Как правилно да използвате регулируемото си бюро?

Как правилно да използвате регулируемото си бюро?

Науете как да настроите височинното си бюро, за да постигнете опитмална поза.

 

Ако вече сте решили да промените начина си на работа и сте се сдобили с височинно регулируемо бюро, поздравления, Вие сте направили инвестиция в здравето си. Това ергономично обзавеждане ще Ви помогне да се движите, да работите удобно както седнали, така и изправени, и да се енергизирате. Но това е само първата стъпка към въвеждането на ергономията на работното Ви място.

 

Следващото нещо, което е необходимо да направите, е да разберете как правилно да използвате ергономичното си бюро. Може би сте си мислили, че просто трябва да изберете височина на плота и да започнете да работите. Всъщност при настройката трябва да обърнете внимание на определени елементи, за да се възползвате максимално от ползите на новото си обзавеждане, и то да Ви помогне да подобрите здравето си.

 

Не се тревожете, никак не е трудно да настроите и използвате правилно ергономичното си бюро. По-скоро благодарение на него ще научите много за правилната стойка и здравословния начин на работа. За да разберете повече, продължете да четете нататък.

 

 

офис бюро

Как да използвате стоящо бюро?

Много потребители смятат, че като имат височинно бюро, ще могат да работят постоянно изправени. Истината е, че човешкото тяло не е създадено нито да седи, нито да стои по цял ден. Това, за което ергономичното офис бюро е предназначено, е да Ви стимулира да се движите повече и да сменяте лесно и бързо работната си позиция. Най-важното е да слушате какво казва тялото Ви. В никакъв случай не се насилвайте да стоите по-дълго изправени, отколкото Ви е комфортно. Щом изпитате неудобство, сменете позицията.

 

Какво препоръчват експертите?

Основната препоръка на специалистите по ергономия е да се движим на всеки 30 до 60 минути. В началото, когато започнете да използвате новото си офис бюро, повдигнете плота на удобна стояща позиция и се опитайте да работите така в продължение на 30 минути. Ако изпитвате дискомфорт след няколко минути работа от изправена позиция, това е напълно нормално, тъй като тялото Ви не е свикнало. В такъв случай можете да седнете, за да си дадете почивка  и отново да се върнете към изправената позиция след около 30 до 60 минути. Тялото Ви постепенно ще се приспособи към промените и не след дълго ще можете да работите от изправено положение над 30 минути.

 

Как да използвате регулируемото си бюро, докато стоите?

 • Височината на бюрото трябва да е такава, че лактите да образуват около 90 градуса. По този начин по-лесно ще можете да държите тялото си в неутрална позиция, непредизвикваща напрежение в тялото. Ще достигате лесно периферните устройства (клавиатура и мишка) и няма да сте наведени над тях. Вратът трябва да е изправен, а китките да са пред тялото и да не се изкривяват надолу или твърде много нагоре. Така ще избегнете изтръпванията в горните крайници и евентуални травми при тях.

 

 • Стойката на тялото Ви е нещо, което трябва да „настроите“ за себе си. Важно е стъпалата Ви да са стабилно стъпили на пода, вратът да е изправен и да сте с отпуснати рамене. Коленете Ви може да са леко присвити, за да не се създава излишно напрежение в долните крайници. И, разбира се, гърба трябва да е изправен - за целта избягвайте да се подпирате и отпускате на бюрото. Така ще укрепите и заздравите мускулите около гръбначния стълб.

 

 

 • Компютърният монитор трябва да е на височината на очите и да е разположен централно, за да не изкривявате тялото си, за да си осигурите по-добра видимост. За да подпомогнете това, можете да добавите към оборудването си ергономична стойка за монитор. Ниско разположеният екран ще Ви накара да се навеждате напред, а от там вратът и гърбът поемат цялото напрежение от тежестта на главата, която, както знаем, представлява 8% от телесното ни тегло.

 регулируемо бюро

Как да използвате регулируемото си бюро, докато седите?

 • Когато седите, трябва да обърнете внимание на височината на офис стола, който ползвате. Най-добре е, ако той също е ергономичен, за да можете да го адаптирате към тялото си. Краката Ви трябва да са стабилно стъпили на земята, а коленете Ви да са под 90-градусов ъгъл. Между седалката и колената трябва да има един юмрук разстояние. Ергономичният офис стол е другото основополагащо за Вашето здраве оборудване, затова, ако имате възможност, заложете на такова. Има и икономични варианти, които могат да Ви предложат базовите изисквания за ергономичност и добра стойка. Вижте нашите предложения на страницата на ChairPro.

 

 • Лактите Ви трябва да са сгънати в 90-градусов ъгъл и да са отпуснати на подлакътниците на стола. След като настроите височината на седалката и подлакътниците, можете да зададете височината на работния плот спрямо заеманата от тялото Ви позиция. Китките трябва свободно да достигат работния плот, като са изправени.

 

 • Докато седите, отново трябва да се самонаблюдавате, тъй като не е препоръчително да се отпускате прекалено, за да не загубите оптималната опора на гърба. Най-добре е, ако столът Ви разполага с лумбална опора, която да подпомага изправената позиция на гръбнака.

 

Тъй като повечето болки в гърба се дължат на вредните навици и лошата стойка, прилагането на тези препоръки ще Ви помогне да ограничите вероятността от травми и увреждания.

 

Когато откриете подходящите височини за Вашата седяща и изправена позиция, можете да използвате запаметяващата функция, която позволява да ги запазите. Така лесно ще преминавате през различните позиции, без да се налага да прекъсвате работния процес. Много от качествените ергономични бюра имат и вградена аларма, с която да се подсещате да се раздвижвате.

 

Обобщение на правилната употреба на регулируемите бюра

 • Винаги нагласяйте бюрото на височината на лактите.
 • Дръжте врата си изправен, а раменете отпуснати.
 • Не заключвайте коленете си, докато стоите.
 • Дръжте екрана на нивото на очите.
 • Дръжте китките си изправени и успоредни на повърхността на бюрото.
 • Не стойте повече от 60 последователни минути.
 • Не работете седнали повече от 30 последователни минути.

 

За още полезни статии следете блога на ChairPro. Разгледайте нашите предложения за регулируеми бюра в нашия онлайн магазин. Не се колебайте да се свържете с нас за консултация.

Прочети следващата

Защо да изберете регулируемо бюро с бамбуков плот?

Защо да изберете регулируемо бюро с бамбуков плот?

Изберете най-надеждният и екологичен вариант за Вашето офис бюро.   Работата на бюро, което е статично и неудобно, може да бъде освен изморителна, така и опасна за Вашето здраве. Да, точно така! Мо...

В търсене на идеалния офис стол

В търсене на идеалния офис стол

Защо все още не сме го открили?   Офис столовете са основен компонент от обзавеждането в офиса, но изборът им определено не трябва да е на случаен принцип. За да разберем дали са подходящи за нас, ...