Топлина и светлина в Сити Клиник Онкологичен център

През 2016 г. в Сити Клиник отваря врати онкологичен център с иновативен и топъл дизайн. Инженер-дизайнерът Люба Григорова и екипът на ChairPro, които намират умни решения и не оставят нищо на случайността, взимат участие в проектирането на интериорът и обзавеждането на болницата.

 

Удобство и вдъхновение - това са най-важните точки, които инж. Григорова и екипът ни имплементират в интериорния дизайна, без да се правят компромиси със строго функционалната характеристика на центъра.

 

Ето как започва съвместната ни работа. Оттогава с този тандем имаме още много проекти.

 

Да се върнем на замисъла за онкологичния център. Инж.Григорова споделя, че вдъхновението ѝ за проекта идва от природата и нейното терапевтичното въздействие върху хората. Пациентите имат нужда от спокойна среда, която да носи комфорт и сигурност, да понижава  стреса и напрежението и намалява психологическия им дискомфорт.

 

Интериорът на здравния център е решен в натурални цветове, като етажите са в различни гами, носещи различни усещания.

 

Цветовете са: натурално кафяво – то придава усещане за стабилност и реалност; синьо - спокойствие, устойчивост, надеждност; зелено - баланс, природна мощ, живот и трансформация; керемидено - усещане за посока и цел; жълто - топлина и жизненост.

 

В Сити Клиник Онкологичен център липсва онази „болнична стерилност“. Стръкове трева се показват от стъклените врати, подовете са в интересни краски, дървото присъства в цялостния интериор и внася енергизиращата природа в затвореното пространство.

 

Столовете за лекарите са с ергономични характеристики, за да издържат на дългите напрегнати смени, а столовете и диваните за пациентите имат за цел да се почувстваш удобно и дори в домашна обстановка. Конферентните столове също отнемат напрежението и подобряват стойката.

 

Емоционалната ангажираност се забелязва във всеки детайл по този проект. Дамаските на столовете са издръжливи и в същото време лесни за поддържане, тъй като в едно болнично заведение има динамичен човешки поток, а нуждата от постоянна хигиена е задължителна характеристика.

 

Дизайнът на центъра е подвластен на човешкия фактор - комфорт, защита и спокойствие, произхождащи от природните архетипи. Мебелите за седене са меки, следващи натуралните форми, цветовете са нежни, ненатрапващи, приемащи гората и морето в себе си, а дървото е в ролята си на генерален акцент във визуалната терапия против стрес. Както споменахме - нищо не е оставено на случайността.