума. Мениджърите искат хора в офиса, защото искат да видят малките си империи там пред себе си“, казва той.

 

Собствениците на бизнес също трябва да преценят дали разрешаването на служителите да работят от вкъщи е добра идея или не. По-малките предприятия могат да спестят пари, като разполагат с екип от отдалечени работници. Следва да се разгледат и въпроси, свързани със сигурността на информацията. Разумно ли е да се позволи на служителите достъп до чувствителна информация в комфорта на собствените им домове?

 

Както започвате да виждате, дистанционната работа не е толкова проста, колкото може да изглежда на пръв поглед и вашите началници трябва да обмислят тази стъпка много, когато поискате да работите от вкъщи.

 

Работата от вкъщи винаги звучи като страхотна идея – но има съображения, които трябва да вземете предвид, ако решите да направите смяната. Нека разгледаме предимствата и недостатъците както на работата в офиса, така и на работата от вкъщи.

Ако четете това, предполагаме, че най-вероятно сте работили в офис поне веднъж в професионалния си живот. Работните места заемат голяма част от работния сектор, особено в дигиталния свят; сега повече от всякога се извършва повече работа онлайн, като се използват компютри и технологии.

Въпреки че всяка офис среда е различна, всички работни места имат общи характеристики, които всички можем да оценим и разберем.

 

Недостатъци на работата в офис

Лесно разсейване - Офис служителите се разсейват на всеки 3 минути и твърдят, че разсейването на работното място е основен проблем. Неща като нивата на фоновия шум, досадните разговори с колеги и произволни, неочаквани срещи на екипа са сред най-честите начини, по които служителите се разсейват от работата си.

Липса на лично пространство - Личното пространство е друг важен фактор за удовлетворението от работата и някои офиси, особено офисите от отвоен тип,  могат да накарат служителите да се чувстват неудобно.

 

Проблем за здравето - Седенето по цял ден на бюрото може сериозно да навреди на здравето ви. Ако работите от вкъщи, е по-вероятно да ставате и да се движите и да имате по-голяма гъвкавост да планирате кратки 5-минутни почивки и/или разтягания, за да си помогнете в борбата със симптомите на продължително седене.

 

 

Предимства на работата от вкъщи

Без пътуване до работното място – Средната месечна цена за пътуване до работното място за работник никак не е за пренебрегване. Това е немалка сума пари/време, прекарано една година само за пътуване до и от работното ви място. Работата от вкъщи елиминира този проблем и позволява да контролирате по-добре времето и парите си.

 

Без униформа - Всеки ден можете да се обличате както ви е най-комфортно. Няма натиск да се обличате в официални дрехи и можете да носите каквото ви се прииска.

 

Контрол на работната среда - У дома вие контролирате температурата, оформлението и коя радиостанция да слушате (ако има такава). Нещо повече, можете да решите дали искате да започнете в 8 сутринта, 9 сутринта или дори в 10 сутринта. Това е особено полезно за родителите, които работят от вкъщи. Просто се уверете, че сте изпълнили пълния брой часове, очаквани от вашия работодател!

По-малко прекъсвания (на теория) - По-голямата част от тези, които работят от вкъщи, ще имат по-малко прекъсвания, тъй като колегите могат да комуникират с вас само по имейл или телефон.

 

Недостатъци на работата от вкъщи

Увеличени разходи? - Въпреки спестяванията от разходите за пътуване до работното място, работата от вкъщи може да има свои собствени разходи, които обикновено се покриват от вашия работодател. Може да видите увеличение на сметките си за комунални услуги от допълнително използване на отопление или климатик. Може също да се наложи да закупите оборудване, което обикновено използвате в офиса си, като принтери, скенери или друго оборудване.

 

Липса на фокус и/или мотивация – Работата от вкъщи изисква да сте дисциплинирани и самомотивирани. Колкото и изкушаващо да е да останете в леглото или да гледате телевизия, трябва да можете да се концентрирате върху работата си. Работата от вкъщи може да ви накара да се почувствате като „невидим“ и „недосегаем“ и нямате присъствието на вашите колеги и мениджър, които да ви мотивират да работите.

Липса на социално взаимодействие с колеги – Колкото и да ви дразнят вашите колеги, много от нас жадуват за социално взаимодействие под някаква форма. Може да изпитате пристъпи на самота, ако работите от вкъщи за дълги периоди от време, особено ако не можете да излизате много през уикендите.

Балансът работа/личен живот може да се изкриви - Когато работите в офис, имате по-ясна дефиниция между работата си и личния си живот. Работата от вкъщи размива границата между професионалния и личния ви живот.

Няма ИТ отдел – В офиса, ако компютърът ви се повреди или интернетът спре, обикновено наблизо има ИТ работник, който ще се справи с проблема. Вашият шеф е предупреден за проблема и е този, който трябва да се справи с всякакви финансови последици. Когато работите от вкъщи, може да се окажете неспособни да работите, ако интернетът ви спре или ако компютърът ви се счупи – особено ако е ваш.

Отчуждени от развитието на компанията - Много може да се случи в офиса в среден работен ден: сутрешни срещи, актуализации на компанията, развитие на екипа, успехи, проблеми и т.н. Ако работите далеч от офиса за дълги периоди, ще има много информация, която ще пропуснете.

 

И така,кое в крайна сметка да изберем?

Както виждаме, има много фактори, които трябва да имате предвид, когато мислите дали трябва да работите от вкъщи или не. Не всеки има определена комбинация от умения за успешна работа от разстояние (например, самомотивация и фокус), а не всички работни места са подходящи за работа от разстояние. Затова решението, както и последиците са изцяло ваши.

 

 

Прочети следващата

Как да подготвим офиса си за Коледа в 4 лесни стъпки

Как да подготвим офиса си за Коледа в 4 лесни стъпки

Тези, които работят в сферата на кетъринга, вероятно са се подготвяли за предстоящия празничен сезон още през август, но за тези от нас, които работят в офис, е възможно да започнем да се замисляме...

Етикет в офиса - какво не трябва да правите на работното място

Етикет в офиса - какво не трябва да правите на работното място

Офис културата е изключително важна за всички нас. Като хора, чийто живот се върти около работата в затворено пространство, знаем, че един нещастен офис може да бъде много разрушителна и демотивира...