ЕРГОНОМИЯ - лесна като детска игра

Правилата на добрата стойка трудно се намират в учебниците, но са не по-малко важни. Няма по-подходящото време за тяхното усвояване от началото на учебната година. Добре познатата ергономия зад бюрото със сигурност ще се отрази върху формирането на здравословни работни навици и в бъдеще. Но какви правила да следваме?

Да седнем правилно!

Правилната поза за седене при децата не се различава много от тази на възрастните. Едно от най-важните неща е да не се изгърбват и да не се накланят прекомерно напред. Именно тук идва ред на добрия стол, който ще ви помогне в тази мисия.

Моделът Аctikid, например, има дамаска, която като се зацапа с химикал – се изчиства само с вода. Освен това има и възможността да променяш дълбочината на седалката в комбинация с промяна на височината на облегалката. Допълнително предимство на стола е това, че амортисьора е с увеличен капацитет на товароносимост и няма проблем родителя да седне и да го ползва, защото е до 100 кг. Това е рядко срещано при детските столове.

Изберете стол, с който ще задържите вниманието дори на по-палавите и хиперактивни деца, които не стоят дълго на едно място.

Следвайте правилото на добрата височина

Когато седим, краката трябва да са свити под ъгъл 90 градуса, същото важи и за лактите.

Правилната височина също е водещ фактор. Бюрото не трябва да е нито прекалено високо, нито прекалено ниско, което ще обезпечи липсата на стрес в крайниците. При стол, който е твърде висок, децата няма да опират краката си на пода, което ще окаже прекомерен натиск върху задната част на бедрата. Ако столът е твърде нисък, това ги поставя в неудобно положение и причинява ненужно натоварване на коленните им стави.

Накланящ се плот - перфектното решение

Бюра с подобна функция свеждат до минимум естествената склонност на децата да се навеждат напред, когато пишат или рисуват. Такавамебел свежда до минимум прегърбването и по естествен начин насърчава правилната стойка и отпускането върху облегалката. Препоръчително е наклонената позиция да се поддържа само за кратки периоди от време. Следете да няма натоварване в китките при използването на компютър.