Мотивацията на служителите – предпоставка за успех

Мотивацията на служителите – предпоставка за успех

Погрижете се екипът Ви да бъде обгрижен и стимулиран с няколко лесни стъпки, за да подпомогнете работния процес.

 

„За добрите идеи и истинските иновации се нуждаете от човешко взаимодействие, конфликт, спор, дебат“, е казала Маргарет Тачър. Ние ще добавим и мотивация. Създаването на добре сплотен работен екип и лоялност към организацията е предизвикателство, което е във фокуса на много специалисти по човешки ресурси. Предлагаме Ви някои идеи за мотивация на служителите, които всъщност не изискват много ресурс, а със сигурност ще подпомогнат значително работния процес:

 

Удобна и привлекателна офис среда

 

Според проучване, проведено от Staples Business Advantage измежду 3000 служители в САЩ и Канада, за 66% от анкетираните, офисът е мястото, което им осигурява най-висока производителност в сравнение с дома или споделените работни пространства. Това е и един от най-важните елементи, на които мениджърите трябва да обърнат внимание. Той трябва да е снабден с ергономични мебелистолове, бюра, стойки за компютър и други аксесоари. Главната цел е травмите от продължителното седене да са сведени до минимум и на всеки служител да е предоставена възможността сам да регулира работните мебели спрямо личните си предпочитания. Включително и да работи прав, ако желае, чрез осигуряването на подходящ плот.

 

Признание на постиженията

 

В човешката психология е заложено удовлетворението от признанията и въздействието й върху мотивацията. Признанието за добре свършена работа, идваща от висшето ръководство, означава повече за служителите, отколкото си мислите. Намерете начин да похвалите служителите пред другите и в никакъв случай не допускайте да ги порицавате публично. Подходящ начин за получаване на признание са ежемесечните конкурси „най-добър служител“. Определете подходящи и ясни критерии, които да не предизвикват съмнение. Разбира се, погрижете се по-големите постижения да имат финансово отражение или социална придобивка. Малката конкуренция винаги е стимулираща и води до по-добри резултати.

 

Осигурете положителна комуникация

 

Макар и да изглежда просто, това е може би най-трудната част. Комуникацията е ключът към мотивацията на всеки член на екипа. Не допускайте да има неизяснени конфликти, защото във времето това ще Ви изиграе лоша шега. Ако сте мениджър и графикът Ви е натоварен, определете фиксирани ежеседмични срещи с екипа, по време на които служителите да почувстват, че във Ваше лице имат сигурна опора. Така ще получите и много ценна информация за посоката, в която се развива бизнесът.

 

Свободно време

 

Колкото и продуктивни и спокойни да изглеждат Вашите служители, знайте че това не винаги е гарант за мотивацията им. За да се чувстват приобщени и сплотени, погрижете се и за свободното им време. За начало – осигурете приятно общо помещение, подходяща мека мебел в зоните за релакс, а защо не и игрален кът. Това значително ще подобри сближаването на екипа и ще подпомогне изграждането на приятелства. Следващата стъпка е организирането на тиймбилдинги и редовни фирмени срещи. Дори и да не са високобюджетни, ако са забавни и креативни, те ще помогнат на служителите да се чувстват щастливи, че работят за компанията.

 

Насърчавайте работата в екип

 

Това е един от най-големите мотиватори за служителите. Ако те знаят, че винаги могат да разчитат на колегите си, това ще ги стимулира да работят повече и с удоволствие. Винаги може да се случи мотивацията на един работник да намалее. Когато той има изградени приятелства, бъдете сигурни, че дори да не сте там, за да го подкрепите поради някаква причина, приятелите му ще го направят.

 

Всъщност щастието на служителите е много по-тясно свързано с взаимоотношенията с колегите им на работното място, отколкото с отношенията с мениджърите или ръководителите.

 

Помислете как структурирате работната си среда: насърчава ли тя работата в екип или ограничава взаимодействието между служителите? Ако не предоставяте възможност за сплотена работа, пропускате огромна възможност.

 

Променете обстановката

 

Понякога малка промяна на обстановката може да доведе до голяма промяна в мотивацията. Ако е възможно, помислете как средата, в която работите Вие и Вашият екип, влияе на мотивацията. Ако няма много източници на естествена светлина, съвместното излизане навън може да повлияе благоприятно на всички.

 

Прекарването дори на няколко минути в различна обстановка може да осигури нова перспектива, а често и да повиши мотивацията. Помислете дали да не заведете екипа си на различно работно място и забележете как общото настроението може да се подобри след един ден работа извън офиса.

 

Дайте повече свобода

 

Самостоятелността и гъвкавите работни графици са изключително ефективни мотиватори. Предоставянето на повече свобода на служителите по отношение на това кога и как да си свършат работата, може действително да подобри тяхната ефективност и да им помогне да запазят мотивацията си.

 

Задайте краен срок за изпълнение на задачите и позволете на всеки сам да реши кога точно да ги свърши. За някои това може да означава да дойдат по-рано, а за други - да работят през уикенда.

 

Ключът тук е, че давате на служителите свободата да работят по проекта си, когато мотивацията им е най-силна, а не само когато са на работното място.

 

Предоставянето на служителите на по-голям контрол върху работата им помага и за премахването на един от най-лошите врагове на мотивацията на работното място: микроуправлението.

 

Следването на тези съвети ще Ви помогне да мотивирате екипа си и да подобрите резултатите на компанията. Освен всичко споменато, не забравяйте да осигурите и удобни ергономични мебели, които да стимулират служителите да бъдат по-ефективни. Вижте предложенията ни за продуктивно офис обзавеждане на страницата на ChairPro.

Прочети следващата

Home фитнес в home офиса? Възможно е!

Home фитнес в home офиса? Възможно е!

Как да сте активни, дори в условията на хоум офис.   Редица изследвания по света сочат, че прекомерното седене е опасно за здравето. За жалост статистиките са стряскащи – все повече зачестяват случ...

Офис бюрото - личният остров в офис джунглата

Офис бюрото - личният остров в офис джунглата

Придайте на бюрото си подреден и привлекателен вид, за да сте по-ефективни в работата си.   Офис бюрото е място, на което голяма част от служителите прекарват средно осем часа на ден или една трета...