ЕРГОНОМИЯ - лесна като детска игра

ЕРГОНОМИЯ - лесна като детска игра

Въвеждането на ергономията още от ранната детска възраст ще подобри начина, по който децата растат и се развиват.

 

Правилата на добрата стойка трудно се намират в учебниците, но са не по-малко важни от останалите уроци, които се преподават. Няма по-подходящо време за усвояването на добри ергономични навици от началото на учебната година. Добре познатата ергономия зад бюрото със сигурност ще се отрази върху формирането на здравословни работни навици и в бъдеще.

 

Ергономията е важна не само за възрастните, но и за децата. Всъщност, тъй като все повече деца разчитат на електронните устройства за домашните си работи, заниманията в клас, социалния си живот и забавленията, въвеждането на добра ергономия е абсолютно необходимо. В края на краищата, много от нараняванията и изкривяванията от неправилната поза започват да се проявяват още от ранната детска възраст.

 

Защо е важно да научим децата на правилни ергономични навици?

Сега децата прекарват средно от един до три часа дневно пред компютрите и по няколко часа в седнало положение по време на учебните часове. По тази причина е изключително важно родителите и преподавателите в училищата да помагат на по-младите поколения да формират положителни навици за стойка при продължително седене и при използване на технологиите. Още от ранна възраст децата възприемат лоши практики, моделирани от възрастните вкъщи. Физиотерапевтите вече лекуват малки пациенти с наранявания като синдром на карпалния тунел и хронични болки в ръцете, гърба, врата и раменете.  Развиващите се кости на детето са по-податливи на изкривявания, отколкото костите на възрастния. Поради това е необходимо детето да се научи съзнателно да коригира стойката си чрез добри навици и качествени ергономични мебели и да балансира използването на цифрови технологии с активни упражнения.

 

 Насоки за добра ергономична стойка при децата

За да се поддържа здравословна стойка, учебното работно място трябва да се проектира с оглед на оптималното здраве на детето. Столовете, бюрата, осветлението и оборудването трябва да съответстват на размерите на детето и да подпомагат физическия му комфорт. Когато детето пише, чете, използва компютър или преносимо цифрово устройство, краката му трябва да са поставени плоско на пода, раменете му да са отпуснати, а гърбът му да е добре поддържан от стола.

 

  1. 1. Осигурете удобно място за сядане с подходяща опора за гърба

Когато детето седне, уверете се, че столът на работното място е правилно приспособен за него. В идеалния случай то трябва да може да седне назад и да се отпусне в облегалката на стола, без да се свлича напред и надолу. Уверете се, че разстоянието между предната част на седалката и задната част на коленете е пет сантиметра. Коленете на детето трябва да са разположени под ъгъл от 90 градуса, а краката да са стабилно стъпили пода.

 

Правилната поза за седене при децата не се различава много от тази на възрастните. Едно от най-важните неща е да не се изгърбват и да не се накланят прекомерно напред. Именно тук идва ред на добрия ергономичен детски стол, който ще Ви помогне в тази мисия.

 

Моделът Аctikid, например, има дамаска, която като се зацапа с химикал – се изчиства само с вода. Освен това има и възможност за променяне на дълбочината на седалката в комбинация с промяна на височината на облегалката. Допълнително предимство на стола е това, че амортисьорът е с увеличен капацитет на товароносимост до 100кг. и няма проблем родителя да седне и да го ползва. Това е рядко срещано при детските столове.

 

Изберете стол, с който ще задържите вниманието дори на по-палавите и хиперактивни деца, които не стоят дълго на едно място.

 

Следвайте правилото на добрата височина

 

Правилната височина също е водещ фактор. Бюрото не трябва да е нито прекалено високо, нито прекалено ниско, което ще обезпечи липсата на стрес в крайниците. Ето защо регулируемото детско бюро е незаменимата работна станция, от която детето има нужда. При стол, който е твърде висок, децата няма да опират краката си на пода, което ще окаже прекомерен натиск върху задната част на бедрата. Ако столът е твърде нисък, това ги поставя в неудобно положение и причинява ненужно натоварване на коленните им стави.

 

Накланящ се плот - перфектното решение

 

Бюра с подобна функция свеждат до минимум естествената склонност на децата да се навеждат напред, когато пишат или рисуват. Такава мебел свежда до минимум прегърбването и по естествен начин насърчава правилната стойка и отпускането върху облегалката. Препоръчително е наклонената позиция да се поддържа само за кратки периоди от време. Следете да няма натоварване в китките при използването на компютър.

 

  1. 2. Намаляване на натоварването на очите и врата

Трябва да се вземат мерки за намаляване на напрежението в очите и за осигуряване на удобна позиция на врата на детето. Напомняйте на детето да проверява дали горната част на компютърния екран е на нивото на очите или под него. За да му помогнете лесно да регулира екрана, осигурете подвижна стойка за монитор.

 

За да се намали натоварването на очите, екраните трябва да са на разстояние поне една ръка от лицето на детето. Насърчавайте детето си да включва осветлението в стаята винаги, когато използва цифрово устройство, за да се избегне големият контраст между осветлението на екрана и околната среда, който може да навреди на очите. Ако е възможно, инсталирайте филтър против отблясъци на екрана на компютъра, за да намалите отблясъците.

 

  1. 3. Създайте навици за удобно писане

В идеалния случай ръцете на детето трябва да са на височината на лактите или под тях, докато то пише на клавиатурата, с лакти, прибрани близо до тялото. Научете детето да държи китките си в неутрално положение, като подложката за мишка е близо до клавиатурата. Осигурете по-малки мишка и клавиатура на работното място, които да пасват на малката ръка на детето, така че китките му да не се огъва под неудобен ъгъл. Когато детето използва преносимо цифрово устройство, например iPad или таблет, насърчавайте го да сменя ръцете си, когато държи устройството, и да разтяга редовно ръцете и пръстите си, за да избегне спазми.

 

  1. Насърчавайте редовните почивки и редовното хидратиране

Насърчавайте детето си да прави чести почивки с упражнения и редовно разтягане на всеки 20 или 30 минути. Тъй като мускулите на детето се нуждаят от добра хидратация, за да работят правилно и да се избегнат наранявания, напомняйте му да пие редовно вода. Всеки път, когато детето сяда, посъветвайте го да избере физически обект в другия край на стаята и да отклони поглед от екрана, за да се фокусира върху този отдалечен обект поне веднъж на всеки 15 минути; това ще помогне на очните му мускули да се отпуснат.

 

  1. Дайте добър пример

Тъй като децата се учат най-добре чрез моделите за подражание, дайте добър пример, като възприемете и прилагате здравословните ергономични практики у дома. Винаги, когато използвате компютър или цифрово устройство, поддържайте изправена стойка и правете редовни почивки. Ако детето Ви е наблизо, разкажете му защо тези практики са важни.

 

Помагайки на детето да разпознава добрата и лошата стойка и да утвърди положителни навици, ще му помогнете да предпази тялото си от краткосрочни и дългосрочни увреждания. Приучаването на децата към тези навици ще подпомогне бъдещото им благосъстояние и ще развие у тях добра ергономична култура.

 

На страницата на ChairPro ще откrиете качествени регулируеми детски бюра и ергономични столове, както и много идеи как да направите дома и офиса си по-комфортен, стилен и ергономичен. Не се колебайте да се свържете с нас при нужда от консултация.

Прочети следващата

Правилна грижа за КИТКИТЕ

Правилна грижа за КИТКИТЕ

Как да се предпазите от болки в китките при дългосрочна работна с компютър?   Правилната грижа за китките е основополагаща за цялостното здравословно състояние. В САЩ всяка година 600 хиляди работн...

Мебели, които ви подсещат кога да се раздвижвате

Мебели, които ви подсещат кога да се раздвижвате

Подобрете начина, по който се движите и представяте на работа с ергономични мебели и аксесоари.   Според данни на Американския институт по хиропрактика, болките в гърба са причина номер едно за тра...