Какво НЕ ТРЯБВА да правим в офиса?

Какво НЕ ТРЯБВА да правим в офиса?

Кои са най-честите ни грешки в офиса и как да се справим с тях?

 

Всички сме имали болки в кръста, a на повечето от нас ни се налага да носим почти поне един чифт очила с диоптри в чантата си.  Вредните навици в офиса ни водят дотам, а ние дори не си даваме сметка за това. Да си ги припомним, за да ги избягваме:

 

  1. Стоим прави/седим през целия ден

 

Когато седнем, забравяме да станем. Вече неведнъж сме споменавали, че е задължително да ставаме от стола поне през 40 минути. Дългото стоене прав води до същото – болки в кръста. Съответно решението е в баланса.

 

Начин за справяне:

 

Височинно регулируемото бюро ще Ви даде възможност да работите и преминавате лесно от седящо в право положение. Промяната на степените на височина позволява, от една страна, удобната индивидуална настройка на повърхността за работа на нивото на ръцете. От друга страна, помага да сменяме седнало с полуседнало и изправено положение, което осигурява условия за необходимата честа смяна на позата.

 

  1. Постоянно фокусиране върху монитора.

 

Няма как да не е така, всички го правим, като така забравяме да дадем почивка на очите. Ако на всеки 20 минути мигате 20 пъти, може да намалите риска от синдрома на компютърното зрение. Разбира се, тук е задължително и периодично да снемате очи от монитора, като е добре да сменяте фокуса си върху близки и далечни предмети.

 

Начин за справяне:

 

Регулируемата стойка за монитор и лаптопи дава възможност да адаптирате екрана на нивото на погледа, а това е най-здравословният навик, който можете да си изградите.

 

  1. Мониторът ни е поставен накриво.

 

С цел да имаме по-голяма свобода за краката си и да се адаптираме към по-удобна поза за писане или да отдалечим екрана от себе си, често поставяме накриво компютъра върху бюрото. А така извиваме в непривична поза гръбначния стълб, главата и ръцете.

 

Начин за справяне:

 

Екранът на настолния компютър или лаптопа трябва да е по средата на бюрото, тъй като тялото се нуждае от естествена центрирана позиция. Така гърбът и вратът не се извиват в непривична поза. Помолете колега да Ви предупреди, ако забележи, че несъзнателно променяте ъгъла на позицията на лаптопа.

 

  1. Редовно се храним върху бюрото.

 

Често си мислим, че ако останем в офиса и хапнем нещо набързо, ще свършим повече работа. Мозъкът има нужда от реална почивка. Освен това проучванията показват, че нарушаваме метаболизма си и приемаме 3 пъти повече калории, ако похапваме на бюрото си. Причината е, че не обръщаме внимание на поетото количество храна и бързината, с която ядем.

 

Начин за справяне:

 

Използвайте качествено обедната си почивка, разходете се до близкото ресторантче или до парка в съседство, ако си носите храна от вкъщи.

 

  1. Забравяме да се хидратираме.

"Водата помага на тялото да функционира оптимално", казва Бресак. При голяма част от служителите работата може да бъде толкова интензивна и вглъбяваща, че да забравят редовно да пият вода. Това обаче може да е причина за сериозна дехидратация, а тя, от своя страна, води до ред други последици, включително и до намалена концентрация. Водата помага на на организма да се освободи от токсините и да пренася хранителните вещества до клетките.

 

Начин на справяне:

 

За да не допускате дехидратация на организма, приемайте по около осем чаши вода. Ако Ви е трудно сами да се сещате да приемате течности, настойте аларма на компютъра си, която да Ви напомня това. Друг плюс от приемането на повече течности е, че ще Ви се налага да ходите по-често до тоалетната, което означава, че ще се раздвижвате повече през работния ден.

 

  1. Консумиране на твърде много кофеин.

Всички знаем, че пиенето на твърде много кофеинови напитки като кола и кафе, не е полезно. Въпреки това голяма част от хората, работещи в офиса, имат навика да прекаляват. Това може да доведе до безсъние, нервност, ускорен сърдечен ритъм, разстроен стоман и други.

 

Начин на справяне:

 

Ще попитате как можете да ограничите навика си да приемате много кофеин? Истината е, че решението е във волята и мотивацията да промените навиците си. Когато Ви се прииска да си направите кафе или да изпиете чаша газирана напитка, направете си чай или носете със себе си фреш от плодове. Не забравяйте, че най-здравословната напитка за Вас е водата и ако искате да се освежите, можете да добавите лимонов сок или ментови листа към нея.

 

  1. Не чистим компютърната периферия.

 

Нека бъдем честни, всички знаем колко микроби има по клавиатурата и мишката ни, но рядко ги чистим. Ако не поддържате тази малка екосистема, това Ви подлага на голям риск. Ако залагате само на имунната си система, това може да Ви изиграе лош номер.

 

Начин за справяне:

 

Можете да разрешите това по лесен начин. Сложете нов детайл на бюрото си - почистващи кърпички, и ги ползвайте, докато давате почивка на очите си или решите да се раздвижите.

 

  1. Задържате напрежението в себе си.

 

Всичко дотук е физически израз на здравето. Сега нещо за душата. Знаем, че офис средата не толерира прекаленото показване на емоции. „Труд“ идва от „трудно“ и всички знаем, че часовете в професионална среда в по-голямата си част не са свързани с удоволствие. Ако се натрупа прекалено много стрес, има начини да се освободим от него, без да си го изкарваме на колегата.

 

Начин за справяне:

 

Може да се опитаме да премахнем натрупания стрес чрез дишане, затваряне на очите и концентрация върху приятните неща, които ни чакат извън офиса.

 

За да се чувствате  добре на работното си място и то да Ви предразполага към изграждането на здравословни навици, е необходимо обзавеждането да бъде подходящо. Ергономичните мебели могат да Ви помогнат да постигнете това по един елегантен и стилен начин. На страницата на ChairPro ще намерите всичко необходимо за Вашето офис обзавеждане. Не се колебайте да се свържете с екипа ни, който ще Ви даде най-добрите насоки при избора.

Прочети следващата

Топлина и светлина в Сити Клиник Онкологичен център

Топлина и светлина в Сити Клиник Онкологичен център

През 2016 г. в Сити Клиник отваря врати онкологичен център с иновативен и топъл дизайн. Инженер-дизайнерът Люба Григорова и екипът на ChairPro, които намират умни решения и не оставят нищо на случа...

Еко философия в интериора

Еко философия в интериора

Повечето съвременни компании за производство на офис мебели мислят за бъдещето. Или – следят как нито един момент от производството им да не остави отпечатък върху еко равновесието.   Okamura Corpo...