Какво не знаете за стола, на който седите?

Какво не знаете за стола, на който седите?

Интересни факти за столовете


Столовете са основно обзавеждане за всеки дом и офис. Ние седим на тях, понякога дори с часове, но какво всъщност знаем за тези мебели? Питали ли сте се къде и кога е бил изобретен първият стол, от къде идва наименованието му, от къде произхождат офис столовете. В тази статия подбрахме няколко забавни, странни и интригуващи факти, които ще Ви изненадат. 


8 интересни факти за столовете


  1. Кога е произведен първият стол?

Първият стол е бил създаден преди повече от 5000 години в Древен Египет, като неговата функция е била много специална - използван е като стол за церемонии. На него не са сядали всички, а само високопоставени личности - царете и кралиците. Останалите хора са седели на скали и неравни повърхности. А как са изглеждали тези столове? Много пищно!


Най-ранните модели са били изработени ръчно, като за целта са използвани много ценни материали като злато, слонова кост, абанос и често са били добавяни редки скъпоценни камъни и цветно стъкло. Също така са били украсявани с животински елементи като нокти на орли, лъвове, биволски копита. Животинските елементи сa представяли статута на кралските династии. 


Най-впечатляващият стол от онова време, който е запазен и до днес, е тронът на фараон Тутанкамон. 


  1. Столовете, каквито ги познаваме днес

Въпреки че столовете са съществували още преди Новата ера, те започват да се използват масово едва през XVI век. Преди това хората са сядали на камъни и пейки, които както се досещате, са били много неудобни. Масовите модели са имали облегалка от дърво и метал, но е имало и столове, които са били изработени от един дънер.


  1. Откъде идва думата "стол"?

Думата стол произлиза от думата "cathedra", която на латински означава "седя долу". “Cathedra” се е наричало седящото място на епископа. 


  1. Как е бил създаден първият електрически стол?

Първият електрически стол е бил създаден от Томас Едисон през 1889 г. Първоначално целта му не е била да се измъчват хора, а да покаже колко опасен може да бъде. 


Едисон е искал смъртното наказание да бъде премахнато в САЩ, но междувременно е смятал, че електрошокът ще бъде по-бърз и по-малко болезнен от обесването. Комисията, организирана от губернатора на щата Ню Йорк, се съгласява с него и през 1890 г. именно столът е използван, за да сложи край на живота на уличния търговец Уилям Кеммлер, американец от немски произход, който в пиянска ярост е убил жената, с която е живял.


  1. Как е създаден офис столът?

Чарлз Дарвин създава офис столът през XIX в. Докато работи и се опитва да се придвижва между различни маси с много документи и инструменти, му идва идеята да монтира колелца на работния си стол. 


Друг изобретател, който е допринесъл за развитието в дизайна на офис столoвете е Томас Джеферсън. Той е създал стол, който е можел да се върти. 


С течение на времето двете иновации се съчетават в един модел. Това се случва благодарение на Томас Е. Уорън. Той създава иновативен удобен стол, предназначен за работа - "Стол с центростремителна пружина".


Поради тогавашните порядки столът не е бил приет от обществото - считал се е за “твърде удобен”. Най-голямото опасение за собствениците на бизнеси било, че използването му ще направи работниците по-мързеливи и така производителността ще спадне. 


Четвъртият баща на офис столовете е Ото фон Бисмарк. Той допринася най-много за въвеждането на модерните столове в работната среда. Противно на старите разбирания на обществото, Бисмарк смята че удобните офис столове ще помогнат за по-голямата производителност и поръчва такива за много държавни служители на всички нива.


  1. Възглавниците са били от съществено значение в онези времена

Макар в нашето съвремие възглавниците да се използват предимно с декоративна цел, през XVI век са били поставяни върху столовете. Причината е, че седалките са били прекалено твърди.  През XVII в. навлизат столовете с подплатени седалки. 


  1. Седалката за кино

Седалките за кино също имат интересна история. Те са били изобретени през 1854 г. от Аарон Х. Алън в Бостън. Той е създал свой патент за саморегулираща се седалка.


  1. Кога навлиза ергономията?

Ергономичните характеристики започват да навлизат значително в мебелите едва през 70-те години на миналия век.  Дори и тогава повечето мебели с ергономични елементи на дизайна са били предназначени за използване в офис среда.  Ергономичният дизайн започва да навлиза в значителна степен в домашното обзавеждане чак през 90-те години на миналия век.


За още много интересни и полезни статии, следете нашия блог. Ако търсите подходящи офис мебели за Вашия дом или бизнес, разгледайте предложенията в нашия онлайн магазин.

Прочети следващата

ChairPro Nexus - незаменимо удобство в офиса

ChairPro Nexus - незаменимо удобство в офиса

Изборът на подходящ ергономичен стол за офиса е от решаващо значение за здравето и комфорта на служителите. Обзавеждането се отразява и на продуктивността на екипа. ChairPro Nexus се превърна в абс...

Идеи за градинско и хотелско оформление 

Идеи за градинско и хотелско оформление 

Модерно хотелско и градинско обзавеждане Интериорът в хотелите и градините трябва да предразполага посетителите към ползотворна почивка, да ги успокоява и да ги кара да се чувстват комфортно и уют...