Инструкции за оцеляване в хоум офиса

От над месец хоум офисът или работата от разстояние вече се превърна в незаобиколим фактор в ежедневието ни. Факт е, че още преди извънредното положение, тази практика набираше популярност особено за IT сферата и свободните професии – архитекти, дизайнери, адвокати и други. За жалост, ако не е добре обмислен, този начин на работа крие много „невидими заплахи“. В сегашната ситуация те се засилват и заради принудителния престой на децата и другите членове на семейството в рамките на дома. Ето за какво най-вече трябва да внимаваме:

Здравословни проблеми

На първо място са чисто физическите неразположения, като трупане на излишни килограми. Според проучване на популярната платформа за професионално ориентиране CareerBuilder има два фактора, които влияят на това – продължително седене и нездравословното хранене – съответно 56% и 26%. За жалост в условията на хоум офис те са все по-често срещани. Затова, съветът на специалистите е да си подсигурите различни домашни фитнес уреди. Ходеща пътечка, поставена под бюрото, например, е лесен и ефективен вариант, спестяващ място и елиминиращ резултатите от похапването на „нещо сладко“, което в повечето случаи ни е под ръка. Не подценявайте и зрението си, което е изложено на риск заради продължителното седене пред екрана. Спазвайте нужната дистанцияот поне 15 см. от монитора, за което може да помогнат различни аксесоари и рамена за компютър.

Повишени нива на стрес

Освен чисто физиологическите проблеми от заседяването като забавен метаболизъм, има и риск от други – най-цитираните напоследък са емоционалните дисбаланси. Извънредното положение и социалната изолация са необичайни събития и всички произтичащи от тях резултати, повишават нивата на стрес. За да го сведете до минимум, започнете с прецизния избор на мебели. Столът и бюрото ви, на което работите, не трябва да създават дискомфорт, който се отразява и на психиката. Това ще е гаранция, че след края на работния ден няма да се чувствате уморени или схванати, което ще повлияе благотворно на цялостното ви светоусещане. Не забравяйте, че всяка промяна в заобикалящата ви среда ще ви се отрази освежаващо. Може да помислите за довършването на балкона-мечта, където да релаксирате. Можете или да смените част от мебелите си или да освежите пространството с нещо ново пъстро и атрактивно. Като пуфове например. Заобиколете се със свежи цветове!

Затруднен работен процес

Без съмнение на работодатели и служители им е нужно да отделят все повече физическо време и ресурс в настоящата извънредна ситуация, за да запазят установения ритъм на работа. Това се утежнява и от факта, че децата са принудително у дома и няма как да бъдат пренебрегнати, разсейващите фактори са много, а личното пространство - ограничено. Именно в тази ситуация е много впечатляващо, ако работодателят осигури както техническото обезпечаване на служителите си, така техния комфорт чрез снабдяването с подходящи офис мебели. Така служителите ще са още по-концентрирани и изпълнителни. Ако все пак това не е част от възможностите на фирмата, препоръчваме редовни онлайнсрещи всекидневни сутрешни планирания, както и подарени обучения за повишаване на квалификацията. А защо не и неофициални екипни вечерни събирания пред екрана.