Офис градина? Защо не?

Офис градина? Защо не?

Научете какви са ползите от градината в офиса.

 

Може би сте забелязали, че все повече се насърчава осигуряването на зелено пространство в офисите – това не е случайно. Стремежът към постигането на естествена среда в офисите e много ценен, тъй като това може да допринесе за доброто настроение и ангажираността на екипа.

 

Красивата гледка, огромната панорама и откритите пространства към един офис могат да се отразят здравословно както на самите служители, така и на ефективността и продуктивността на компанията.

 

Ето как още градините в офис пространствата допринасят за развитието на екипа и компанията:

 

  1. Близо до природата

 

Прекаленото застояване в офиса води до редица проблеми. От една страна, статичната работа пред компютъра не е полезнa за здравето, понеже обездвижването води до схващания и редица травми. Също така вече знаем много добре, че поне на 30, 40 минути трябва да ставаме от офисния стол за кратки разходки.

 

Липсата на достатъчно светлина, праховите частици, които се концентрират и насъбират в затворените пространства, липсата на свеж въздух, водят до апатични състояния, спомагат за увеличаване на стреса в допълнение на редовното професионално напрежение.

 

Ако имате голяма просторна тераса, ще бъде чудесно, защото глътката свеж въздух, промяната на обстановката и излизането на дневна светлина, директно успокояват и действат заздравително на нервната система.

 

Ако офисът Ви има връзка с парк или открито приятно пространство, това е страхотно. Ако не разполагате с тази възможност, е достатъчна и тераса, която напоследък е задължителна част при проектирането на офиси. Обзаведете я с приятни и удобни градински мебели, аранжирайте я с повече растения за създаване на усещане за близост до природата и така ще стимулирате служителите си да излизат навън сравнително често, а работата ще се върши с повече ефективност и желание.

 

Градините, които са разположени на покрива на офис сградата, са все по предпочитани, защото носят усещане за свобода, простор и релакс. Ако не разполагате с подходяща тераса и сградата, в която се намира Вашият офис, позволява създаването на такава градина, обмислете този вариант, който придобива все по-голяма популярност сред модерните офис дизайни.

 

  1. Привличане на служители

 

Основно правило за съвременното активно население е лайфстайл, подчинен на еко философията. Един от критериите за работно място на милениалите – поколението в активна работоспособна възраст, е офис, който да им осигурява емоционално и физическо здраве и да поддържа тяхната енергия. Част от тези условия е лесният достъп до външни пространства и открити зони за почивка. Големите прозорци, разкриващи вдъхновяваща панорама и допускащи много дневна светлина, също са сред предпочитаните за работа офис сгради.

 

  1. Стимулиране на екипността

 

Когато разполагаме с офис градина на открито, служителите все по-рядко ще напускат сградата, защото няма да има нужда да се отбиват до близките кафенета за почивка, разполагайки с открито пространство на една ръка разстояние.

                

Освен това, общото открито място, където се събират всички, сплотява екипа, увеличава възможността за обсъждане на професионални задачи в по-неангажираща обстановка и с повече настроение. Както знаем изграждането на доверие и социална принадлежност е основополагащо за стимулирането на продуктивността, особено в офис екипите. Инвестирането във вдъхновяваща и предразполагаща към приятелски разговори офис градина е едно прекрасно средство за  сближаването на служителите.

 

  1. Растенията подсилват имунитета

Дори ако не разполагате с открито пространство, което да превърнете в райски кът с много растения, можете да внесете градината вътре в офиса си. Според много проучвания наличието на естествени растения в офис средата повишава благосъстоянието и продуктивността на служителите. Те са естествен начин за намаляването на стреса. Освен това е доказано, че стайните растения могат да премахнат до около 70 процента от токсините във въздуха и да ограничат развитието на кашлица и настинка с до 30 процента. Разположете естествената зеленина в ъглите на офиса и добавете фонтан или аквариум, за да подсилите усещането за близост с природата. Можете да комбинирате това с дървени мебели и картини с впечатляващи природни пейзажи.

 

Тенденциите в офис пространствата все повече клонят към осигуряването на приятна и приветлива среда, която да предразполага служителите да се чувстват у дома си. Това включва и внасянето на все повече природни елементи и свежи цветове, които да разчупят строгото усещане за корпоративна среда. Ако все още нямате кът за релакс под формата на уютна и цветна градина, може би сега е моментът да заложите на това. Не след дълго ще видите и плодовете на своите усилия и ще се насладите на по-здравословна, приятелска и продуктивна работна атмосфера.

 

На страницата на ChairPro ще намерите много предложения за обзавеждането на Вашия офис и релакс зона, които ще предразположат служителите към по-ефективна работа и ще им донесат така необходимия комфорт на работа. Заложете на качествените и модерни офис мебели, които да вдъхновят екипа. Свържете се с нас, ако имате запитвания относно продуктите, които предлагаме.

Прочети следващата

Из дебрите на новите технологии

Из дебрите на новите технологии

Вижте как да стимулирате служителите си да навлязат в новите технологии и да се развиват.   Във всеки офис има поне един човек, който ще каже: „Не мога да работя с тези технологии, нищо не разбирам...

Ергономична грижа за децата

Ергономична грижа за децата

Какви мерки може да вземете, за правилното израстване на децата?   Проблемът за заседналия начин на живот не е само при възрастните. Интересът на подрастващите към последните технически новости неу...