Ползите от стоящите бюра за ставите и мускулите

Ползите от стоящите бюра за ставите и мускулите

Как височинното регулируемо бюро може да Ви помогне да заздравите ставите и мускулите си?

 

Работата пред компютър от изправена позиция има редица ползи за здравето, включващи по-доброто храносмилане, избягването на болките във врата и кръста и други. Точно заради това стоящите бюра все повече се налагат в офис обзавеждането. Те могат да бъдат комбинирани с удобни ергономични столове, бягащи пътеки и други фитнес уреди, които да подпомогнат раздвижването. Като цяло стоенето има много предимства пред статичното седене.

 

Какви ползи за муслулите и ставите имат височинните регулируеми бюра?

Неслучайно се забелязва тенденция към замяна на стандартните бюра с регулируеми. Причината се крие не само в удобството, но и в ползите за здравето на потребителите, които имат ергономичните офис бюра.

 

Облекчение на болките в гърба

Болките в гърба са един от най-честите проблеми, съпровождащи работата в офисите. Това се дължи най-вече на липсата на добра опора на гръбнака и отслабената мускулатура поради обездвижването. За да активирате и укрепнете мускулите на цялото тяло, е добре да сменяте работната седяща позиция с изправена.

 

Когато седите в неудобен стол дълго време, тялото е под напрежение и определени мускулни групи започват да се схващат. Ето защо използването на височинно офис бюро, което да позволява да работите както седнали, така и изправени, е добро решение за раздвижването и укрепването на цялото тяло. Това, разбира се, е препоръчително да бъде комбинирано с удобен ергономичен стол.

 

 

Намаляване на натоварването във врата

Ако вратът няма добра опора през дългите часове работа в седнало положение,  той интуитивно се издава напред. По този начин се нарушава неутралната поза на главата и се губи балансът в тялото. Мускулите на врата се стремят да се адаптират към неестествената поза, за да запазят баланса, и се напрягат дотолкова, че започват да се схващат.

 

Освен със стол с регулируем подглавник, можете да разрешите този проблем и като работите на височинно бюро. Това позволява на тялото Ви да е по-подвижно и гъвкаво и да заема естествената си изправена позиция, без да има напрежение.  За да подобрите още повече комфорта си, препоръчваме да се сдобиете регулируема стойка за монитор. Тя ще Ви помогне да определите позицията на монитора спрямо тялото, а не обратното.

 

Облекчение на главоболието

Напрежението във врата и обездвижването могат да доведат до главоболие, което рязко да затрудни продуктивните Ви способности. Когато сте изправени, можете да се движите, протягате, разтягате и да правите упражнения, докато работите. Това не само ще облекчи главоболието, но и ще помогне да не се стига до него.

 

За да ограничите и другите фактори, които могат да са причина за главоболието като шум, неподходяща светлина и прекалено близкото разположение на монитора, може да предприемете още няколко стъпки. Ако офисът Ви е прекалено шумен, преградните стени и панели са чудесен избор за изолиране на фоновия шум. LED осветлението с различни режими ще предостави подходящата светлина за различните часове от деня, а ергономичната стойка за монитор, ще Ви помогне да нагласяте позицията на екрана на подходящо разстояние от очите Ви.

 

Стимулиране на кръвообращението

Дори да използвате ергономичен стол, може често да кръстосвате краката си. Това е вреден навик, който спира кръвообращението в долните крайници и води до тяхното изтръпване, мускулна умора, разсеяност и усещане за общ дискомфорт. Когато стоите прави, кръвообращението се стимулира по естествен начин, кръвното налягане намалява и се подпомагат оздравителните процеси в тялото.

 

Облекчение на подутите глезени

Причината за подуването на глезените в повечето случаи се получава, понеже кръвта достига до крайниците, но не може да се върне свободно обратно. Когато сте изправени, кръвта протича свободно през тялото и подуването се облекчава. Добре е да редувате работата от седнало положение, използвайки качествен ергономичен стол, и работата от полуизправено и изправено положение, за да давате почивка на долните крайници.

 

Също така по този начин се предотвратяват проблеми като разширени вени и венозна тромбоза – състояние, при което събраната кръв се съсирва и е свързано с болка и дискомфорт.

 

Укрепване на мускулите

Височинното регулируемо бюро е едно много добро решение за насърчаване на движението и укрепването на мускулите. Когато се движим, кръвообращението ни се подобрява и съответно мускулите заздравяват. 

 

Работата от статична седнала позиция крие опасност от отслабване на мускулите. Единственият сигурен начин да избегнете това е да се движите.  Понякога обаче обедните почивки не са достатъчни за това, а след работа може сте затрупани с куп други задължения и да не Ви остава време да тренирате или дори да се разходите. Височинното бюро ще Ви помогне да не се обездвижвате и ще Ви стимулира да сте по-активни както физически, така и умствено.

 

Укрепване на костите

За да имате здрави кости трябва да имате подходящ хранителен режим, да пиете течности и да сте физически активни. Осигуряването на повече движение по време на работа ще Ви помогне да изградите устойчива костна система и по-здрави стави.

 

Подобряване на гъвкавостта

Седенето по цял ден е една от причините за загубата на еластичност на сухожилията и връзките в тялото. Когато сте изключили и редовните разтягания от програмата си, ще забележите как все по-трудно се разтягате назад или надолу. Като стоите, докато работите, освен че ще се движите повече, ще се подсещате по-често да правите упражнения, с които да подобрите гъвкавостта си.

 

Подобряване на настроението

Освен ползите за тялото, стоенето може да подобри значително и настроението. Доказано е, че движението помага на ума ни да бъде по-енергичен, а това повишава и положителната ни нагласа.

 

Препоръчваме Ви редовно да правите упражнения, да съчетавате работата от изправено, полуседнало и седнало положение и да ползвате ергономичен стол, който ще подпомогне още повече движението. Електрическата пътека за ходене, инсталирана под ергономичното бюро, може да бъде още едно здравословно допълнение към офис оборудването Ви.

 

ChairPro предлага качествени регулируеми бюра, които стимулират движението и са изключително удобни за работа в офиса или от дома. Те разполагат с удобен електрически механизъм за повдигане и красив и модерен дизайн. Разгледайте разнообразието от бюра и плотове на онлайн страницата ни. Свържете се с нас при нужда от консултация.

Прочети следващата

Ергономичен стол за Вашия хоум офис

Ергономичен стол за Вашия хоум офис

Изберете най-добрия стол, който ще Ви помогне да бъдете максимално ефективни в работата си.   Когато работите от вкъщи, това не намалява нуждата от удобно обзавеждане, което да Ви стимулира да рабо...

Защо да изберете регулируемо бюро с бамбуков плот?

Защо да изберете регулируемо бюро с бамбуков плот?

Изберете най-надеждният и екологичен вариант за Вашето офис бюро.   Работата на бюро, което е статично и неудобно, може да бъде освен изморителна, така и опасна за Вашето здраве. Да, точно така! Мо...