ЛУМБАЛНАТА ОПОРА - елементът, без който не можем

ЛУМБАЛНАТА ОПОРА - елементът, без който не можем

В тази статия ще разберете какво е лумбална опора и защо е важна за Вашето здраве.

 

Независимо дали работите от офиса или от дома си, правилната поза е от ключово значение за цялостното Ви здравословно състояние. Особено, ако сте сред огромния процент от хора, които прекарват повече от 50% от времето в седнало положение. По време на работния ден често срещани предпоставки за травми в тялото са навеждането напред или прекаленото облягане назад. Ако тези движения не следват естествената позиция на тялото, може да си навлечем сериозни хронични проблеми.

 

Комфортът и здравето трябва да са приоритет на работното място. Болките в гърба, раменeте и врата могат да ни разсеят и да ни повлияят дотолкова, че да сме неспособни да работим ефективно.

 

Ергономията е наука, която търси ефективни решения за хората, които страдат от болки и травми от статичната работа. Едно такова съществено решение е лумбалната опора. В тази статия ще Ви разкажем какво трябва да знаете за лумбалната опора и защо е важно Вашите офис мебели да имат такава регулираща функция.

 

Какво е лумбална опора и как ни помага да сме по-здрави и продуктивни?

 

Лумбалните прешлени са 5 прешлена, които се намират в долната част на гърба. Лумбалната опора представлява част от ергономичните мебели, която поддържа лумбалната област на гърба и помага той да бъде изправен през цялото време, в което сме в седнало положение.

 

Когато работим седнали, долната част на гърба е поставена под постоянно напрежение. Шофирането, работата в офиса и всички останали случаи, в които не се движим и сме седнали продължително време могат бавно да причинят травми в лумбалната област.

 

Лумбалната опора ограничава напрежението и ни предоставя необходимото удобство, докато сме седнали. За щастие, днес повечето ергономични столове притежават вградена лумбална опора в основата си. Най-добре е, когато този елемент е с възможност за регулиране и е съчетан с дишащи тъкани, които насърчават въздушния поток и предотвратяват прегряването на гърба.

 

Как работи лумбалната опора?

 

Гръбначният стълб има естествена S-образна форма, а лумбалната опора допринася за това, тялото да не се изкривява в нездравословна и неестествена поза. Без такава опора, хората са склонни да се накланят настрани и напред, докато са седнали на стола си, а ако това продължи дълго време, може да последват болки и наранявания на мускулите, нервите, прешлените или гръбначните дискове.

 

Лумбалната опора е специално създадена, за да поддържа естествената извивка на гърба, намалявайки дискомфорта и свеждайки до минимум шанса от наранявания.

 

Защо е важно столът ни да има лумбална опора?

 

Влошаването на естествената стойка може да повлияе на човешкото тяло чрез появата на артрит, проблеми с гръбначния стълб и болка. Добрата новина е, че тези фактори могат да бъдат контролирани лесно с ергономичен стол, който има лумбална опора. Той ще помогне за намаляване на напрежението, на което е подложен гърба и ще помогне тялото да заема естествената си поза.

 

Регулиране за истински комфорт

 

Освен наличието на разнообразни екстри, всеки добър стол трябва да разполага и с опции за регулиране. От една страна това позволява прецизно наместване спрямо работната маса, а от друга страна го прави достатъчно гъвкав, за да може да се адаптира към индивидуалните нужди на потребителя. За оптимален резултат изберете стол, който да се регулира максимално във височина и дълбочина.

 

Как правилно да настроите лубалната опора?

 

Както споменахме, лумбалните прешлени са разположен в долната част на гърба. Лумбална опора трябва да бъде позиционирана така, че да съответства с тази област на гърба. В офис стола лумбалната опора е разположена в долната част на облегалката и трябва да бъде нагласена над линията на колана ви. Ако добавяте лумбална опорна възглавница към стола си, позиционирайте я в тази зона.

 

Допълнителни съвети за здравето

 

Без съмнение един добър ергономичен стол ще предпази тялото ви от травми за години напред. Но не трябва да се забравя и движението. За целта Ви съветваме да сменяте често позицията на стола си и по възможност да си осигурите регулируемо бюро, което да позволява работа от изправено положение.

 

Разтягания за гърба и кръста, плуване и йога са лесни за изпълнение раздвижващи дейности, а също така и много ефективни за поддържане на мускулатурата. Когато работите, на всеки 40 до 50 минути трябва да си давате кратка почивка и да се раздвижвате в стаята. Това е добре както за тялото, така и за зрението. В обедните почивки включете разходки на чист въздух и естествена светлина. Ако ползвате асансьор, за да стигнете до офиса, може да го замените с ходене по стълбите. Физическата активност по време на работа ще помогне да сте здрави и да сте по-продуктивни и свежи през целия ден.

 

Съчетайте всичко това с ергономични аксесоари, за да се насладите не само на удобно и здравословно, но и на стилно ергономично обзавеждане.

 

Открийте перфектното ергономично обзавеждане за Вашия дом или офис на страницата на ChairPro. Екипът ни с радост ще Ви помогне да направите най-правилния избор.

Прочети следващата

Добрата зона за почивка - социализация на екипа

Добрата зона за почивка - социализация на екипа

Подобрете усещането за уют и сплотеност, като осигурите подходящо обзавеждане за релакс зоната в офиса.   Сплотеният екип, добрите взаимоотношения и приятната работна среда са част от основополагащ...

Намалете дискомфорта при ГЕЙМИНГА

Намалете дискомфорта при ГЕЙМИНГА

Няколко практични съвета за подобряване на гейминг изживяването Ви.   Случвалo ли Ви се е да прекъснете любимата игра, заради дискомфорт в очите, главата или тялото? Независимо дали играете на теле...