Ергономична грижа за децата

Ергономична грижа за децата

Какви мерки може да вземете, за правилното израстване на децата?

 

Проблемът за заседналия начин на живот не е само при възрастните. Интересът на подрастващите към последните технически новости неусетно ги прави жертви на ниската двигателна активност. Все по-голямата липса на движение е основен фактор за здравословните проблеми при тепърва оформящите се тела на децата. През последните години се наблюдава значително зачестяване на гръбначните изкривявания в периода на усилен растеж.

 

Компютърни игри и чатове, уникалното разнообразие от продукти, които предоставят филмовата индустрия и интернет, задържат подрастващите все повече в седнало положение пред екрана.

 

Периодът на усилен растеж е между 6 и 18 години, а ,за съжаление, точно в тази възраст детето започва да седи много по-често. За да се развива правилно в този период, то трябва да се движи много, но и да се избягва претоварването.

 

Не само статичното положение, само по себе си, е проблем за децата. Неудобните чинове и липсата на ергономия при столовете и пейките, води до често повтаряне на неправилната поза, което от своя страна води до умора на гръбначната мускулатура и изкривявания. Това пък е причина за условен рефлекс, който създава вреден навик и понякога задълбочен или траен проблем с опорно-двигателната система.

 

Защо ергономията е важна за децата?

 

Компютърните технологии навлизат в живота ни във все по-ранна възраст. Това трудно може да бъде избегнато, защото новите технологии вече са неизменна част от обучението и развитието на децата и те прекарват все повече време в седнало положение.

 

При подрастващите неправилната стойка може да доведе до изкривявания и травми, които преди се наблюдаваха предимно при възрастните. За съжаление, ако не се вземат навременни мерки за правилната ергономия на децата, могат да се развият хронични болки и други проблемни състояния.

 

За да се избегнат всички тези последици от статичната и неудобна поза, трябва да се осигури подходящ стол, на който децата естествено да стоят с изправен гръб и който да ги стимулира да учат и да се развиват. Важна е и позицията на екрана - той трябва да е на подходяща височина, за да не се навеждат учениците инстинктивно напред, а също и удобно ергономично бюро, което да позволява промяна на височината на работния плот.

 

Както знаем, децата прекарват дълго време седнали не само на училище, но и след като се приберат вкъщи, като отново застават зад компютъра с китки и лакти, разположени в неудобни позиции и изкривена стойка. Ето защо е важно да се наблегне на ергономичните мебели, които да помогнат на детето да израства здраво, без напрежение и болки в тялото.

 

Ергономични решения за правилното развитие на децата

 

В някои страни, а напоследък и у нас, самите детски и учебни заведения предвиждат програми за лечебна физкултура, увеличават разнообразието на спортните занимания, правят се профилактични прегледи на децата за наличие на изкривявания...

 

Все по-често се акцентира и на ергономията, с цел превенция, профилактика и възпитание на децата в правилно и здравословно ориентирано поведение.

 

Ето и нашите препоръки:

 

  1. Ергономична стойка за правилна настройка на монитора

За да може детето лесно и удобно да намира правилната позиция на екрана, препоръчваме използването на ергономична стойка за монитор. Добре е то да знае от ранна възраст, че за да не се уврежда зрението и да не се създава напрежение във врата, трябва мониторът да е центриран и да е на една ръка разстояние от очите. Също така монитора трябва да е наклонен назад до 30°, а височината на горната му част да е на нивото на очите или малко под тях.

 

  1. Ергономично детско бюро

Детското ергономично бюро Profi 3 расте заедно с детето. Какво означава това? Работната повърхност, която трябва да е на равнището на подлакътниците на ергономичния стол за комфортно писане на клавиатурата, може да се адаптира според ръста на детето. Това става чрез автоматичен механизъм. Имайки предвид колко бързо децата се променят в периода на растеж, бюрото може да остане верен приятел през цялото детство. Дизайнът е подходящ както за по-малки, така и за завършващи ученици.

 

  1. Ергономичен детски стол

Обикновено ергономичните детски столове са от типа „растящи“, т.е. имат достатъчен диапазон на настройки, които могат да се адаптират към всяка промяна на детето. На страницата на ChairPro ще намерите и модели, съобразени с различните килограми и ръст, както и голямо разнообразие на цветове и дизайни. Регулируемите механизми стимулират правилната стойка и отнемат напрежението в мускулите. Настройките се регулират плавно, за да се постигне анти-шок ефект, а повечето модели столове са подкрепени със стабилна петлъчева кръстачка и колелца за лесното им предвижване.

 

Здравето на децата трябва да бъде мисия за родителите и учителите и за него трябва да бъдат полагани грижи още от ранна детска възраст. Правилната ергономия ще помогне на малките да растат здрави и с изправен гръбнак и ще допринесе за сформирането на добра здравна култура. Предпазете ги от изкривявания, травми и неприятните усещания за дискомфорт и скованост.

 

Разгледайте страницата на ChairPro, където ще намерите много качествени ергономични детски столове и други аксесоари, с които да подобрите удобството на учениците. Свържете се с нашия екип, ако имате нужда от консултация при избора на мебели за обзавеждането на детската стая.

Прочети следващата

Офис градина? Защо не?

Офис градина? Защо не?

Научете какви са ползите от градината в офиса.   Може би сте забелязали, че все повече се насърчава осигуряването на зелено пространство в офисите – това не е случайно. Стремежът към постигането на...

Как да изберем офис стол, за да не ни боли гърбът?

Как да изберем офис стол, за да не ни боли гърбът?

Интервю на управляващия директор на ChairPro Радостин Кирилов за Rozali.bg.   Все повече хора работят по цял ден на стол. Резултатът от това са болки във врата, кръста, раменете. А причините са мн...