Какво е ергономичен стол?

Какво е ергономичен стол?

Научете какво e ергономичен стол и какви функции притежава.

 

В съвременният свят все повече професии изискват прекарване на едно място в седнало положение продължително време. По този начин сме неестествено дълго време в статична позиция, а когато тя не е правилна, това оказва негативно влияние върху здравето ни. Повечето хора пренебрегват фактът, че нездравословната седяща поза може да доведе до много нежелани последици за тялото и започват да мислят по този въпрос, едва когато проблемите вече са се превърнали в хронична болка и дискомфорт.

 

Трябва да знаете, че неправилната стойка със сигурност оказва негативно влияние върху тялото Ви и е добре да се погрижите за удобството и здравето си, преди последиците да са довели до усложнения. Лошата поза създава напрежение върху гръбнака и с времето води до болки в гърба и кръста. Това неминуемо ще доведе и до възпрепятстване на концентрацията и понижаване на продуктивността Ви.

 

За щастие, ергономичните столове могат да Ви спасят от болката и да Ви накарат да забравите за дискомфорта по време на седене. Все още има хора, които не са напълно наясно какви са предимствата на тези уникални мебели и колко полезни могат да бъдат за здравето. За да внесем повече яснота относно какво се крие зад понятието „ергономичен стол“, създадохме този материал. Ако и Вие искате да научите повече по темата, продължете да четете.

 

Какво е ергономичен стол?

Ергономичният стол е специално създаден да отговаря на нуждите на лицето, което ще го ползва. Той разполага с множество функции и регулируеми части, които доставят незаменим комфорт по време на седене, дори и ако то продължава с часове. Целта на ергономичните столове е да подкрепят правилната стойка на човека, като се адаптират към тялото му и го придържат в изправена позиция чрез лумбална опора. Благодарение на лумбалната опора тялото е балансирано и предпазено от увреждания и последващи болки, които могат да възникнат при неправилната и неудобна седнала стойка.

 

Какво точно прави ергономичния стол специален?

Може би се питате каква е разликата между обикновения офис стол и ергономичния стол. За разлика от обикновения офис стол, ергономичният офис стол разполага с иновативни функции, чрез които може да бъде приспособен към тялото на човек и така да бъде постигнат максимален комфорт при седене. Ето кои са те:

  • Регулираща седалка

Един стол е ергономичен, когато предоставя възможност за регулиране на височината на седалката. Седалката трябва да може да се сваля или вдига, за да отговори на нуждите на човек. Препоръчителната настройка на височината е тя да бъде нагласената така, че краката да са стабилно стъпили на земята и колената да образуват 90 градуса.

  • Регулираща дълбочина на седалката

Чрез тази функция може да регулирате позицията на седалката, за да настроите разстоянието между ръба на седалката и задната част на колената. Това е важно, за да се осигури нормалния кръвен поток на тялото.

  • Регулиране на опората на гърба

Благодарение на тази функция опората на гърба( или лумбалната опора) може да се нагласи на точно тази позиция, от която имате нужда. Това е една от основните специфики на ергономичния стол, която позволява да се отпуснете на стола, като същевременно тялото Ви заема изправена стойка и така се избягва изкривяването и напрежението в гърба.

  • Регулиране на ъгъла на седалката

Чрез тази функция може да настроите облегалката на стола в желаната от Вас позиция и ъгъл. Тя допринася за подвижността на стола, тъй като позволява да сменяте позата си многократно през целия ден и така да избегнете статичното седене.

  • Регулиране на опората на ръцете( подлакътниците)

Не всички ергономични столове имат подлакътници и не всички са регулируеми, но това е едно допълнително удобство, което може да има Вашият офис стол. Така получавате допълнителна опора на ръцете и тялото. Това е от особено значение, когато се налага да пишете дълго време.

  • Регулируема облегалка за глава

Облегалката или опората за глава също може да не присъства като функция на всеки ергономичен стол, но определено си заслужава да изберете модел, който има такава. Тя осигурява качествена почивка на врата, като му предоставя удобна и стабилна опора, която също може да регулирате според нуждите си. Така ще забравите за схващанията и болките във врата.

  • Качествени и колела

Ергономичният стол трябва да бъде възможно най-гъвкав и подвижен, за да може да Ви придаде усещане за свобода на движението и да улесни  ежедневните задачи. За да можете лесно и бързо да премествате стола си или дори да се придвижвате с него, без да се налага да ставате, качествените колела са изключително важен елемент.

 

Всички тези функции допринасят за уникалността на ергономичния стол. Това е инвестиция, която наистина си заслужава. Може да подобрите още повече комфорта на работното си място, като към него добавите регулируемо бюро, което да настроите според желаната от Вас височина и наклон. За допълнително удобство препоръчваме да използвате опори за крака, които ще намалят напрежението в долните крайници, а за да регулирате разстоянието между Вас и екрана, препоръчваме и ергономична стойка за монитор.

 

Добрият ергономичен стол ще преобрази напълно Вашето ежедневие и ще Ви предостави удобството и комфортът, от които имате нужда през продължителното време на седене. Ние, от ChairPro, влагаме много грижа и усилия, за да осигурим най-добрата работна среда на нашите клиенти. Ние гарантираме за качеството на продуктите, които предлагаме и винаги предоставяме качествено обслужване. Доверете се на нашия екип от професионалисти, който с удоволствие ще Ви помогне в избора на подходящия за ергономичен стол. Вижте повече за нас и продуктите, които предлагаме на страницата ни тук.

Прочети следващата

Заслужава ли си инвестицията в ергономичен стол?

Заслужава ли си инвестицията в ергономичен стол?

Научете защо си струва да инвестирате в качествен ергономичен стол.   Ако работата Ви е свързана с продължително време, което прекарвате в седнало положение, вероятно бихте искали да се информирате...

Защо да използвате ергономичен стол?

Защо да използвате ергономичен стол?

Научете защо ергономичните столове са това обзавеждане, от което не бива да се лишавате.   Голяма част от служителите в офиса или тези, които работят дистанционно, прекарват години, ползвайки неудо...