Мебели, които растат с децата

Наближава 15-ти септември и училището се завръща - дали като отдих за родителите или нов вълнуващ период за децата, важното е да се замислим за здравето на малките. Ергономията за подрастващите е важна за последващата им култура на седене и заздравяване на една от най-ранимите области на човека - гърба.

Децата имат хиляди позиции, в които седят- опъват крака, кръстосват ги, седят на тях, свиват ги, въртят се, облягат се и се кривят. Балансират на ръба на седалката и „чупят“ всички идеи за гравитацията, но все пак това са деца - там няма правила!

Как всъщност ергономията може да се съчетае със „свободната стойка“ на детето?

Отговорите са очевидни, но и не чак толкова!
Според д-р Тим Спрингър от Human Environmental Research Organization (HERO, inc.), който се занимава с проучвания за ергономията от 30 години, дори да „седиш неподвижно“ пак се изискват движения и вечно търсене на баланса. Микро движенията са леките намествания на стола, макро движенията се отнасят за по-сериозното мърдане на ръце и крака. Единственият начин да запазим здравословна позиция, е постоянният цикъл на раздвижване и движение.

Университетът на Манитоба в Канада прави изследване сред учениците в началните групи, според което децата прекарват средно по 9 часа на ден седнали, като през 80% от времето в класната стая са на чиновете си. За да се избегнат проблеми още в ранна детска възраст, е хубаво поне да се осигурят столове, които да позволяват удобни микро и макро раздвижвания. Детски ергономичен стол MyFlexo например е с такъв дизайн, който позволява безпроблемно 8-часово прекарване на стола. Подходящ е за възраст от 5 до 18 години, с широко поле на регулиране – от облегалката с ергономична форма, до височината и дълбочината на седалката.

Основната поза на седене започва да се оформя като навик на около седем годишна възраст.

Тогава детето влиза и за първи път в класната стая. Правилната поза може да спомогне за доброто развитие на мускулатурата. Ако обаче стойката е лоша, се притиска диафрагмата и може да се стигне до проблеми с дишането и гласа. Детски стол MyPony Aquaclean е изцяло изработен в полза на детското здраве. Притежава всички функции, които ще потрябват през годините на растеж – от 4-годишна възраст до тийнейджърските години. Има гъвкава опора на облегалката, антишокова функция, регулиране на облегалката в голям диапазон, както и на височината.

Подбирането на мебели за подрастващите трябва да са винаги по техен размер.

Над 83% от комбинацията чин и стол не са подходящи за височината на децата. Детско ергономично бюро Profi 3 32w3 и детски стол Freaky Sport Aquaclean са перфектна комбинация. Бюрото е с регулируема височина, така че да расте заедно с детето, като осигурява достатъчно площ със страничните си хоризонтални панели и поставка за книги. Столът е абсолютно универсален, подходящ от 4-годишна възраст до 110 кг - всички в семейството могат да го използват, а той да се пригоди към тях.

Ергономията не е само за офиса - тя е култура за здравето, на която трябва да научим децата от ранна детска възраст.