Няколко не толкова добри новини за „седящите професии“

Няколко добри и не толкова добри новини за „седящите професии“

Ергономията в офис обзавеждането става все по-голяма тенденция, продиктувана от необходимостта от повече раздвижване и избягване на прекалената статичност докато работим. Има професии, като тези от областта на ИТ индустрията, администрацията, документацията и свързани с дълго обмисляне и проектиране, които не могат да избегнат нуждата от стол и бюро. Но само от добрата здравословна култура зависи да ставаме на 15-20 минути от стола, да редуваме работата на компютър със срещи и да използваме ергономични мебели. Седящите професии с времето ще стават все по-раздвижени, тъй като глобалната динамична среда ще се отрази и на честата промяна на обстановката докато работим. Има немалко мебелни решения, които ни помагат да сменяме височината на седене докато сме пред компютъра, да бъдем в полуизправено положение – една от най-полезните позиции за тялото ни.

Въпреки, че позитивите на седящите професии са по-малко от негативите, все пак ги има:

Оптимистични статистики за седящите професии:

  • В по-голям процент, глобално погледнато, хората, които работят зад бюро, обикновено печелят два пъти повече от останалите професии.
  • Статичното извършване на работа пред компютъра гарантира 50% по-голяма концентрация, в сравнение с работенето в динамично положение, когато сетивата ни са в много по-голяма степен податливи на отнемане на вниманието от най-различни странични фактори, като шум, преминаващи хора, цветове, аромати и други.
  • Когато работим зад бюро имаме много повече инструменти за запаметяване – листчета, на които да записваме, отметки с подчертаване с маркер, електронни календари или организационни софтуери на компютъра. В динамично състояние не винаги можем да се справим с мигновено записване в телефона.

Не толкова приятни факти:

  • 86% от служителите на бюро се оплакват от дразнещи и шумни колеги по съседство.
  • 46% от служителите, които се трудят седнали, се оплакват от често напълняване.
  • Професиите зад бюро изискват повече съобразяване с работното облекло и корпоративните ограничения, в сравнение с останалите професии.
  • Седящите служители са податливи на 40% повече риск от здравни проблеми, като сърдечни, опорно-двигателни, зрителни и други. За сметка на това пък, професиите на крак са подложени на повече опасности от трудови злополуки.
  • Дългото седене на бюро ни прави апатични и демотивирани, а движението и правата поза увеличават нивата на серотонин и ендорфин, което ни прави по-щастливи и намаляват нивата на холестерола и кръвното налягане.