Няколко не толкова добри новини за „седящите професии“

Няколко не толкова добри новини за „седящите професии“

Предимства и недостатъци на статичната работа и как да подобрите условията, при които работите.

 

Ергономията в офис обзавеждането става все по-голяма тенденция, продиктувана от необходимостта от повече раздвижване и избягване на прекалената статичност, докато работим. Има професии, като тези от областта на ИТ индустрията, администрацията, документацията и свързани с дълго обмисляне и проектиране, които не могат да избегнат нуждата от стол и бюро. Но само от добрата здравна култура зависи да ставаме на 15-20 минути от стола, да редуваме работата на компютър със срещи и да използваме ергономични мебели.

 

„Седящите професии“ с времето ще стават все по-раздвижени, тъй като глобалната динамична среда ще се отрази и на честата промяна на обстановката докато работим. Има немалко ефективни решения, които ни помагат да сменяме височината на седене, докато сме пред компютъра, да бъдем в полуизправено положение – една от най-полезните позиции за тялото ни.

 

Въпреки, че позитивите на седящите професии са по-малко от негативите, все пак ги има:

 

Оптимистични статистики за седящите професии:

 

В по-голям процент, глобално погледнато, хората, които работят зад бюро, обикновено печелят два пъти повече от останалите професии.

Статичното извършване на работа пред компютъра гарантира 50% по-голяма концентрация, в сравнение с работенето в динамично положение, когато сетивата ни са в много по-голяма степен податливи на отнемане на вниманието от най-различни странични фактори, като шум, преминаващи хора, цветове, аромати и други.

Когато работим зад бюро имаме много повече инструменти за запаметяване – листчета, на които да записваме, отметки с подчертаване с маркер, електронни календари или организационни софтуери на компютъра. В динамично състояние не винаги можем да се справим с мигновено записване в телефона.

 

Не толкова приятни факти:

 

86% от служителите на бюро се оплакват от дразнещи и шумни колеги по съседство.

46% от служителите, които се трудят седнали, се оплакват от често напълняване.

Професиите зад бюро изискват повече съобразяване с работното облекло и корпоративните ограничения, в сравнение с останалите професии.

Седящите служители са податливи на 40% повече риск от здравни проблеми, като сърдечни, опорно-двигателни, зрителни и други. За сметка на това пък, професиите на крак са подложени на повече опасности от трудови злополуки.

Дългото седене на бюро ни прави апатични и демотивирани, а движението и правата поза увеличават нивата на серотонин и ендорфин, което ни прави по-щастливи и намаляват нивата на холестерола и кръвното налягане.

 

Как да се справим с неблагоприятните фактори?

Още една добра новина е, че всъщност можем да се погрижим за отстраняването на негативните фактори и тяхното влияние върху нас.

 

Ето няколко ефективни предложения от нашия екип:

 

Преградни панели и акустични мебели

Относно шумните Ви съседи по бюро, можете да поговорите с тях и да споделите, че това пречи на концентрацията Ви. Разбира се, понякога няма как да разрешите този проблем с един разговор. Може просто работата на Вашия колега да изисква той да бъде по-шумен – да провежда телефонни разговори, да обсъжда проект с друга част от екипа, а и няма как да се избегне щракането по клавиатурата. Затова силно препоръчваме използването на преградни стени и панели, които шумоизолират и са достатъчно стилни, за да се впишат във всяка една работна среда. Акустичните мебели също са много добро решение. Телефонните разговори или видео разговорите могат да бъдат провеждани в акустични кабини, а екипните срещи, в които трябва да бъде обсъден даден проект, могат да бъдат провеждани в акустична система за срещи с удобни вградени мебели и маси. Всичко това може да запази ефективността на работния процес в споделените работни пространства и да ограничи фоновия шум.

 

Мебели, които ни предоставят възможност да се движим

Човек е създаден така, че да се движи и статичната поза е неестествена за него. Поради това и логично настъпват увреждания в човешкото тяло, когато то не се движи дълго време и особено ако е седнало по неудобен начин. За да стимулирате движението в офиса, можете да заложите на регулируеми бюра, които разполагат с удобен механизъм за смяна на височината. Освен че чрез тях можете да настроите работната повърхност на удобната височина, можете да сменяте седящата поза с изправена и да продължите да работите ефективно. Работата от изправено положение става все по-популярна в офис средите и това не е случайно. Сменянето на позите стимулира кръвообращението, подобрява концентрацията и ни прави по-енергични и продуктивни.

 

Стол, който подкрепя здравето Ви

Когато и да заложите на качествен ергономичен стол, ще усетите, че е трябвало да го направите по-рано. Удобството далеч не е единственото, което предоставят специализираните офис столове. Те са специално създадени, за да се адаптират към тялото на потребителя чрез множество регулируеми функции. Това е дългосрочна инвестиция, за която тялото Ви ще се отблагодари.

 

Последствията от статичната поза, могат да бъдат облекчени и да се насладите на незаменим комфорт, който ще Ви стимулира да сте по-креативни и продуктивни.

 

Можете да подобрите условията, в които работите и чрез подвижна ергономична рамка за монитор, която ще Ви позволи да настройвате разположението на екрана спрямо позата си, а не обратното. Мониторът винаги трябва е центриран пред Вас и горната рамка да е малко под нивото на очите. Не забравяйте и че наклонът на екрана трябва да не е повече от 30 °, а разстоянието между очите и екрана трябва да е около една ръка.

 

Използването на това специализирано оборудване със сигурност ще промени начина, по който се чувстват и работят служителите. За да направите правилният избор на аксесоари и мебели, е добре да се допитате до експерти по ергономия, които да Ви обяснят и как да ги настройвате.

 

Разгледайте страницата на ChairPro, където ще намерите всичко необходимо, за да постигнете стилна и удобна офис среда. Свържете се с екипа ни за консултация и повече информация.

 

 

    Прочети следващата

    Столът – инвестиционно и спестяващо перо за всеки офис

    Столът – инвестиционно и спестяващо перо за всеки офис

    Как подходящият ергономичен стол допринася за благосъстоянието на служителите и спестява много на компаниите?   Замисляли ли сте се някога колко много време, здравни разходи и разочарование от лошо...

    Само за геймъри!

    Само за геймъри!

    Какви са предимствата на геймърските столове и защо си заслужава да инвестирате в тях?   Знаете ли, че първият стол, специално предназначен за геймъри, е направен през 2006-та година, от фирма DXRa...