Home фитнес в home офиса? Възможно е!

Home фитнес в home офиса? Възможно е!

Как да сте активни, дори в условията на хоум офис.

 

Редица изследвания по света сочат, че прекомерното седене е опасно за здравето. За жалост статистиките са стряскащи – все повече зачестяват случаите, в които хората прекарват сумарно 80% от времето си седнали пред компютърния екран.

 

Един от най-големите проблеми при работата от вкъщи е липсата на активност. Прекаленото седене в една и съща позиция може да доведе до забавяне на метаболизма, да повиши кръвното налягане и холестерола и не само. Застоялият начин на живот и седенето с часове могат да доведат и до болки в гърба, врата, бедрата, сухожилията и прасците. Всичко това със сигурност ще се отрази както на настроението Ви, така и на продуктивността Ви.

 

Факт е, че хоум офисът ни осигурява повече време, но има опасност вместо да използваме това време, за да се движим повече, да заличим границата между работата и личния живот и да се отпуснем. А влезем ли в такава рутина, в която не са включени редовни упражнения и повече движение, последствията рано или късно ще станат явни.

 

За щастие, има решение за този проблем. И то е на една пътечка разстояние!

 

Домашни фитнес уреди

 

В тази ситуация подходящи са домашните фитнес уреди, особено тези, които може да съчетаете с работното пространство. Като движеща се пътечка например. Използването й ще позволи на кръвта да циркулира по-добре, тялото да е изправено и стегнато и междувременно работните ангажименти да не се възпрепятстват. Степените на движение са разнообразни и подходящи за всеки – от начинаещ до напреднал. Освен това пътечката спестява място след поставянето ѝ под работния плот. Други подходящи варианти са ластици, пружиниращи табуретки, топки, гири - все достъпни уреди, чрез които е препоръчително да се раздвижваме поне на всеки час, за да повишим продуктивността си. Дори 5-минутно разтягане или загряване ще тушира вредните ефекти от заседяването както за физиката, така и за психиката.

 

Работете „на крак“!

 

Дори и да започнете с редовни тренировки вкъщи, може да укрепите мускулатурата и да повишите тонуса си още по-успешно, ако използвате максимално всяка възможност за смяна на позицията си. Това може да стане с регулируемо бюро, което ще подпомогне по естествен начин тялото да заема различни пози. Благодарение на него може да работите изправени, без да се налага да прекъсвате работата си.

Друг вариант е да провеждате телефонните си разговори „на крак“, докато се разходите до другата стая. За да не се заседявате, дори може да си навиете аларма, която да Ви подсеща да ставате.

 

Ергономични столове за повече движение

 

Ергономичните столове помагат не само да предотвратите последствията от статичното седене, но и предлагат възможност за повече движение. Те разполагат с множество регулиращи функции, които да Ви стимулират да сменяте седящите пози, като същевременно гарантират, че през цялото време тялото ще остане изправено и добре поддържано. При избор на такъв специализиран стол, съобразете винаги размерите, товароносимостта и възможностите за настройка, които предлагат различните модели. Винаги регулирайте стола според индивидуалните си нужди.

Постигането на оптималната поза е съвкупност от няколко различни настройки. Височината на облегалката трябва да съответства на височината на гърба, дълбочината и височината на облегалката трябва да са така зададени, че краката да са стабилно стъпили на пода и колената да образуват 90 градуса. Китките не бива да се изкривяват и притискат в ръба на бюрото, затова е необходимо подлакътниците да са така настроени, че да са естественото продължение на бюрото. Ако наклонът на седалката може да се регулира, това ще Ви позволи лесно да се отпускате в „почиваща позиция“.

 

Не се отпускайте!

 

Дори да работите от хоум офис, не позволявайте това да промени режима, който сте имали преди това и да се „отпуснете“. Ако сутрешният джогинг в парка е невъзможен, направете ускорено изкачване на стълбите няколко пъти. Това важи и за времето в обедната почивка. Спазвайте я, дори да се налага да работите от кухнята си, и се отделете от компютъра! Вместо да се преместите на дивана, много по-ефективно ще е да направите някаква физическа активност. Това може да включва дори изпълнение на домашните ангажименти - разхождане на кучето или игра с децата. По този начин умът ще се разтовари, дори и смяната на обстановката да е почти невъзможна.

 

Тренирайте от вкъщи

Ако нямате фитнес оборудване, все пак можете да намерите начин да тренирате със собствено тегло и няколко по-леки тежести. Седящи коремни преси, лицеви опори, йога и много други видове упражнения могат да се правят без никакво оборудване. Ходенето (или бягането) не изисква нищо повече от чифт маратонки. А обикновени домакински предмети като пакетче захар, туби с вода или пакет прах за пране могат да се използват като тежести, ако започвате със силовите тренировки.

 

Ергономията е наука, която освен че намира правилните решения за постигане на безопасна и комфортна работна среда, ни дава възможност да сме по-подвижни. Това е причината ергономичните мебели все повече да се налагат в обзавеждането на офис пространствата. Съчетайте подходящото обзавеждане с повече активност – това ще допринесе за здравето, ефективността и доброто Ви настроение.

 

На страницата на ChairPro ще откриете много продукти, чрез които ще направите хоум офиса си по-комфортен и продуктивен. Свържете се с нашия екип, ако имате нужда от професионална консултация при избора на обзавеждането за дома или офиса Ви.

Прочети следващата

Офис столове с инфрачервени лъчи

Офис столове с инфрачервени лъчи

Стилно съчетание от ергономичност и комфортно затопляне в стола IMedic на Wagner.   Представете си, че освен стол, съобразен изцяло с нуждите на тялото, получавате и уникално допълнение – затопляне...

Мотивацията на служителите – предпоставка за успех

Мотивацията на служителите – предпоставка за успех

Погрижете се екипът Ви да бъде обгрижен и стимулиран с няколко лесни стъпки, за да подпомогнете работния процес.   „За добрите идеи и истинските иновации се нуждаете от човешко взаимодействие, конф...