Характеристики на столовете, мислещи за нашето здраве

Характеристики на столовете, мислещи за нашето здраве

Как ергономичните офис столове подкрепят здравето ни и ни помагат да сме по-продуктивни и жизнени?

 

Ергономичните столове са считани за едно от най-важните оборудвания за офиса, тъй като осигуряват голямо удобство и подкрепят здравето на хората, които ги използват. Също така тези специализирани мебели са носители на много характеристики, които не винаги се взимат под внимание.

 

Работата в динамичната офис среда може да е дотолкова вглъбяваща и стресираща, че да не осъзнаваме колко важно е на какъв стол стоим. При много служители се забелязва как не стават с часове от работното си място и не отделят поглед от екраните, а това комбинирано с неудобен стол, неминуемо води до много неприятни схващания, травми, а понякога и до хронични състояния. Ето защо е важно да осъзнаем, че на пазара има решение за тези проблеми, което може да промени изцяло начина, по който се чувстваме и работим.

 

В тази статия ще наблегнем на това как ергономичните столове допринасят за нашето здраве и ни помагат да сме по-продуктивни.

 

  1. Възможност за свободно движение на крайниците

 

Ергономичните столове разполагат с регулиращи функции, които позволяват правилно кръвообращение и спират неприятното изтръпване или схващане през дългите часове на работа.

 

Тези мебели лесно могат да бъдат настроени спрямо тялото на потребителя, като в същото време дават възможност за смяна позата  и така да се избегнат често срещаните изкривявания и травми.

 

Движението на седалката надолу и напред дава възможност за добър контакт с работната среда и също позволява свободно движение на крайниците.

 

  1. Без болка в раменете и врата

 

Това се постига благодарение на специален дизайн с уникална функционалност на подлакътниците. Съществуват модели, които могат да се регулират в няколко направления – например във вертикала, в дълбочина, по хоризонтал и под ъгъл. Именно тези настройки позволяват да се премахне напрежението в раменете и врата.

 

Важно е гърбът Ви да не се изкривява, а да заема естествената си S-oбразна форма без напрежение. Това няма как да бъде постигнато за дълго време при използването на обикновен офис стол. Ергономичните столове разполагат с лумбална опора, която при повечето модели може да бъде регулирана и така лесно да откриете най-здравословната работна поза.

 

Напрежението във врата и раменете може да бъде допълнително облекчено чрез регулируем подглавник. Столовете с такава опция предлагат страхотно удобство - предоставят възможност да отпуснете главата си на извита облегалка и така да избегнете схващанията и болките във врата.

 

  1. Почивка по време на работа

 

Макар да звучи като оксиморон, това е напълно възможно. Добрият офис стол трябва да Ви позволява да си почивате дори по време на осемчасовия работен ден особено ако работата Ви е такава, че не ставате често и нямате време за разходки. Облягането назад, под по-голям наклон, не е опция на всеки офис стол, но тя е необходима, защото експертите препоръчват да си почиваме поне на 40 минути. Освен това чрез функцията за наклон на облегалката раздвижвате гърба и не се схващате от една и съща поза. При някои модели наклонът може да стигне до забележителните 160 градуса, което би Ви осигурило пълен релакс. Обикновено наклонът на облегалката може да се регулира почти незабележимо и безшумно.

 

  1. Надеждност и издръжливост

 

Тъй като тези специализирани мебели са създадени да бъдат използвани дългосрочно, за направата им се използват материали, които да са издръжливи и да гарантират стабилността при натоварване.

Дамаските често са изработени от еластични и в същото време устойчиви материи, които позволяват на тялото да диша и да не се запарва. Това е изключително важно, тъй като при дългите часове на седене, тялото трябва не само да бъде подкрепено, но и да не прегрява. Столовете с мрежеста материя са дишащи и се почистват изключително лесно – с влажна кърпа и сапунен разтвор.

Друга често срещана материя за изработката на столовете е еко кожата или естествената кожа. Тези материи придават луксозен вид на столовете и са едни от най-издръжливите. За поддръжката им обаче е нужно да се полагат малко повече грижи, като се използват специални препарати за почистване, които гарантират, че вида им ще е изряден възможно най-дълго време.

 

  1. Енергия през целия ден

Неправилната поза е предпоставка за умора, намаляване на концентрацията и повишаването на стреса. Благодарение на ергономичните столове тези фактори могат да бъдат елиминирани. Добре поддържаното тяло не се уморява толкова бързо, затова можете да разчитате, че при използването на подходящ стол ще бъдете по-жизнени и продуктивни. В края на работния ден ще имате енергия и за останалите си задължения и ще запазите доброто си настроение.

 

Несъмнено тези ергономични мебели допринасят за здравето ни и правят живота ни по-лесен и комфортен. Ако и Вашата работа е свързана с дълго стоене зад компютъра, подарете на тялото си това удоволствие, за което то ще Ви бъде безкрайно благодарно.

 

На страницата на ChairPro ще откриете ергономичният стол, който ще Ви помогне да сте по-жизнени, продуктивни и да сте по-здрави. Свържете се с екипа ни от специалисти, който ще Ви помогне да бъдете по направите най-добрия избор.

 

 

Прочети следващата

Типовете офис хора и тяхната продуктивност

Типовете офис хора и тяхната продуктивност

Какви са основните типажи офис служители? Можете ли да се припознаете в някои от тях?   Типажите, които описваме, са най-често срещаните в работна среда, но много служители могат да бъдат и от смес...

Инoвативен офис стол VS модерен автомобил

Инoвативен офис стол VS модерен автомобил

Нещата, по които си приличат, са повече отколкото предполагаме. Потребителят, който според всички маркетинг приоми купува повече със сърцето си, отколкото с разума си, вижда и в двете отражението н...