Правилна грижа за КИТКИТЕ

Правилна грижа за КИТКИТЕ

Как да се предпазите от болки в китките при дългосрочна работна с компютър?

 

Правилната грижа за китките е основополагаща за цялостното здравословно състояние. В САЩ всяка година 600 хиляди работници си взимат принудителен болничен, заради проблеми, свързани с движението на ръцете, сочи статистика на Американската служба по обществено здраве. За щастие има няколко лесни стъпки, които да следвате, за да предпазите здравето си.

 

Работата с клавиатура и мишка може да не се смята за натоварваща дейност, но ако се извършва неправилно, с течение на времето тя може да увреди китките и ръцете толкова сериозно, колкото и едно неприятно падане върху бетон. Повечето офис служителите прекарват осем или повече часа, използвайки клавиатура всеки ден и за съжаление, много от тях го правят неправилно.  Други прекарват по-малко време пред компютъра, но и те могат да развият някаква степен на увреждане.

 

По-голямата част от служителите са обучени да използват компютъра си за своята работа, но не и как да взаимодействат с него в механичен смисъл. Не всяко работно място е ергономично проектирано или настроено за работа по начин, който не излага служителя на риск от травми от претоварване. И дори когато хората знаят правилните насоки и разполагат с подходящо работно място, лошите навици често се прокрадват отново поради умора и невнимание.

 

Ако не работите правилно на клавиатурата, има вероятност първият признак да е болка в гърба, врата, болезненост или скованост. В крайна сметка болките могат да обхванат раменете, предмишниците, китките и ръцете. Изтръпването и мравучкането може да подсказват за проблеми с нервите. Симптомите от артрит могат да се изострят от повтарящи се дейности на работното място, включително работа с клавиатура, а също така може да се появи и тендинит.

 

Въпреки, че има облекчаващи болките в китките медикаметни, които се отпускат дори без рецепта, по-важното е да се погрижите за себе си, като елиминирате предпоставките за тези проблеми, а именно – да следвате няколко приложими стъпки, които ще отбележим в тази статия.

 

Как да се предпазите от болки в китките при работата с компютър?

 

Има някои практически неща, които можете да направите.  На първо място, следете за правилната позиция на китките, която избягва натиска върху тях и свежда до минимум огъването им нагоре или надолу. Ограничете натиска върху карпалния тунел, тъй като това е най-често срещаната причина за възпаления в областта на китките. Друг важен акцент е стойката и удобното позициониране на врата, раменете и лактите, така че да се предпазите от претоварване и травми от повтарящо се натоварване.

 

Правилна стойка по време на работа

Винаги сядайте така, че тялото Ви да е изправено, като главата и торсът да са подравнени вертикално. Теглото Ви трябва да е равномерно разпределено на стола, а седалищните части да са в задната част на седалката.

Разположете екрана на поне 60 см. пред вас, като той трябва да е на нивото на очите ви.

Ръцете трябва да са удобно отпуснати, а лактите - да образуват 90 градуса. Китките трябва да са изправени и лактите да са на тяхното ниво или леко над тях, но никога не трябва да огъвате китките.

 

Използване на мишката

 

Мишката трябва да е точно до клавиатурата, така че лакътят да не се отдалечава прекалено от тялото, за да я достигнете.

Освен това ръката трябва да остане под лакътя и да не се оказва натиск върху китката, докато използвате мишката.

Трябва да има само лек натиск между средата на дланта на ръката и мишката и никакъв върху китката.

 

Продължавайте да се движите

 

Правете чести микропрекъсвания на работата с клавиатурата и мишката. Отделeте поне 5 секунди на всеки 30 минути, за да разтегнете зоната около врата и да подобрите стойката си.

Попълвайте документи, провеждайте телефонни разговори и разпределяйте други задачи, за да разнообразите движенията си.

Сменяйте позицията си от време на време. Поглеждайте встрани, направете си кафе или си сипете вода. Използвайте всяка възможност за допълнително движение.

Не удряйте по клавишите и не стискайте мишката.

Опитвайте се да извършвате плавни движения при писане на клавиатурата.

 

Без еднотипни движения

 

Движенията на ръцете, които на пръв поглед са елементарни, но се правят хиляди пъти на ден, са основен фактор за увреждания и хронични заболявания. Един от начините да се предпазите, е като си осигурите ергономични мебели с добри подлакътници. Пример за това е ChairPro 1000 H. Неговите 3D подлакътници с височинно и дълбочинно регулиране, позволяват прецизно регулиране на правилната позиция от 90 градуса и липса на напрежение в китките.

 

Упражнения

 

Всяка работа, изискваща повече от двадесет часа седмично работа с компютър, застрашава потребителя с развитие на хронични заболявания. Най-лесната мярка, за да се предпазите, е чрез практикуване на редовни упражнения. Стискане на топка; свиване в юмрук; последователно разтягане на всички пръсти; вдигане на гири; масажиране, са само част от тях. За най-добро физическо състояние е добре да ставате на всеки 40 минути, а най-добре, ако самата мебел Ви подсеща за това – като например електрически регулируеми бюра с вградена аларма за целта.

 

Правилна ергономия

 

Доказано е, че работещите на компютри прекарват по-голямата част от времето си в повтаряне на едно и също движение, като въвеждане на клавиатурата, маневриране с мишката и плъзгане на пръст през екрана. Затова, когато работите в седнало положение, е абсолютно задължително да следвате правилната ергономия. Оптималната височина на масата или бюрото трябва да е между 68 и 76 см, а тази на подлакътниците – между 16 и 20 см. Следете клавиатурата да е с до 15 градуса наклон.

 

Заключение

В крайна сметка вниманието към механиката на тялото е изключително важно и осигурява ключа към дълголетието и доброто представяне във времето при работата с компютър. Но знанието не е достатъчно. Сега, след като сте наясно как да се предпазите, трябва да приложите тези насоки на практика. Следването на изложените по-горе препоръки може значително да намали риска от травми.

 

Aко все още не сте намерили перфектният ергономичен стол за Вас, ChairPro е правилното място за това. Разгледайте нашите предложения на страницата ни. Сред тях ще намерите различни и практични решения, чрез които ще спазвате правилната ергономия, ще се чувствате по-енергични и ще поддържате здравето си. Свържете се с екипа ни, за да Ви помогнем при избора на ергономични мебели.

Прочети следващата

Намалете дискомфорта при ГЕЙМИНГА

Намалете дискомфорта при ГЕЙМИНГА

Няколко практични съвета за подобряване на гейминг изживяването Ви.   Случвалo ли Ви се е да прекъснете любимата игра, заради дискомфорт в очите, главата или тялото? Независимо дали играете на теле...

ЕРГОНОМИЯ - лесна като детска игра

ЕРГОНОМИЯ - лесна като детска игра

Въвеждането на ергономията още от ранната детска възраст ще подобри начина, по който децата растат и се развиват.   Правилата на добрата стойка трудно се намират в учебниците, но са не по-малко важ...